Görüş Bildir
Haberler
Cudi Dağı'ndaki Yangında 100 Hektar Alan Kül Oldu

Cudi Dağı'ndaki Yangında 100 Hektar Alan Kül Oldu

Hande öçalan
17.07.2015 - 19:12 Son Güncelleme: 18.07.2015 - 17:18

Şırnak ve Silopi arasında yer alan Cudi dağında kısa bir süre önce başlayan yangın, Cizre, Uludere ve Şırnak’tan gelen ekiplerin desteğiyle ancak üç günün sonunda kontrol altına alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

100 hektarlık alan etkilendi

100 hektarlık alan etkilendi

Silopi ilçesine bağlı Yeni Aksu köyü mevkisinde bir süre önce henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangının söndürülmesinin ardından, tekrar alevlerin yükseldiği bölgeye Şırnak Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekiplerin 3 vardiya halinde, biri arazöz, 3'ü pikap 5 araçla müdahale edildi. Yangın kontrol altına alınarak söndürüldü.

Bölgenin sarp ve kayalık olması nedeniyle ulaşmakta güçlük çekilen yangının söndürülmesi çalışmalarına Cizre, Uludere ve Şırnak'tan gelen ekipler de destek verdi.

Kontrol altına alınan yangında yaklaşık 100 hektarlık alanın etkilendiği, meşe çalılıkları ve Orman İşletme Müdürlüğünce daha önce ekimi yapılan 400 fıstık ağacının zarar gördüğü tespit edildi.

Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Cudi Dağı'ndaki yangını söndürmesinin ardından Şırnak'ın merkeze bağlı Başağaç köyünde elektrik direğinden çıkan kıvılcımın neden olduğu bildirilen başka bir yangına da müdahale etti.

Başağaç ve Kaymakamçeşme köyleri arasında etkili olan ve 4-5 hektar alanın zarar gördüğü örtü yangını, ekiplerin 3 saatlik çalışması sonucu tamamen söndürüldü.

Bu arada Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı bir ekibin Cudi Dağı'nda tedbir amaçlı bekleyişi sürüyor.

Birçok canlı yok oldu

Birçok canlı yok oldu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cudi Dağı'ndaki yangını söndürme çalışmalarına katılan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Evrensel'den Fatih Polat'a yaptığı açıklamada yangının ortaya çıkışına ilişkin olarak şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi 3-4 gün önce Çalışkan Hudut Taburu tarafından gece saatlerinde bu yangının çıktığı yere 2 havan atışı yapılıyor. Sonra aydınlatma mermileri atılıyor. Bunlar düştükten sonra yangın ortaya çıkıyor. Hemen ormanlık alana yayılıyor. Geniş bir ormanlık alan söz konusu.

Sarıyıldız, bölgede Ciner grubuna ait termik santral olduğuna da dikkat çekerek, “Yangının çıktığı yerin hemen dibinde. Aşağısında açık kömür ocakları işletilmeye çalışılıyor. Yangının asker tarafından çıkarıldığı kesin olarak dile getiriliyor, ama söz konusu işletmelerle de ilgisi olabilir. Çünkü yeni kömür sahalarına ihtiyaç duyuluyor. Ama bu zaten askerin 20 yıllık rutiniydi” dedi.

Sarıyıldız, bölgede birçok canlının da yok olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dün gittiğimizde yanmış bir sürü kuş yuvasını gördük. Yanmış kaplumbağaları, yılanları gördük. Orada gördüğüm bir ölü yılanın fotoğrafını, twitter’da yayımladım. Orası oldukça verimli yaşam alanıdır canlılar açısından.”

Ajanslar, Evrensel ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0