Görüş Bildir
Haberler
Dağlıca'da Aslında Neler Olduğunu Anlatan Birinci Ağızdan Yazılmış Bu Yazıyı Mutlaka Okumalısınız

etiket Dağlıca'da Aslında Neler Olduğunu Anlatan Birinci Ağızdan Yazılmış Bu Yazıyı Mutlaka Okumalısınız

Magarica
08.09.2015 - 19:20

Soap nickli Ekşisözlük yazarının Dağlıca'da yaşananlara dair yazdıkları, aslında pek çoğumuzun düşünmediği, sorgulamadığı, kim ne derse doğrudur diye yaklaştığı şeyler... Patlayan mayının nasıl bir tür olabileceğinden, pusuya yatan PKK'lıların neden fark edilemediğine varan, hatta bölgeyi bilen biri olarak bölgedeki pek çok durumu ifade etmiş. Yazının tamamını paylaşıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

O yolu defalarca geçmiş biri olarak şunları söylemek istiyorum:

1) Bir arkadaş 'dedektör yok mu?' demiş. Var hem de çok var. Ama anti-tank mayını değil kullanılan mühimmat. Plastik ya da reçineye batırılmış muhafazaya sahip el yapımı düzenekler. Bunları kullanmak insanlık suçudur ve ilgili prosedürlere göre kullanımı tamamen yasaktır. Bu gibi mühimmata 'mayın' muamalesi yapılmaz. 'Mayın' anti-personel ya da anti-tank özelliğine göre 30/300 kiloluk bir ağırlıkla kendi kendine tetiklenen bir malzemedir. Yol kenarına tuzaklanan bu mekanizma ise elle aktive edilir. Tetik mekanizması radyo sinyali ile de çalıştırılabilir ama pkk, tsk'nın jammer kapasitesini bildiğinden bunu tamamen manuel olarak tuzaklamıştır. Yani böyle bir aygıtı 3 sene önce o yolun kenarına da gömsen, vakti gelince patlatmanın önüne kimse geçemez.

2) Patlayıcının türüne göre değişmekle birlikte, bu blast etkisine karşı koyabilecek bir zırh türü yoktur. (Aslında vardır, ancak çok pahalıdır. Blast etkisi dediğim etki, vücut bütünlüğüne zarar vermese de, dış kanamaya sebep olmasa da öldürücüdür. Nasıl olduğunu yazıp insanları tedirgin etmek istemiyorum.)

3)Patlamanın amacı, tek bir aracı notralize etmek değildir. Yolu tıkamak, konvoyun hareket kabiliyetini yok etmek asıl amaçtır.

4) Tek bir patlama gerçekleşmez. Kendilerini zırhlı personelden dışarı atan piyade (yaya asker anlamında, yani komando vs de olabilir) küçük diğer patlamalarla dağıtılır ve mevzi almaya zorlanır.

5) Mevzi almak hayat kurtarır, ama hangi yöne alacaksın. Bir dağ geçidinde, hemen önündeki yamaca karşı tam siper yatmış asker zor hedeftir. Piyade tüfeği ya da rpg ateşine dayanabilir, ama el bombasına karşı mukavemet gösteremez. Kaldi ki önündeki tepeye karşı korunaklı olsa da, arkasındaki tepeye karşı bütün vücuduyla açık hedeftir. 

6) Helikopter desteği, yüksek ihtimalle alamaz. Böyle pusu kuran düşman, hava taaruzuna da hazırlıklıdır ve dahi helikopter saldırısını ister zira piyadeye göre avantajlı olduğu hakimde (hakim: yükseklik avantajına sahip mahal; mahkum: alçakta kaldığı için dezavantajlı mahal) yayılmış düşman alçak irtifa araçlarına karşı avantajlıdır ve eğer yapabilirse bir hava aracını düşürmek, en üst dereceden bir propaganda malzemesidir. 

7) Mahkumda kalan piyade zırhlı desteği de alamaz. Kaldı ki, tank keçi yolu gibi bir yerde efektif olamaz.

8) PKK unsurları, pusu atacakları yerde uzun süre kamufle olup sabit kalabileceğinden iha, uydu gibi gözetleme araçları da yararsız olacaktır. 3 gün boyunca orada bulunmuyorlarsa tabi.

9) Tabur komutanı gibi bir subay, sadece 2 araçla yarma/kurtarma operasyonu icra etmez. Muhtemelen kalabalık bir konvoyla intikal halindeydi.

10) Türk askeri, komutanını bırakmaz. Böyle ajitatif şeylere en uzak kişi olabilirim, ancak biliyorum. Eğer komutana bir şey olmuşsa, o asker oradan ancak ölü halde çıkar. Böyle bir kültürümüz var.

11) Piyade aşırı ağır kayıplar vermedikçe, uçaktan atılan mühimmat gibi, korkunç güçlü bir mühimmat kullanılmaz. Bu ancak çatışma sonlandıktan sonra kaçan unsurlar üzerinde kullanılır. Uçak bombası denen şey, iki dağ ötede olsan, sesiyle seni yere yıkabilecek, daha yakınsan şoka sokabilecek bir mühimmat çeşidi. Onu keçi yolu gibi 2 şeritli ve mahkumda bir alanda kullanırsan kendi askerini yok edersin.

12) O bölgede çatışma görmüş herkes bilir ki, bu iş silahla çözülemez. İstisna olduğuna bile ihtimal vermiyorum. Evet istisnasız her veteran asker bunun farkındadır. Buradaki genç arkadaşlar değiller, ama onların fikirlerini dönem arkadaşı bir tepenin sırtına tırmanırken bedenine rpg mermisi isabet eden Ali komutanımdan daha fazla önemsemiyorum. Evet, o adam 12 tane sınır ötesi harekatın tümüne katılmış ordunun en seçkin askerlerindendi. 

13) Bunu orada askerlik yapmış arkadaşlar anlarlar, kola kutusunda sigara içmediyseniz boş boş konuşmayınız: tüm kürtleri öldürelim, sıkı yönetim ilan edelim gibi konuşmayın, ki sizin gibi tuzu kuru piçler bayrak mayrak diye ağlarken o al bayrağı torunlarımızın tabutuna sarmayalım. 

14) Evet, oraya gitmediğiniz halden konuşarak gencecik çocukları ruyanızda görseniz, ağlaya ağlaya ana rahmine döneceğiniz ölümlere itiyorsunuz. Bir s*k olduğunuzdan da değil yani. Zevk için çatışmada kasatura kullanmayı tercih eden bir deniz piyade yüzbaşı'm vardı ve o adam 'lanet' ettiyse siz gerçekten sadece tuzu kuru piçlersiniz ve başka da bir anlamınız yok. O adam, batıya gönderildiğinde bağlı olduğu bölgede kendisine şehit haberini ailesine iletme görevi tebliğini kabul etmektense, istifa etmiş bir adam. Siz kimsiniz de 20 yaşında çocuklar ölsün istiyorsunuz, sizin vatan sevginize sokarım. Şerefsizsiniz diyemem, onu bilemem ama karı ağızlı, geyikli taytli bebelersiniz. Aha askerlik şubesi orada. Atom bombasi talep edeceğine git uzman ol, git Dağlıca'ya da o zaman görelim o nazik götünü.

15) Bu olayların askeri tedbirle bitememesi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zayıflığından değil, eşyanın tabiatina aykırı olmasındandır. TDK güçlü bir ordudur ama burada gerilla savaşına karşı koyabilecek düzenli ordu yok, yok işte.

16) Eğer bu pusuda açıklanandan çok çok daha fazla şehit yoksa adam değilim. Ama söyleyemezler. Size medyadan gazı verirler, siz de sizden garibanları o dağa yollarsınız, sonra da yalandan ağlarsınız.

17) PKK'nin uyuşturucu kaçırdığına dair resmi belge mi var demiş embesilin biri. PKK'nin uyuşturucu kaydı tutacak burokrasisi mi var gidinin embesili. Nereden geliyor bu kaynak?

18) İnançsız bir insanım. Allah varsa, ondan dilerim ki bu çocukların yaşanmamış gunlerini sen telafi et. Gariban ana babacığına sabır ver ve şu milyonlarca Kürt Türk'ün de o yavşak ağzını kapa ya da kapamazsan en azından kafalarının 2 cm üzerinden bir kerecik olsun bir piyade tüfeği mermisi geçir. Amin.

Kaynak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
8
6
3
3
1
0