Görüş Bildir
Haberler
Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma Hutbesini Açıkladı: 26 Mayıs Cuma Hutbesinin Konusu Ne?

Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma Hutbesini Açıkladı: 26 Mayıs Cuma Hutbesinin Konusu Ne?

Elif
25.05.2023 - 13:13

Cuma hutbeleri, cuma namazlarının önemli bölümlerinden biri. Yeryüzündeki tüm Müslümanlar, her hafta Cuma günü öğle saatlerinde çevrelerindeki camilerde toplanıp cuma namazlarını kılıyorlar. Ancak Cuma namazlarından önce hutbe okuması yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen Cuma hutbelerinin konusu, her hafta değişiklik gösteriyor. Bu haftanın Cuma hutbesinin konusu ise şimdiden araştırılmaya başlandı. Peki Cuma hutbesinin konusu nedir? İşte 26 Mayıs Cuma hutbesinin konusu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm İslam aleminde Cuma günleri, diğer günlerden farklı bir yere sahip. Müslümanlar, her hafta Cuma günü öğle saatlerinde camilerde bir araya geliyor.

Tüm İslam aleminde Cuma günleri, diğer günlerden farklı bir yere sahip. Müslümanlar, her hafta Cuma günü öğle saatlerinde camilerde bir araya geliyor.

İki rekat olacak şekilde kılınan ve farz olarak kabul edilen Cuma namazlarının önemli bir bölümünü ise Cuma hutbeleri oluşturuyor. Cuma hutbeleri, her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor.

Bu haftanın Cuma hutbesinin konusu ise ''Birlik ve Beraberlik Ruhu" olarak belirlendi.

Bu haftanın Cuma hutbesinin konusu ise ''Birlik ve Beraberlik Ruhu" olarak belirlendi.

Kıymetli Müminler!

Yüce dinimiz İslam, tevhid ve vahdet dinidir. Birlik ve beraberlik dinidir. Yardımlaşma ve dayanışma dinidir. Dinimiz, toplumun bütün fertleriyle iyilik ve adalet esasına dayalı ilişkiler kurmamızı, sevgi ve saygı içinde kardeşçe yaşamamızı, şefkat ve merhametle birbirimize muamele etmemizi emretmiştir. Birbirimize sırt dönmeyi, ilgi ve alakayı kesmeyi, kardeşlik bağlarını koparmayı, her türlü olumsuz söz ve davranışta bulunmayı da yasaklamıştır.

Nitekim Yüce Rabbimiz, birlikte وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَمٖيعاً وَلَا تَفَرَّقُواࣕ 'Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin.” buyurmaktadır. İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, 'Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez.' diyerek bu ayet-i kerimeyi muhteşem bir şekilde anlatmaya çalışmıştır. Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (sas) Efendimiz de bir hadis-i şerifinde bizleri şöyle uyarmaktadır: 'Birbirinizle ilgi ve alakayı kesmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize haset etmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeşler olun.'

Değerli Müslümanlar!

Değerli Müslümanlar!

izler, aynı dine inanan, aynı Allah’a kulluk eden, aynı kıbleye yönelen, aynı kitabı rehber edinen, aynı peygambere gönül veren müminleriz. Dünyaya barış ve adaletin en güzel örneklerini sunan, din, vatan, bayrak ve mukaddesat uğruna fedâ-yı cân eyleyen şanlı bir ecdadın torunlarıyız. Başa kakmadan, karşılık beklemeden, kökenine, inancına, mezhebine ve düşüncesine bakmadan, insan onurunu rencide etmeden ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi kendine şiar edinen bir medeniyetin temsilcileriyiz. Böylesine köklü bir medeniyetin mensubu olan bizlere düşen, kardeşlik ahlakını kuşanmak, gönül alıcı söz ve davranışlarla birbirimizin hukukunu gözetmektir.

Aziz Müminler!

Aziz Müminler!

Hürriyetimizin nişanesi, hepimizin ortak yurdu olan cennet vatanımız, ecdadımızın bizlere bir emanetidir. Şanlı bayrağımız bağımsızlığımızın sembolüdür; gölgesinde kardeşçe yaşayabilmek için hepimize yer vardır. Şehadetleri dinin temeli olan ezan-ı Muhammedî, bizleri birliğe ve kardeşliğe çağırmaktadır. Öyleyse farklılıklarımızı bir zenginlik kabul edelim. Bizi kardeş kılan, bizi millet yapan değerlerimize sımsıkı sarılalım. Allah Resûlü Hz. Muhammed (sas)’in şu hadisini asla unutmayalım: 'Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede, tıpkı bir organı rahatsızlandığında diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıyı paylaşan bir beden gibidir.'

Kıymetli Müslümanlar!

Kıymetli Müslümanlar!

İçinde bulunduğumuz mayıs ayı Anadolu’nun İslam’a açılan ilk kapısı Diyarbakır yöresinin sahâbe-i kirâm tarafından fethedildiği aydır. Önümüzdeki Pazartesi günü ise İstanbul’un fethinin 570. yıl dönümüdür. Allah Resûlü (sas) İstanbul’un fethini şöyle müjdelemiştir: 'Konstantiniyye mutlaka fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır! Ve o asker, ne güzel askerdir!'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aziz Kardeşlerim!

Aziz Kardeşlerim!

Şanlı ecdadımızın gönlüne İstanbul’u fethetme sevdasını düşüren, asrın en ileri bilgi ve teknolojisinden istifade ederek aşılmaz denilen surları yerle yeksan ettiren, inanç ve azimle gemileri karadan yürüten, Ayasofya’yı fethin sembolüne, İslam’ın mabedine dönüştüren işte bu Peygamber müjdesine nail olma isteğidir. Bu vesileyle şanlı ecdadımızı, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle yad ediyorum. Hutbemi şu ayet-i kerime meali ile bitiriyorum: 'Allah’a ve Resûlüne itaat edin, birbirinize düşmeyin, sonra gevşersiniz ve gücünüz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın