Görüş Bildir
Haberler
Doğru Liseyi Seçmenize Yol Gösterecek 9 Detay

Doğru Liseyi Seçmenize Yol Gösterecek 9 Detay

Ortaöğretim, öğrencilerin yükseköğretime hazırlandığı kademedir. Bu nedenle öğrencinin bu kademede bilgi, ilgi ve hedeflerine uygun bir lise seçmesi önemlidir. Okul tercihlerinde yalnızca velilerin karar vermesi doğru değildir. Öğrenciler de tercih sürecinde söz hakkı olmalı hatta kararı onlar vermelidir. Tabii ki bir çok detaya iyice bakarak ☺

1. İlgilendiğiniz lisenin türünün hangisi olduğu

Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecekten beklentilerini karşılayacak, farklı kariyer ve eğitim olanakları sunan; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Liseler vb. lise türleri bulunmaktadır. Bu lise türlerinden önce kendisi için en uygun olanın seçilmesi ve daha sonra diğer kriterlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca özel okul, devlet okulu ayrımı da yapılmalıdır.

2. Müfredatının gelecek hedefinizle uyumlu olup olmadığı

Seçeceğiniz her lise size farklı bir gelecek planı sunuyor. Gideceğiniz üniversiteye ve gelecekte edineceğiniz mesleğe göre lise seçmek ilk önceliğiniz olmalıdır. Ağırlıklı olarak Tıp, Mühendislik gibi eğilimi olan öğrenciler için doğru lise Fen Liseleri olabilir. Kesin olmamakla birlikte yine Tıp veya Mühendislik alanlarına ilgisi olan öğrenciler Anadolu Liselerini seçerek ilerleyen yıllarda Fen ve Matematik derslerinin fazla olduğu alanı seçebilirler

3. Üniversiteye yerleştirdiği öğrenci sayısı ve yerleştikleri üniversiteler

Üniversite başarısı bir lisenin başarısını gösterir. İyi bir lise aslında iyi bir üniversite demektir. Okulun öğrencilerini bu süreçte nasıl hazırladığı, etütler, deneme sınavları,bunların ölçme değerlendirmesi ve veliye geri bildirimi, her seviyede öğrencileri öğrenmeye hazır tutmak için okulun rehberlik bölümü işbirliğiyle izlediği yol, öğrencilerin kazanacağı üniversiteler için oldukça etkilidir. Okul tercihi yaparken okulların hangi üniversitelere ne kadar sayıda öğrenci yetiştirdiği okula sorulmalıdır.

4. Size öğretebileceği yabancı diller

Gelecek öğrencilere bir veya daha fazla yabancı dil öğrenmeyi gerektiriyor. Bu nedenle okulların yabancı dil eğitimleri de çok iyi olmalıdır. Yabancı dil olarak yalnızca İngilizce ile sınırlı kalmayan öğrencilerin farklı dilleri tanımalarına olanak sağlayan liseler bir adım öne çıkmaktadır. Sonradan Anadolu lisesine dönüşen ve hazırlık sınıfı bulunmayan liselerde yabancı dil öğretimi eski ve hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerine oranla çok daha düşüktür. Uluslararası işbirliğine, sertifikasyon programlarına önem veren okullar tercih edilmelidir.

5. Seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Ancak bu tercihi yaparken dikkatli olmak gerekir. Çok daha iyi bir okulu uzak olduğu için yazmamak yerine farklı çözüm yolları aramak yararlı olacaktır.

Seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Ancak bu tercihi yaparken dikkatli olmak gerekir. Çok daha iyi bir okulu uzak olduğu için yazmamak yerine farklı çözüm yolları aramak yararlı olacaktır.

6. Okulun ve kampüsünün tam da hayalinizdeki gibi bir yapısı olup olmadığı

Fiziki yapı o kurumda verilen eğitimin kalitesini arttırmaktadır. Öğrencinin derslerde öğretmenlerle daha kaliteli iletişim kurabilmeleri adına sınıfların kalabalık olmaması, öğrencinin öğrendiğini uygulayabilmesi ve böylece tam öğrenmeyi gerçekleştirecek laboratuvarların olması, dersliklerin ferah ve ışık alan odalar olması, öğrencilerin sosyal etkinlikleri yapacakları sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için önemli unsurlardır.

7. Okuldaki öğrenci sayısı

Okulda kaç derslik var ve bir dersliğe kaç öğrenci düşüyor? Derslik ve öğrenci sayısı okulları gezdiklerinde öğrencilerin ve velilerin sorması gereken ilk sorular arasında yer almalıdır.

8. Okuldaki derslik, kütüphane, laboratuar sayısı

Okulun öğrenciye sağladığı teknolojik altyapılı altyapılar da onların gelişiminde büyük rol oynar.

9. Sosyal faaliyetlerinin yeterliliği

Okullarda en az akademik başarı kadar önemli bir diğer konu da öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına olanak veren, özgüvenini yükseltecek, arkadaş ilişkilerini kuvvetlendirecek etkinliklerdir.

İSTEK Okulları TEOG başarınızı ödüllendiriyor.

İSTEK Okulları TEOG başarınızı ödüllendiriyor.

İSTEK Anadolu ve Fen Liselerinde mükemmel bir üniversite hazırlık programı ve öğrencilere sunulan geniş fiziki ve sosyal imkanlar mutlak üniversite yerleşme başarısını da beraberinde getiriyor. Ayrıca İSTEK Okulları TEOG başarınızı bursla ödüllendiriyor. Burs oranları ve ayrıntılı bilgi için İSTEK Okulları’nın İstanbul’un her iki yakasında bulunan 8 kampüsünden birini arayarak bilgi alabilirsiniz.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nyan Cat

Ülkemizdeki sistemle bu içerik örtüşmüyor. Fenmiş edebiyatmış ilgiye bakılmıyor yerleştirilirken, puanı yüksek olan fene düşük olan anadoluya gidiyor olan bu... Devamını Gör

Pelin Ercan

Yararlı bi içerik olmuş

Furkan Yılmaz

En önemli detay: Türkiye'de bir lise seçmeyin birazcık aklınız varsa Almanya, Finlandiya, Kanada gibi ülkelere gidip okursunuz.