Görüş Bildir
Haberler
Dev Meteor Ay'a Çarptı

Dev Meteor Ay'a Çarptı

Batuhan
24.02.2014 - 19:27 Son Güncelleme: 25.02.2014 - 17:23

Dev Meteor Ay'a Çarptı

Ay’a şimdiye kadarki en büyük meteor çarpmasının gözlendiği açıklandı. Eylül ayında Ay'a çarpan meteorun kütlesinin yaklaşık yarım ton ağırlığında olduğu ortaya çıktı.

Ay'ın yüzeyinde geçen yıl yaşanan ve Dünya'dan görülebilecek kadar güçlü bir aydınlık oluşturan meteor çarpışmasının görüntüleri yayımlandı. 400 kilogram ağırlığındaki meteor, 11 Eylül 2013 tarihinde TSİ 10:07'de Ay'a büyük bir süratle çarptı. Çarpışma, İspanya'nın güneyindeki Sevilla kentinde bulunan iki teleskop tarafından gözlemlendi.

Yaklaşık 1 metre çapında olduğu belirtilen kaya parçası, Ay'ın lavlarla dolu antik Mare Nubium havzasına çarptı. Çarpışmanın ortaya çıkardığı parlama, Dünya'dan 8 saniyeden uzun bir süre görülebildi. Çarpışmanın şiddetinin 15 ton TNT ile eşdeğerde olduğunu belirten gökbilimciler, bu değerin Mart 2013'te NASA tarafından gözlemlenen en son patlamadan 3 kat daha büyük olduğunu belirtti.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde detayları verilen çarpışma, Ay'ı gözlemlemeyi amaçlayan Midas projesi kapsamında İspanya'daki teleskoplar tarafından kaydedildi.

Dünya da tehdit altında

Gökbilimciler, atmosferi bulunmadığı için savunmasız olan Ay'a çarpan meteorun, Dünya'nın atmosferinde birkaç saniye içinde yok olacağına dikkat çekti.

Midas projesinin başında yer alan Jose Madiedo, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 'Patlamanın büyüklüğünü gördüğümde inanamadım. Bu kadar büyük bir parlaklık olacağını tahmin edemezdim. Ay'a çarpan taş parçaları genelde bir fındık büyüklüğünde ve birkaç gram oluyor. En son yaşanan çarpışmalar son derece nadir' dedi.

Dünya'yı tehdit edebilecek gök cisimlerini tespit etmek için hayata geçirilen projelere de katkıda bulunan Midas, Ay'ı gözlemleyerek asteroitlere karşı önlemin artırılmasını amaçlıyor.

Madiedo, 'Ay ile Dünya aynı tehdit altında. Yaşanan en son patlama aynı büyüklükteki göktaşlarının düşündüğümüzden 10 kat güçlü olabileceğini gösterdi' dedi. Madiedo, atmosferde birçok parçaya ayrılacak meteorların da tehdit içerdiğine dikkat çekti.

Midas projesi, Ay'a çarpan nesnelerin oluşturduğu parlaklıkla şiddetini ve diğer bilgilerini tespit ediyor. İspanyol bilim insanları çarpışmayla ilgili bir de video yayınladılar:

Kaynak: Ajanslar

Kaynak: http://staff.aljazeera.com.tr/haber/d...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0