Görüş Bildir
Haberler
Dün Büyük Düşüş Yapan Petrolde Bugün Neler Oluyor?

Dün Büyük Düşüş Yapan Petrolde Bugün Neler Oluyor?

Petrol fiyatları pandemi sonunda arz eksiği ile yükseliş eğilimine girerken, savaşın başlamasında bu yana da yükselişini hızlandırmıştı. Dün barış zemininin oluşmasına ve üretimde artış potansiyeline dair umutlar ile sert bir şekilde geriledi.  

Bu sabaha başlarken oynaklığın hakim olduğu emtiada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan gündemde piyasalar sarsılmaya devam ederken, Kasım ayından bu yana en büyük düşüşü görmesi sonrası yeniden yükseldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Petrol güne yükselişle başladı

Petrol güne yükselişle başladı

New York vadeli kontratları değer kazanarak varil başına 110 doların üzerine yükselerek güne başladı. 

Petrol, Birleşik Arap Emirlikleri’nin OPEC+’ı üretimi daha hızlı artırmaya çağırması sonrasında düşmesine karşın, ülkenin enerji bakanı bu mesajı birkaç saat sonra yumuşattı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de savaşın sona ermesine yardımcı olmak için bazı tavizleri değerlendirmeye istekli olduğunu tekrarladı.

Petrol, kısmen Rus enerji akışlarının kaybının zaten sıkı bir piyasayı gerebileceği korkusuyla işgalden bu yana yükselmekte. ABD, ülkenin ithalatını yasaklamak için harekete geçti ve şirketler de Rus ham petrolünden kaçınıyor. Yine de, OPEC ve Chevron Corp. başkanları bu hafta petrol sıkıntısı yaşanmadığını söylerken, Irak üretimi planlanandan daha fazla artırmaya gerek olmadığı konusunda ısrar etti.

Fiyatlardaki dalgalanma arz sıkıntısı mı savaş fiyatlaması mı?

Fiyatlardaki dalgalanma arz sıkıntısı mı savaş fiyatlaması mı?

Bloomberg analizine göre, Rusya’yı önemli bir üye olarak sayan OPEC+, son dönemde fiyatlarda yaşanan dalgalanmanın gerçek bir arz sıkıntısından ziyade jeopolitik gerginliklerden kaynaklandığını savunarak, Beyaz Saray ve diğer büyük tüketicilerin üretimi daha hızlı artırma çağrılarına şimdiye kadar direndi. BAE ise Suudi Arabistan ve Rusya’dan sonra grubun en büyük üçüncü üreticisi.

İşgal küresel piyasalarda yankılanıyor ve salgın sonrasında büyümeyi teşvik etmeye çalışan hükümetler üzerinde enflasyonist baskı oluşturuyor. Buğdaydan metale ve doğal gaza kadar her şey yükselirken, ABD’de perakende benzin fiyatları bu hafta rekora koşuyor.

Petrolde fiyatlar ne oldu?

Petrolde fiyatlar ne oldu?

Nisan ayı için West Texas Intermediate, Singapur’da saat 9:02’de New York Mercantile Exchange’de %1,4 artışla varil başına 110,24 dolarda.

Mayıs vadesi için Brent, çarşamba günü %13 düştükten sonra ICE Futures Europe borsasında %1,9 değer kazanarak 113,20 dolara yükseldi.

Ayrıca, ABD’nin ham petrol stokları geçen hafta 1,86 milyon varil düşerken, dizel içeren bir kategori olan damıtma stokları sekizinci hafta küçülerek 2014’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın