Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'da 500 Yıllık Camide Yangın

Diyarbakır'da 500 Yıllık Camide Yangın

Onedio Medya
07.12.2015 - 14:46 Son Güncelleme: 07.12.2015 - 16:57

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı uygulanan 6 mahalleden biri olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Kurşunlu Cami olarak bilinen Fatihpaşa Camisi'nde yangın çıktı. İtfaiye, çatışmalar nedeniyle yangına müdahale edemedi. Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 'Bölücü terör örgütü mensupları tarafından yangın çıkarılmıştır. Terör saldırılarının devam ettirilmesi nedeniyle itfaiye ve güvenlik güçleri tarafından yangına müdahale edilememiş olup, saat 16.00 itibariyle yangın kendiliğinden sönmüştür' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı (AA) yangının ‘terör örgütü mensuplarının el yapımı bomba atması sonucu çıktığını’ duyurdu. 

AA'nın haberine göre, teröristlerce atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle çıktığı tahmin edilen ve kısa sürede büyüyen yangına müdahale için bölgeye gönderilen itfaiye ve polis ekiplerine örgüt mensuplarınca ateş açıldı. Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle ekiplerin müdahalede bulunamadığı yangında, Osmanlı döneminden kalma caminin büyük oranda zarar gördüğü öğrenildi.

ANF ise 'cami devlet güçlerinin havadan yaptıkları saldırılar sonucu yanmaya başladı' dedi.

Diyarbakır Valiliği'nden açıklama

Diyarbakır Valiliği'nden açıklama

Diyarbakır Valiliği, yaptığı açıklamada, Sur İlçesi'nde tarihi Kurşunlu Camisi'nde çıkan yangının bölücü terör örgütü mensuplarınca çıkarıldığını belirtti. 

Açıklamada şöyle denildi:

'İlimiz Merkez Suriçi Fatih Paşa Mahallesinde bulunan, mülkiyeti mazbut Fatih Paşa Vakfına ait, Diyarbakır ili kentsel SİT alanı içerisinde bulunan, Diyarbakır’daki ilk Osmanlı eseri olan, Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516–1521 yılları arasında yaptırılan Fatih Paşa Camisi'nde (Kurşunlu Camisi), bölücü terör örgütü mensupları tarafından yangın çıkarılmıştır. Terör olayları nedeniyle özellikle kuzey giriş cephesi, orijinal kapı ve doğramaları ile çevre duvarları daha önce büyük oranda hasar görmüş olan tarihi miras Fatih Paşa Camisi'nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce onarılması için analitik projeleri hazırlanmaya başlanmış ve onarılması planlanmaktaydı. Ancak Sur ilçesinde güvenlik güçlerinin hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla faaliyet yürüttüğü bölgede, çalışmaları engellemek amacıyla 07.12.2015 tarihinde sabah 9.20 sıralarında bölücü terör örgütü mensupları tarafından cami içerisinde yangın çıkarılmış olup, orijinal kapı ve kepenklerin yandığı, duvarların hasar gördüğü bilgisi edinilmiştir. Bölücü terör örgütü tarafından yolların hendek ve barikatlarla kapatılması ve terör saldırılarının devam ettirilmesi nedeniyle itfaiye ve güvenlik güçleri tarafından yangına müdahale edilememiş olup, saat 16.00 itibariyle yangın kendiliğinden sönmüştür. Bölgenin güvenliği sağlandıktan sonra gerekli çalışmalar yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cami daha önceki çatışmalarda ağır hasar görmüştü...

Cami daha önceki çatışmalarda ağır hasar görmüştü...

1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle 'Kurşunlu' diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri cami, 2 yıl önce Vakıflar Genele Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Cami daha önce çatışmalardan zarar görmüş, caminin kapı, duvar ve camlarında hasar oluşmuştu.

PKK'lıların önceki gün Kurşunlu Camii'nin içinden açtığı ateş sonucu Özel Harekât Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mustafa Katırlı şehit olmuştu.

AA'nın servis ettiği fotoğraflar tahribatı gözler önüne seriyor...

AA'nın servis ettiği fotoğraflar tahribatı gözler önüne seriyor...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
29
20
10
7
3
1