Görüş Bildir
Haberler
Donbass Nerede, Haritadaki Yeri Neresi? Donbass Neden Önemli? Rusya Ukrayna Savaşı Donbass’ta mı Başladı?

Donbass Nerede, Haritadaki Yeri Neresi? Donbass Neden Önemli? Rusya Ukrayna Savaşı Donbass’ta mı Başladı?

Tüm dünyanın ilgi ile takip ettiği Ukrayna ile Rusya arasında gerilim bu sabah saatlerinde resmen savaşa dönüştü. Sabah saatlerinde açıklamada bulunan Putin, Rus askeri birliklerinin Ukrayna topraklarına girdiğini açıkladı. Rus uçakları ise ülke gelinde birçok noktayı vurmayı başladı. Rus ordusu, Ukrayna topraklarına ülkenin kuzeyindeki Donbass bölgesinden girdi. Peki, Donbass nerede, haritadaki yeri nasıl? Donbass neden önemli, komşuları neresi? İşte savaşın merkezi konumundaki Donbass ile ilgili ayrıntılar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm dünyanın korktuğu savaş maalesef bugün başladı. Rus ordusu, Ukrayna gelinde operasyonlarına başlarken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri de beş Rus jetinin düşürüldüğünü açıkladı. Rusya, Ukrayna topraklarına ülkenin kuzeyindeki Donbass bölgesinden giriş yaptı.

Donbass Nerede, Neden Önemli?

Donbass Nerede, Neden Önemli?

Donets Havzası, Donbas veya Donbass olarak da bilinir Ukrayna'da tarihi, ekonomik ve kültürel bölge. Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuştu.

Güneydoğu Ukrayna'daki bölge, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında topraklarının bir kısmı kendilerine Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti adını veren iki ayrılıkçı grup tarafından işgal edildi. Donbas kelimesi, 'Donets Kömür Havzası'nın kısaltması olan Donets Havzası'ndan gelir. Donbas Ukrayna'nın maden yatakları bakımından zengin bir bölgesidir. Donbas bölgesinde ayrıca oldukça verimli tarım arazileri de yer alıyor.

Donbass'ın Haritadaki Yeri

Donbass'ın Haritadaki Yeri

Donbas bölgesi resmi olarak Ukayna ülkesi sınırları içerisindedir. BM Donbas'ta meşru cumhuriyetleri tanımamakta ve Donbas topraklarının Ukrayna kontrolünde olması gerektiğini belirtiyor. Ancak son yıllarda yaşanan gelişmelerde Donbas'ta Rus yanlısı ayrılıkçılar bölgede Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan etmişti. Tüm dünya bu iki cumhuriyeti de tanımıyor.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın