Görüş Bildir
Haberler
Define Kazısı İçin Yok Edilmişti: Tabanı Balçıkla Kaplanan Dipsiz Göl'ün Son Hali İçler Acısı

etiket Define Kazısı İçin Yok Edilmişti: Tabanı Balçıkla Kaplanan Dipsiz Göl'ün Son Hali İçler Acısı

Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası'nda bulunan 12 bin yıllık Dipsiz Göl, define kazısı için kurutulup kazılmasının ardından ülkenin gündemine oturmuştu. 

Eski haline gelmesi için çevredeki doğal kaynaklardan aktarılan sularla, gölün derinliği 2 metreye ulaşmasına rağmen tabanı balçıkla kaplandı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, 'Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakanlık eylem planı hazırladı

Bakanlık eylem planı hazırladı

Geçtiğimiz yıl, define kazısı nedeniyle kurutulan, Gümüşhane'deki Dipsiz Göl'ün, ülkenin gündemine oturmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gölü kurtarmak için bir eylem planı hazırladı. 

Plan kapsamında Dipsiz Göl'ün eski haline döndürülmesi için çalışma başlatıldı. Göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı.

Göl balçıkla kaplanınca tel örgülü önlem alındı

Göl balçıkla kaplanınca tel örgülü önlem alındı

Su takviye edilen Dipsiz Göl, kış aylarında biriken ve buz tutan karın erimesi ile su tutmaya başladı. Borularla su takviyesi yapılan gölde, su seviyesi 2 metreye ulaştı. Canlı yaşamının geri dönmeye başladığı gölün tabanı balçıkla kaplandı. Bunun üzerine tehlike oluşturan gölün çevresi önlem almak amacıyla tel örgüyle çevrildi.

'Su takviyesi olmazsa göl kuruyabilir'

'Su takviyesi olmazsa göl kuruyabilir'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz, define kazısıyla boşaltılan Dipsiz Göl'ün yaşı itibarıyla ekolojik anlamda çok önemli bir göl olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

'Kapalı ve teması olmayan özel bir göldü. Bilim insanları orayı ciddi bir şekilde inceleyemeden kayboldu. Bir tahribat yedi ve bu saatten sonra gölün ekolojik sisteminden daha çok peyzaj güzelliğiyle oradaki halkın gözündeki değerini korumak gerekiyor. Gümüşhane Valiliği şu anda bunu yapmaya çalışıyor'

'Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var'

'Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var'

Valiliğin başlattığı peyzaj çalışmasının sürdüğünü anlatan Erüz, şunları söyledi: 

'Gölün su tutması ve su sızdırmaz hale getirmek için killi toprak kullanıldı. İnsanlar girmesin diye gölün etrafı tel örgüyle çevrildi. Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var. Yeni bir oluşum olduğu için su tutmama riski var. Çünkü kil henüz daha oturup zemindeki gözenekleri kapatmadığından sızdırma oluyor. Bu nedenle de yakın çevreden su desteği vermek suretiyle gölün devamlılığı sağlanmaya çalışılıyor. Göl doğal su tutmaya başladığında kendi sistemini oluşturacak. Şu anda bir desteğe ihtiyacı var, eğer destek olmazsa kuruma riski var'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Gümüşhane'de, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de, 'define' söylentisi üzerine 2 kişi, kazı için başvuruda bulunmuş, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verilmişti.

Bölgede, geçen yıl 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarma ekipleri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
353
73
57
19
13
7
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Rendan34

Çok şükür Dipsiz Göl'ün de anasını skmeyi başardılar.

Sefa Döner

Gölden bu zamana şikayet olmamış, artık ne kadar para verdilerse orda yaşayan halka , halk " ya iyi oldu ya çocuklarımız boğuluyordu" filan diyordu . Boğuluy... Devamını Gör

Bozkurt

Tüm hayat görüşü bir takım dogmatik mitlere dayalı, gerçek ile kurguyu ayırt edemeyen şeylere yetki verilince böyle oluyor. Rivayet ve söylentilerle teori ol... Devamını Gör