Görüş Bildir
Haberler
46 Milyar Piksellik Dev Samanyolu Fotoğrafı Yayınlandı

etiket 46 Milyar Piksellik Dev Samanyolu Fotoğrafı Yayınlandı

Hande öçalan
24.10.2015 - 00:20 Son Güncelleme: 25.10.2015 - 12:20

Almanya’nın en büyük üniversitelerinden olan Bochum Ruhr Üniversitesi bünyesindeki gökbilimciler, tüm zamanların en büyük astronomik fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafın boyutu ise 46 milyar piksel!

İçeriğin Devamı Aşağıda

46 milyar piksellik dev samanyolu fotoğrafı , 5 yıllık zaman zarfı içindeki astronomik araştırmalar eşliğinde hazırlanmış durumda. Bu dev samanyolu fotoğrafını görüntülemek içinse; Prof Dr Rolf Chini eşliğinde çalışmalar yapan ekip tarafından bir görüntüleme aracı da yayınlandı..

Fotoğrafı hazırlamak için 5 yıl boyunca farklı parlaklıklarda farklı nesnelerin gözlemlenmesiyle birlikte tüm Galaksi inceleme altına alındı. Gezegenlerin etrafında bulunan yıldızlar, bu yıldızların yörüngelerini gösteren çoklu sistemler gibi konular incelenirken aynı zamanda 50 binden fazla yeni nesne de keşfedildi.

Çalışma alanı çok geniş olduğu için gökbilimciler bu alanı 268 bölüme ayırdı. Her bölüm farklı gün ve farklı zaman aralıklarında fotoğraflandı. Haftalarca süren hesaplamaların ardından 194 GB boyutunda bir dosya oluşturuldu. Tüm gözlemlerin ardından bu parçalar birleştirildi ve tek bir fotoğraf haline getirildi.

Fotoğrafın 46 milyar piksel gibi dev bir çözünürlüğe sahip olması ve keşfedilen nesnelerin çeşitliliği sebepleriyle, fotoğrafın kolay görüntülenebilmesi için online bir araç da geliştirildi. gds.astro.rub.de adresi üzerinden ulaşılabilen fotoğraf üzerinden tüm samanyolunu incelemek mümkün. Bunun yanı sıra site üzerinden çeşitli aramalar yapmak da mümkün. Örneğin bir özel bir yıldızın ismini yazarak o yıldıza ulaşılabiliyor.

Webmasto

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
666
110
52
32
22
12
1