Görüş Bildir
Haberler
Darbe Girişimi Piyasaları Vurdu: Dolar 3 Lira Seviyesini Aştı

Darbe Girişimi Piyasaları Vurdu: Dolar 3 Lira Seviyesini Aştı

Dolar/TL artan küresel satış baskısı, başarısız darbe girişimi sonrası artan kaygılar ve TCMB’nin faiz indirimi ardından 3 seviyesini aştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yurtiçi piyasalar Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin yansımalarının yanı sıra Merkez Bankası faiz kararıyla yön bulurken, küresel piyasalar geri dönen risk iştahının etkisiyle hareket ediyor.

Dün tüm gün boyunca dalgalı bir seyri izledikten sonra günü 2,97'nin üzerinde kapatan dolar yeni güne de yüksek tansiyonla 2,9880'nin üzerinde başladı.  

Merkez Bankası kararı öncesine kadar 2,98'in altında seyreden kur bankanın 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesinden sonra 2,9850'nin üzerine çıktı. Sonrasında dolar hızla yükselişe geçerek 3,02 seviyesinin üzerini gördü.

Borsada rüzgar tersine döndü

Borsada rüzgar tersine döndü

BIST 100 endeksi ise güne yüzde 0,96 düşüşle 76 bin 220 puandan girikten sonra kayıplarını telafi ederek yüzde 1,2 primle 77 bin 880 puanın üzerine çıktı. Anadolu Efes yüzde 5,8, Tüpraş hissleri yüzde 1,4; dün sert değer kaybı yaşayan TAV hisseleri ise yüzde 7 yukarıda işlem görüyor.

Darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcılar nezdinde oluşan istikrarsızlık algısı ve idam konusunun gündeme gelmesiyle Türkiye'nin AB ekseninden çıkabileceği endişesi dün borsada sert satışlara neden olurken, kur dalgalı seyretmişti.

Öte yandan Moody’s dün Türkiye’nin “Baa3” olan kredi notunu indirim için izlemeye aldığını açıkladı. Başarısız darbe girişiminin ekonomik büyüme ve kurumlar üzerindeki etkisini değerlendirmeye alacağını belirten Moody’s in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi halinde Türk varlıkları yatırım yapılabilir seviyeden çıkıyor.

AK Yatırım bugünkü notunda,  'Bu haberin de etkisiyle açılışta 2,98 üzerinde seyreden Dolar/TL’de TCMB’nin aldığı önlemler, TL’nin faiz avantajının devam etmesi, yurtiçi yerleşiklerin döviz satışı nedeniyle halen 3,00 TL altında işlem görülmeye devam ediliyor. Dün açılışta belirttiğimiz 2,90-2,93 hedef bölgesinden yukarı yönlü tepki verildiğini gözlemlerken 2,99 seviyesinin üzerinde kapanış yapılması durumunda yeniden 3,05 zirvesi denenebilir' dedi.

Altın ve Euro'da durum

Altın ve Euro'da durum
İçeriğin Devamı Aşağıda

Risk iştahının piyasalara dönüşü altın fiyatlarının iki haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyelerinde seyretmesine neden oluyor. Özellikle ABD ekonomisinin güçlü olduğuna dair iyimserlikle ABD hisselerinde görülen yükseliş sonrası altın 1330 dolar seviyelerinde.Altının gramı da 128 lira seviyelerinde.

Euro'da 3.30 TL seviyesine ulaşmış durumda.

Businnes HT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın