Görüş Bildir
Haberler
Dolar Ne Kadar Oldu? 15 Aralık Euro ve Dolarda Son Durum...

Dolar Ne Kadar Oldu? 15 Aralık Euro ve Dolarda Son Durum...

Buse
15.12.2020 - 10:59

ABD'nin S-400'ler nedeniyle uzun süredir devam eden yaptırım tehdidi somutlaştı. Türkiye'nin savunma sanayisine yönelik kararlar alınan yaptırımlar sonrası dolar/TL cephesinde düşüş gözlendi. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda durum ne olacak, dolar yükselecek mi merak ediliyor. Gelişmeler karşısında euro kurunun durumu da ne olacak merak konusu. İşte 15 Aralık dolar ve euroda son durum.

Piyasalarda bir süredir endişeyle beklenen ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararları açıklandı. CAATSA yasası uyarınca S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını açıklayan ABD, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'i hedef aldı.

Öte yandan ekonomi yönetimindeki değişim sonrası yabancıların TL cinsi yatırımlara ilgili lokallerin ise dövize ve altına yönelimi sürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün verdiği bilgiye göre son dönemde yabancı yatırımcılar 2 milyar doları portföy yatırımı olmak üzere 11 milyar dolar giriş yaptılar.  

Yaptırımlar ve tüm bu gelişmelerden sonra döviz kurlarındaki dalgalanmalar vatandaşları meraklandırıyor. Bugün sabah saat 10.00 itibariyle dolar/TL 7.84'de, euro/TL ise 9,52 civarında işlem görüyor.

ABD Ankara’nın 2019 yılında satın aldığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’nin savunma sanayisini hedef alan ve uzun süredir beklenen yaptırımlarını dün akşam açıkladı.

Yaptırımlara göre SSB’nin ABD’li finans kuruluşlarından aldığı krediler sınırlanacak, Demir ve üç SSB yetkilisine vize sınırlaması getirilecek ve mal varlıkları dondurulacak.

İlk defa bir NATO ülkesine karşı uygulanan CAATSA yaptırımlarının Avrupa savunma tedarik zincirinde içinde bulunan Türk savunma şirketlerine ne etkisi olacağı ise henüz bilinmiyor.

Yaptırım Listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in Yanı Sıra Birçok İsim de Bulunuyor.

Yaptırım Listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in Yanı Sıra Birçok İsim de Bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı yaptırımlara göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak ve ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

Yaptırım listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de yer aldı.

Yaptırım listesindeki kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağı ve vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

Pompeo'dan İlk Açıklama ise Müttefik Türkiye İçin Uzlaşmaydı;

Pompeo'dan İlk Açıklama ise Müttefik Türkiye İçin Uzlaşmaydı;

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 'Türkiye'yi S-400 problemini derhal çözmek için ABD ile koordinasyon halinde çalışmaya çağırıyorum. Türkiye, ABD için değerli bir müttefik ve önemli bir bölgesel güvenlik ortağı. Türkiye'nin S-400 pozisyonunun teşkil ettiği engeli ortadan kaldırarak, on yıllardır süren üretken savunma sanayi iş birliğimizi sürdürmek istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Pompeo ayrıca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya'dan S-400 sistemlerini satın aldı ve test etti. Bugün Türkiye'nin Savunma Sanayi Başkanlığı'na uygulanan yaptırımlar, ABD'nin CAATSA'yı tamamen uygulayacağını kanıtlıyor. Rus savunma sektörüyle alışverişler tolere edilmeyecek.' ifadelerini kullandı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın