Görüş Bildir
Haberler
Dijital Para Nedir? Yakın Dönemde Yaygınlaşması Beklenen Dijital Para Birimlerinin Kullanımı Hakkında 9 Bilgi

etiket Dijital Para Nedir? Yakın Dönemde Yaygınlaşması Beklenen Dijital Para Birimlerinin Kullanımı Hakkında 9 Bilgi

Lisa Campton
30.09.2023 - 14:03

Teknoloji geliştikçe insanların kullanım alışkanlıkları da değişiyor. Haliyle para da tabii ki! İşte dijital paranın kullanımı ve yaygınlaşması hakkında bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dijital para, geleneksel fiziksel formları olmayan, tamamen elektronik ortamda var olan bir tür para birimi

1. Dijital para, geleneksel fiziksel formları olmayan, tamamen elektronik ortamda var olan bir tür para birimi

Dijital para, fiziksel kağıt veya madeni paraların yerini alabileceği gibi, geleneksel bankacılık sistemleriyle yönetilen geleneksel paraların da elektronik ortama taşınmış halidir. Dijital para birimleri genellikle merkezi olmayan bir teknoloji olan blockchain veya benzeri dağıtılmış defter teknolojileriyle desteklenir.

2. En popüler dijital para birimi olan Bitcoin, dijital paraların en bilinen örneğidir. Bitcoin, merkezi bir otoriteye bağlı olmadan, kişiler arasında doğrudan transferler yapılmasını sağlayan bir kripto para birimidir

Dijital paraların avantajları arasında hızlı transferler, düşük işlem maliyetleri, sınırlı arz ve uluslararası ödemelerde kolaylık yer alıyor diyebiliriz. Ancak elinizde hiçbir zaman fiziki bir paranız olmayacaktır.

3. Dijital para terimi, kripto paraların yanı sıra merkez bankalarının çıkarmayı düşündüğü dijital para birimlerini (CBDC - Central Bank Digital Currency) de ifade ediyor.

Bu tür dijital para birimleri, merkez bankaları tarafından desteklenen ve düzenlenen resmi dijital paralar olup aynı zamanda da geleneksel para birimlerinin dijital formu. Yakın zamanda da kullanım alanın çok daha artması bekleniyor.

4. Kripto para e-ticaret dünyasının yıldızı olacak.

Banka hesabı açmanın zor olabileceği üçüncü dünya ülkelerinde internet bağlantısı mevcut olduğundan kripto para, ödeme seçeneği olarak dijital para birimleri sunduğunda, e-ticaretin daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olacak. Düzenli işlerin ve alışverişlerin çoğu neticede dijitale taşındı, kripto para birimi ise bu durumu daha da artıracak. Kripto para birimi merkezsiz olduğundan, işlemlerde aracılara ihtiyaç yoktur, böylece e-ticaret sektörü özgürlüğün tadını çıkartacak.

5. Bazı ülkeler, kendi merkez bankası destekli dijital para birimlerini (CBDC'ler) geliştiriyor.

Bu, geleneksel para birimlerinin dijitalleştirilmesi anlamına gelirken aynı zamanda ödeme sistemlerini de modernize etme amacı taşıyor. Yani artık ödemelerimizin çoğunu dijital paralarla yapacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Uluslararası para işlemleri transferleri dijital paralarla çok daha hızlı ve kolay yapılabilecek.

Uluslararası para işlemleri genellikle maliyetli ve zordur. Özellikle para

birimi dönüştürme söz konusu olduğunda fonları bir ülkeden diğerine taşımak

için bireylerden yüksek ücretler alınmaktadır. Dijital paraların bu pazarı daha

hızlı ve daha az maliyetli hale getireceği öngörülüyor.

7. Dijital paralara 7/24 erişim sağlanabilecek.

Bankaların kapalı olması ve işlemleri onaylayamaması nedeniyle, mevcut para transferleri genellikle hafta sonları ve normal çalışma saatleri dışında daha fazla zaman alıyor. Dijital para birimi ile işlemler haftada 7/24 aynı hızda çalışıyor olacak.

8. Daha verimli ve kolay devlet ödemeleri yapılacak.

Eğer herhangi bir hükümet CBDC geliştirirse, insanlara çek göndermek veya ön ödemeli banka kartları bulmak yerine vergi iadeleri, çocuk yardımları ve yemek kuponları gibi ödemeleri anında gönderebilecek. Bu sayede en sıkıcı devlet işleri bile kolaylaşacak.

9. Kripto paralar yatırım araçları olarak daha fazla kullanılacak.

Kripto paralar, yatırımcılar için alternatif bir varlık sınıfı olarak kabul edildiğinden portföy çeşitlendirmesine katkı sağlayabilir. A

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın