Görüş Bildir
Haberler
ÇOCUĞUMUZUN PSİKOLOJİSİNİ ÇİZDİĞİ RESİMLERDEN ANLAYABİLİR MİYİZ?

ÇOCUĞUMUZUN PSİKOLOJİSİNİ ÇİZDİĞİ RESİMLERDEN ANLAYABİLİR MİYİZ?

sanane
28.05.2017 - 12:45

Çocuğun Dünyası Çizdiği Resimlerde Gizli

Çocuk deyip bazen onların dünyasını görmezden geliyoruz.Bizim umursamadığımız resimler aslında büyük önem taşır.Resim çizerlerken bir kastları olduğu aklımıza gelmez.Çizdiği resimlerde annesine olan sevgisini,babasının kendisine daha çok sarılmasını,azarlanan bir çocuğun beklediği şefkati görebiliriz. Tabiki sadece çizdiği resimleri veri olarak kabul etmek doğru bir yaklaşım olmayabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuk Resimlerinde Organlar ve Vücudun Kısımları

Çocuk Resimlerinde Organlar ve Vücudun Kısımları

Ağız:Kötü söz söyleme eğilimi olan çocuk ağzı açık ve içi siyaha boyanmış çizerken,konuşmaktan çekinen çocuk ağzı çizgi olarak çiziyor.Ailede kendisini azarlayan varsa dişleri görünen yuvarlak bir ağız çiziyor.

Burun:Büyük çizilmesi yetişkin birine anlatamadığı özel şeylerinin olduğunu gösterir.

Göz:Gözbebeği olmadan çizilen baş ve anlamsız gözler görme problemi olduğuna işaret eder.

Kulak:Çok büyük kulaklar genellikle işitme zorluğu çeken ve kendi hakkında konuşulduğunu düşünen bazı kuşkucu çocuklar tarafından çizilir.

Bacaklar:Ters yöne bakan ayaklar kararsızlığı gösterir.Sağa bakan ayaklar geçmiş sola bakanlar hedef odaklı olduğunu ve hiç çizilmemiş ayaklar ise çocuğun kendine güvenmediğini gösterir.

Kollar:Kolların vücuda yapışık olması içe dönüklüğünü ,annesinin iki kolunu açık çizmesi ona sarılmak istediğini,kolların hiç çizilmemiş olması ise ebeveynin ilgisiz ve sinirli olduğunu gösterir.

En Çok Kullandığı Figürler

En Çok Kullandığı Figürler

Ay ve Güneş:Güneş mutluluğu,sıcaklığı ayrıca uzmanlara göre babayı temsil eder.Güneş baba ile ilişkiler iyi ise açıkta parlak,kötü ise dağların arkasında çizilir.Ay ise karanlıkta ölüm,mezarlık konularında çizilir.

Hayvanlar:Günah duygusunu hayvanlarla ifade edebilirler.Gece altını ıslatan azarlanan bir çocuk suçluluk duygusuyla yılan,kertenkele gibi sürüngen çizecektir.Yeni dünyaya gelen kardeşini kıskanan kurt çizecektir.

Ev:Bacalardan çıkan kalın dumanlar ailedeki kavgaları,tartışmaları sürtüşmeleri ifade eder.Evin içini göstermeyen kalın duvarlar karamsarlığı gösterir.

İnsan:İnsan sayısının çokluğu sosyalliği,azlığı iletişimsizliği gösterir.

Ağaç:Meyveleri olan ağaç verimliliği,solmuş yapraklı ağaç ve yaprak dökümü ölüm isteğini;kökleri olan ağaç içgüdü ile bağımlılığı gösterir. 

Ayrıca düğmeli çizilen kıyafetler çocuğun anneye aşırı düşkün olduğunu,abartılı kıyafetler beğenilme isteğini gösterir.

Aile Fertleri

Aile Fertleri

Aile fertlerinin eksik çizilmesi aile fertleri arasındaki kopukluğa,aile fertleri arasına çizilen araba,ırmak gibi nesneler ise aile içi problemlere işaret eder.Anne ve babadan birinin büyük çizilmesi baskıcı bir tavrın varlığını gösterir.Kardeşlerden biri anne babanın elini tutarken diğerinin tutmaması kardeşin kıskanıldığı anlamına gelir.

Kullanılan Renkler

Kullanılan Renkler

Resimlerde çoğunlukla mavi,yeşil gibi soğuk renkleri kullanan çocuklar uyumsuz,çekingen baskıcı ortamda yetişen bir çocuktur.Çoğunlukla sıcak renkleri kullanan çocuklar  ise sevecen ve işbirliğine açık çocuklardır.

Büyük ve Küçük Resimler

Büyük ve Küçük Resimler

Büyük resimler:Sayfanın tümünü kaplayan büyük resimler saldırgan zayıf çocuklar tarafından çizilir.

Küçük resimler:Birkaç santimetre boyutundaki resimler korkak,çekingen içe dönük  kendini güvensiz hisseden çocuklar tarafından çizilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Resimleri yorumlamada tek bir resmin değil birçok resmin toplu olarak yorumlanması çok önemli.Çocuğun yaşı,kaçıncı çocuk olduğu,cinsiyeti,arkadaşları ile uyumu gibi pek çok faktör önceden bilinmeli ki doğru sonuçlara ulaşılsın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın