Görüş Bildir
Haberler
'Doğalgazı Neden Pahalı Alıyoruz?' Sorusuna Enerji Bakanı'ndan Yanıt: 'Ticari Sır'

etiket 'Doğalgazı Neden Pahalı Alıyoruz?' Sorusuna Enerji Bakanı'ndan Yanıt: 'Ticari Sır'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin neden Avrupa ülkelerine göre daha yüksek fiyatla doğalgaz satın aldığı sorusuna 'ticari sır' yanıtını verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Avrupa doğal gazın bin metreküpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğal gazı 280 dolara almasının nedeni nedir?” sorusunu yöneltti.

Bakan Dönmez tarafından verilen yanıt şöyle: 

Doğalgaz Alım Satım Anlaşmaları uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu anlaşmalar hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Ticari gizliliğe haiz konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil etmekte olup bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın tazmini gibi yaptırımlara yol açabilmektedir. Ayrıca 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun 4. Maddesinde ‘Ticari gizliliği olan bilgiler Kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz.’ ve 7. Maddesinde ‘Doğalgaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür’ hükümlerine istinaden doğalgaz alım maliyetlerine ilişkin bilgilerin paylaşılması mümkün olmamaktadır”

Başarır: "Neyi kimden gizliyorsunuz?"

Başarır: "Neyi kimden gizliyorsunuz?"

Anka Haber Ajansı'nın aktardığına göre CHP’li Başarır, Bakan Dönmez’in açıklamamasına şu sözlerle tepki gösterdi:

“Biz Avrupa ülkelerine nazaran doğalgazı neden daha pahalı aldığımızı sorduk. Ancak Sayın Bakan verdiği yanıtta ‘ticari sır’dan bahsediyor. ‘Alım maliyetlerine ilişkin bilgilerin paylaşılması mümkün değildir’ diyor. Peki, Avrupa ülkeleri alım fiyatlarını açıklamaktan neden çekinmiyor? Neden bunu halkıyla paylaşıyor? Neden ‘ticari sır’ deyip işin içinden çıkmıyor? Sayın Bakan neden ‘ticari sır’ deyip aradaki aşırı fiyat farkını örtbas etmeye çalışıyor. Rusya’dan aldığımız gazın parasını Saray mı ödüyor? Sayın bakan mı ödüyor? Elbette halkımız ödüyor. Hem de astronomik fatura bedelleriyle ödüyor. Siz neden Avrupa ülkeleri gibi şeffaf davranamıyorsunuz? Neyi kimden gizliyorsunuz? ‘Parayı öde gerisine karışma’ zihniyetini neden bir kenara bırakamıyorsunuz?”

📌 'Ticari sır' konusu sosyal medyanın gündeminde

📌 'Ticari sır' konusu sosyal medyanın gündeminde
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
370
124
56
15
11
9
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Şu güzel ortamı bozmayın tadında açıklama. Hepimizden çıkan farka adam sır diyor. Trt harcamalarına da ticari sır demişlerdi. İzahı olmayanın gizliliği olur ... Devamını Gör

agbb

ne desin adam, biz sizi s.kiyoruz mu desin,, terbiyesinin mi bozsun yani!?

Ahmet Burma

Hepimiz biliyoruz ki ticari sır dediği rüşvet ve avantadır. Her bin metreküp doğalgaz alımında birilerinin cebine üreticiden çok daha fazla para giriyor.