Görüş Bildir
Haberler
Çocuğunuz İçin Her Şeyin En İyisini İstiyorsanız Ona Asla Söylememeniz Gereken 20 Cümle

Çocuğunuz İçin Her Şeyin En İyisini İstiyorsanız Ona Asla Söylememeniz Gereken 20 Cümle

Anayım Ben Ana
05.03.2018 - 17:15 Son Güncelleme: 15.09.2020 - 12:19

Çocuklarımıza söylediğimiz her şeyin onlar için bir anlamı olduğunu ve yetişkinlik yaşantılarında etkisinin bulunacağını unutmayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. “Beni üzersen, hasta olurum.”

Bu cümleyle çocuğunuzu tehdit ettiğinizi bir kenara bırakalım, olası bir hastalık durumunda çocuğunuzun kendisini suçlu hissetmesine neden olursunuz. “Annem benim yüzümden hasta oldu” düşüncesi büyük bir çocukluk travmasına yol açabilir.

2. “Korkacak bir şey yok.”

Bu cümleyle korkan çocuğunuza yardım etmez, onun hislerini yok sayarsınız. Çözüm beklerken sizin iyi niyetle söylediğiniz bu cümleyle karşılaşınca kendisini boşlukta hisseder.

3. “Baban gelince bütün yaptıklarını anlatacağım.”

Bu cümleyi söyleyerek, çocuğunuzu disipline etmeye çalışırken onunla tüm iletişim kanallarını kapatırsınız. Babası ile tehdit etmek ve korkutmak ileride yaşayacağı psikolojik sorunlara kapı açar.

4. “Sen abi/abla oldun artık.”

Bu cümleyle çocuğunuzu bağımsızlaşmaya teşvik ettiğinizi düşünürsünüz ama olan şudur: Çocuğunuz üzerine yüklenen sorumlulukla yoğun bir kaygı ve değersizlik hissiyle baş etmek zorunda kalır.

5. “Büyüklere karşı gelinmez.”

Bu cümleyle çocuğunuza büyüklere saygı göstermesi gerektiğini öğrettiğinizi düşünürsünüz ama onun haklarını da görmezden gelirsiniz. Bir kişiliği olduğunu unuttuğunuz gibi, saygının karşılıklı olması gerektiğini de hatırlamazsınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. “Ağlama.”

Bu cümleyi duyan çocukların çok büyük bir kısmı elbette ağlamaya devam eder ama bir yandan da duygularını ifade etmenin kötü bir şey olduğunu öğrenir. Bu da onu sessizliğe iter ve içe kapanık bir birey haline getirir. “Erkekler ağlamaz” da bunun toplumsal cinsiyet içereni…

7. “Seni burada bırakırım ve giderim.”

Olumsuz davranışlarını bırakması için kullandığınız bu cümle çocuğunuzun ayrılık kaygısı yaşamasına neden olur. Ayrılık kaygısı yaşayan ve anne ya da babasından bir türlü kopmak istemeyen çocuklar fiziksel yakınmalara başvurunca elbette tehditlerin boyutu artar.

8. “Her şey yoluna girecek.”

Çocuğunuzu sakinleştirmek ve stresini üzerinden atması için yatıştırmak üzere söylediğiniz bu cümle onun beklentiye girmesine ve sonucunda hayal kırıklığına uğramasına yol açar. Siz her şeyin yolunda olduğunu düşünseniz de, bu onun için geçerli olmayabilir.

9. “Çok meşgulüm, şu an seninle ilgilenemem.”

Gerçekten işiniz olsa bile, bu cümle çocuğunuza kendisini değersiz hissettirir.

10. “Sana böyle ağlamak hiç yakışmıyor.”

Ağlamanın duyguları ifade etmenin bir yolu olduğunu unutmanız bir tarafa, duygularını yok saymanız çocuğunuzun ileride psikolojik problemler yaşamasına neden olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. “Sen çok iyi bir çocuksun.”

Her ne kadar iyi niyetle söylense de, bu cümleyle çocuğunuza taşıyabileceğinden daha fazla sorumluluk yüklersiniz. Sonuçta hiç kimse mükemmel değildir.

12. “Sen küçüksün, anlamazsın.”

Çocuğunuz elbette yaşı ve tecrübeleri nedeniyle birtakım şeyleri anlayamaz ama bu şekilde ifade ederek onu bilinmezliğe sürüklersiniz. Bu da kaygı bozukluğuna neden olur.

13. “Sana yardım edeyim.”

Yine çok iyi niyetli olmasına rağmen bu cümleyle çocuğunuzun hata yapma şansını elinden alırsınız. Her defasında yardımına koştuğunuzda hata yapmayacak ve sürekli başkalarına ihtiyaç duyacak. Bunun böyle olmasını gerçekten ister misiniz?

14. “Bu söylediklerin çok saçma.”

Çocuğunuzun hayal gücünü yerle bir edeceğiniz bu cümle ileride özgüven sorunları yaşamasına neden olur.

15. “Sen bunu yapamazsın, hiçbir şeyi beceremezsin.”

Bu aşağılayıcı ve küçümseyici ifadeler çocuğunuzun özgüven sorunları yaşamasına yol açabileceği gibi, hırslarının kurbanı olan bir yetişkin olmasına da neden olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. “Sen her şeyin en iyisini, en güzelini yaparsın; her şeyi başarırsın.”

Yukarıdaki cümlenin tam tersi olan ve iyi niyetle söylenen bu cümleyle çocuğunuzu mükemmel olmaya itersiniz ama mükemmel diye bir şey yoktur. İnsan hatalarıyla var olur.

17. “Bak Ali’ye/Ayşe’ye, o hiçbir şeyden korkmuyor.”

Çocuğunuzu bir başka çocukla karşılaştırmanız ve ona düşmanlık beslemesine yol açmanız bir tarafa, bu cümleyle onun kişiliğine saygısızlık edersiniz.

18. “Bu kıyafet sana hiç yakışmadı, güzel olmadı.”

Bu cümleyle çocuğunuzun bedenine yönelik algılarını yanlış bir şekilde kurarsınız. Kendini değersiz ya da çirkin hissetmesi bir tarafa başkalarına da bu şekilde yaklaşmasına neden olursunuz.

19. “Çünkü ben öyle istiyorum, ben ne dersem o olur.”

Bu cümle çocuğunuzun özgüvenini zedelediği gibi, ileride size karşı saygı tutumlarında bir sorun olarak karşınıza çıkacaktır.

20. “Bunu kimden öğrendin?”

srv.onedio.com

Bu cümleyle çocuğunuzun başka birini suçlamasına yol açarsınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Tembel, inatçı, sakar, şımarık, mızmız gibi olumsuz etiketler…

Büyüme evresindeki çocuğunuza karşı kullandığınız bu olumsuz sıfatlar, çocuğunuzu gerçekten böyle bir insan olmasına yol açar.

Bunu da buraya bırakalım:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
165
100
32
20
14
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Midoriya

Bu içerikten çıkarılacak sonuç: Çocuklarla konuşmayın.

Pasif Kullanıcı

şimdiki psikolojik sorunları olan,hırsız,müptezel,katil,tecavüzcü,tacizci vs insanların çoğunun sebebi bu tarz davranan,sırf çocuk yapmak için yapan cahil an... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

#8 her ne kadar hayal kırıklığıyla tanıştırsa da,tekrar denemek için büyük motivasyon olacaktır. #11 karakterini taktir etmektir.her zaman değil ama arada sı... Devamını Gör