Görüş Bildir
Haberler
Cenk Dağcı Yazio: Yaratıcı Endüstride Bir Devrim: NFT ya da Sanatta Dijitalleşme

etiket Cenk Dağcı Yazio: Yaratıcı Endüstride Bir Devrim: NFT ya da Sanatta Dijitalleşme

Cenk Dağcı
26.04.2022 - 14:59

Dijital dönüşüm süreci, her geçen gün hayatımıza yeni kavramlar kazandırmaya ve dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk gibi olgulara yeni boyutlar kazandıran NFT de bunlardan biri. 

Son bir yılda NFT talk, interneti kelimenin tam anlamıyla kırdı. TikTok ve Twitter gibi platformlardan CNN News'e kadar, trend olan konu milyonları merakta bıraktı. NFT’nin popülerliğinde müthiş bir artış söz konusu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NFT sanatı nedir?

NFT sanatı nedir?

Non-fungible token (değiştirilemez jeton) aslında bir sanat biçimi değil, dijital bir tescil şekli. Fakat sanata sanal ortamda dolaşım olanağı vermesi ve çağdaş sanatın yeniliklere açık tutumu, NFT’nin sanatla eş olarak algılanmasına neden oluyor. Gerçekte olan, sanat üretiminde teknolojinin ön plana çıkmasıdır. NFT, tamamen dijital işlerin soyut yapılarını destekleyen bir sistem kuruyor. Elle tutulamayan sanat eserlerinin aidiyetini tescil ediyor, bu sayede eserin el değişiminde güvenilir bir ortam sunuyor. Hatta sanatçı ile alıcı arasında doğrudan bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Yani NFT’ler, kripto sanat çağının tapu sicilleridir. Dijital eserlerin tescillenmesi ve varlığının dijital ortamda devam ettirmesini sağlayan NFT; resim, şarkı, video veya GIF şeklinde bulunabiliyor. Özetlemek gerekirse NFT bir dijital sertifikadır ve sanat eserleri dijitale bu yolla uyarlanmış oluyor.

NFT, işlevsellik açısından kripto para birimlerine benzer. Ancak kripto para birimlerinin aksine, birbirleriyle değiştirilemezler.

Sanatseverler ve ekonomistlerin yeni gözdesi!

Geleneksel kurumların ve ünlülerin NFT pazar yerlerinde yeni eserlerini sergilemeye başlaması pazardaki paydaşları heyecanlandırırken, yeni potansiyel koleksiyonerlerin de ilgisini çekiyor. 

Mike Winkelmann'ın Beeple olarak da bilinen dijital sanat eseri 'Everydays - The First 5000 Days' 2021'de 69.3 milyon dolara satıldı. 'Crossroad' adlı bir başka Beeple parçası da Nifty Gateway'de 6.6 milyon dolara satıldı. 

NFT'ler yaratıcılara dijital sanat eserlerini kiralama, satma veya istedikleri gibi sergileme yetkisi veriyor.

Onları satmak için tasarımcıların çalışmalarının bir tür 'yasal' sahipliğini almaları gerekiyor. Bu nedenle, NFT sanatı oluşturulduktan sonra, kripto para birimi hizmeti Blockchain'de 'basılır' veya tokenize ediliyor. 

Telif haklarıyla korunuyorlar!

Değiştirilemez sanal paralar, özellikleri nedeniyle genellikle telif hakkıyla korunan ürünler oluşturmayı amaçlar. Örneğin; bir sanatçı, geri alınamayan bir simge olarak kendi sanat eserini yarattığında ürünün her satışından pasif gelir elde eder.

NFT'ler, benzersizliklerini kanıtlamak ve alıcıların mülkiyeti haklarının korunmasını sağlamak için bir blok zincirinde kayıtlı benzersiz dijital varlıklara bağlı dijital sertifikalardır. NFT'nin değeri, eşsizliğine bağlıdır ve dijital sanatçıların çalışmalarıyla gelir elde etmelerini sağlar. Detaylı koruma sistemleri sayesinde kopyalanmaları, bölünmeleri veya değiştirilmeleri mümkün değildir. Bir video oyunundaki çizimlerden oyun içi para birimine kadar neredeyse her şeyi temsil edebilirler. Hiçbir iki NFT birbirine benzemez. Bu benzersizlik ve özgünlük onlara değer verir.

Bir NFT'nin değeri, benzersizliğinden geliyor ve dijital sanatçıların çalışmalarından yararlanmalarına olanak tanıyor. Kopyalanamıyor, bölünemiyor, değiştirilemiyor. Hiçbir iki NFT birbirine benzemez ve bu benzersizlik ve kıtlık onlara değer katıyor.

Resimden müziğe, filmden spora!

Resimden müziğe, filmden spora!

2021 yılında NFTlerin toplam satış hacmi 12 milyar dolara ulaştı. NFT’ler koleksiyonluklar, oyunlar, müzik, film, spor, moda alanlarında büyük etki yaratıyor.

Müzisyenler, NFT'leri kullanarak blok zincirleri üzerinde çalışmalarını belirtebiliyorlar. Rock grubu Kings of Leon, ilk albümünü bir NFT olarak yayınladı. NFT, yaklaşık dörtte biri hayır kurumlarına bağışlanan 2 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirdi. Amerikalı rapçi Lil Pump, özel bir NFT koleksiyonunu yayınlamak için NFT platformu Sweet ile bir ortaklık yaptı. 

Adam Benzine'nin Oscar adayı belgeseli Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah, bir NFT olarak basılan ve açık artırmaya çıkarılan ilk sinema filmi, belgesel ve Akademi Ödülü adayı film oldu. 

Legendary Entertainment, özel bir Godzilla vs. Kong NFT koleksiyonunu yayınlayacağını duyurdu; korku filmi Killroy Was Here'ın NFT olarak yayınlandı. 

NBA oyuncusu  Spencer Dinwiddie, sözleşmesini başkalarının yatırım yapabilmesi için tokenize etti. Dapper Labs, dijital vurgu klipleri için bir pazar yeri olan 'N.B.A Top Shot'u oluşturmak için NBA ile işbirliği yaptı. Profesyonel tenisçi Oleksandra Oliynykova, potansiyel alıcılara sağ kolunun bir kısmının ömür boyu haklarını bir NFT ile sundu. 2021'de, NBA Top Shot platformundaki bir LeBron James  smaç NFT kartı 208.000 dolara satıldı.

Dijital sanatın yanı sıra ünlü moda ve aksesuar markaları da ürünlerini NFT projelerine dönüştürüyor. Örneğin Jacob & Co. markasının çıkardığı NFT saat, büyük ses getirmişti. 

Nike, blok zinciri teknolojisinin kriptografik olarak güvenli dijital varlıkları NTF'ler şeklinde 'Cryptokicks' adı altında bir çift spor ayakkabı gibi fiziksel ürünlere eklenmesine izin veren bir patent aldı 

Gelir elde etmenin yeni bir yolu!

NFT sanatı, tasarımcıların çalışmalarından para kazanmalarını sağlayan dijital sanat eserlerini kategorize etmenin yeni bir yoludur. Tasarımcıların iş üretmeleri ve yaratıcılıklarının ödüllerini toplamaları için en hızlı bir süreç ve en erişilebilir bir yol. Ödeme için müşteri peşinde koşmak yok, işi bir müşterinin ihtiyaçlarına göre değiştirmek ve düzenlemek yok.

Bazı NFT sanat eserleri sanatçıya telif ücreti ile birlikte gelir, yani sanat eseri her satıldığında, sanatçı gelecekteki tüm satışların %8-10'unu alabilir.

En pahalı NFT eseri:

En pahalı NFT eseri:

En pahalı eser, Beeple olarak da bilinen Mike Winkelmann adlı dijital sanatçı tarafından yapılmış bir dijital sanat kolajıdır. Sanat eseri, kripto milyarderi MetaKovan tarafından  69.346.250 dolara satın alındı. Satışın ardından Beeple’ın Instagram’daki takipçi sayısı milyonlara ulaştı. Ayrıca Nike ve Louis Vuitton gibi markaların yanı sıra Childish Gambino ve Katy Perry gibi sanatçılarla çeşitli çalışmalara imza attı.

Twitter ve Square’in CEO’su ve kurucusu Jack Dorsey ilk tweetini bir eser olarak satışa çıkardı. Twitter tarihindeki ilk tweet, yaklaşık 2,9 milyon dolara alıcı buldu.

KARŞINIZDA Cenk Dağcı NFT :)

KARŞINIZDA Cenk Dağcı NFT :)

Birbirinden kıymetli isimleri buluşturan,metaverse evrenine iddialı bir girişe hazırlanan, birçok değerli iş birlikleri ile ilerleyen @babygangsnft koleksiyonundan nft mintleyerek en yüksek token airdropu yapılacak Dreamgang’e girmeye hak kazandım ve bu değerli koleksiyon, benim de hoborary’mi yapmış. Karşınızda Cenk Dağcı.

Web

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kaan

abi bi de şeyler var. (geçen hafta başıma geldi, bağlantılı sektörde olduğumdan devamlı geliyor) NFT satıcakmış. sen nesin kimsin neden senin eserini alalım ... Devamını Gör