Görüş Bildir
Haberler
Demirtaş: 'Mümkünse PKK'nın Silahları Susturmasını, Bırakmasını İsterim'

etiket Demirtaş: 'Mümkünse PKK'nın Silahları Susturmasını, Bırakmasını İsterim'

Deniz Gök
18.07.2022 - 10:18 Son Güncelleme: 18.07.2022 - 13:40

Beş yıl dokuz aydır hapiste olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinden yine önemli açıklamalar yaptı. 

'HDP, PKK'nin uzantısı, sözcüsü, destekçisi değildir; PKK ile bir bağı yoktur' diyen Demirtaş,  'Mümkünse PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları tümden susturmasını, bırakmasını isterim.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Edirne Cezaevi'nde bulunan Demirtaş, avukatları aracılığıyla T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı.

Demirtaş, “HDP, PKK’nin uzantısı, sözcüsü ya da destekçisi değildir. PKK ile bir bağı yoktur. Bunu Türkiye kamuoyuna anlatabilmemiz gerekir. Demokratik siyaset yürüten bir partinin silahlı bir örgütle bağı olamaz” dedi.

Demirtaş'ın açıklamalarından öne çıkan bölümler:

  • Sağ partilerin hiçbiri Türkiye partisi değilken HDP tam bir Türkiye partisidir. Çünkü Türkiye tek bir etnik kimlikten de tek bir inançtan da oluşmuyor. Bu açıdan HDP, temsil yönüyle Türkiye’deki her kesimi kapsıyor. Türkiye’deki farklı kimlik ve inançları yok sayan ırkçı partiler bile kendilerini Türkiye partisi olarak tanımlıyorlar ve kimse de bunda bir sorun görmüyor. Dolayısıyla asıl Türkiye partisi olmayanlar sağ milliyetçi, ırkçı partilerdir.

  • Mithat Sancar’ın da son röportajında altını çizdiği gibi; HDP, PKK’nin uzantısı, sözcüsü ya da destekçisi değildir. PKK ile bir bağı yoktur. Bunu Türkiye kamuoyuna anlatabilmemiz gerekir. Demokratik siyaset yürüten bir partinin silahlı bir örgütle bağı olamaz.

  • Devlet de PKK de sorunu artık şiddet zemininin dışına çıkarmak zorundadır. Ben mümkünse PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları tümden susturmasını, bırakmasını isterim. Ancak ve ne yazık ki ortada iki temel engel var, bunları da herkesin bilmesi lazım. İlki, hükümet askeri operasyon dışında hiçbir seçeneği devreye koymuyor, tartışmıyor, silahta ısrar ediyor. Oysa biz PKK’nin ikna edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Burada da ikinci engel çıkıyor, o da İmralı tecrididir. Çünkü PKK’yi ikna edebilecek kişi Öcalan’dır, onu da yıllardır tecritte tutuyorlar. Bu engellere rağmen PKK silahlarını susturursa bundan mutlu olurum. Ama deneyimlerimiz, bunun kolay olmadığını gösterdi maalesef.

"Aday olmaya hazırım"

"Aday olmaya hazırım"
  • Erdoğan’ın gitmesi demokrasiyi otomatikman getirmiyor. Bizim üçüncü yol siyasetimiz tam da budur zaten. Biz AKP ve Erdoğan karşıtlığı ya da Altılı Masa taraftarlığı üzerinden siyaset yapmıyoruz. Sadece köklü, radikal demokrasiyi büyütmeye odaklanmış durumdayız.

  • Eş Genel Başkanlarımız, “Ortak aday düşüncesine açığız” mesajını defalarca verdiler. Partinin resmi politikası budur, son ana kadar ortak adayda ısrar edilecek. Olmazsa HDP kendi adayıyla seçime girer. Başka ne yapabiliriz ki?

  • Ben aday olmaya, yukarıda belirttiğim çerçevede hazırım. Halk nezdinde siyasi yasaklı değilim. Gerisini iktidar düşünsün. Bugün itibarıyla Erdoğan aday olabiliyorsa hukuken ben hayli hayli aday olabilirim. Ancak kararı halkımızın görüşleri doğrultusunda partimiz verecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
160
87
86
42
26
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Koray

Siktir git aq döneği.. pkk yı nasıl savunduğun kayıtlı kuyutlu ortada. İçeride çok sıkıldın galiba, sempatik görünmek için götüm ayağı yapma..

Koray

Nereye ? sizin gibi dağa mı ?

Orçun

İstemene gerek yok. Dağda ki domuzlarınız jetler tarafından bombalanıyor. Karayılan kızlarınızı mağarasında çok güzel ağırlıyor namussuz herif! Dağda kalan s... Devamını Gör

Uçar

Her seçim yaklaştığında, silahsızlığı savun. İyi niyetli kandırılacak gençler var tabi. Seçim bittikten sonra milletvekillerin PKK'lılar ile yan yana foto çe... Devamını Gör