Görüş Bildir
Haberler
Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız? Çek Mutfağına Özgü 13 Farklı Lezzet!

Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız? Çek Mutfağına Özgü 13 Farklı Lezzet!

Sude Eriyen
16.01.2018 - 16:01

Çekya Orta Avrupa'da olmasından dolayı, çevresindeki ülkelerin mutfaklarından etkilenmiş bir ülke. Ancak kendi mutfaklarının etkisini de çevresindeki ülkelere yansıtmış. Orta Avrupa'da popüler olan kek ve hamur işlerinin çoğu Çek mutfağından çıkmış. 

Çek mutfağında, çoğunlukla krema ile pişmiş sebzeler, soslarla pişmiş etler ve yoğun kıvamda çorbalara sıklıkla rastlıyoruz. Gelin hep birlikte bakalım!

1. Gulaş

1. Gulaş

Sığır veya domuz eti ile birlikte soğan ve baharatlarla hazırlanan bir güveç olan gulaşın, lahana veya patatesli vejetaryen versiyonları da yapılıyor. Yanında kenarları beyaz olan Çek ekmeği veya kenarsız ekmekle servis ediliyor. Ekmek yerine patates ya da pilavla da sunulabiliyor.

2. Medovnik

2. Medovnik

Ballı karamelli bir kek olan Medovnik, Çekya'da sıkça tüketiliyor. Bu kekin tarif reçetesi gizli tutuluyor. Bu nedenle bu kekin birbirinden çok farklı tarifleri var.

3. Marlenka

3. Marlenka

Marlenka ise medovnik kekin kare veya dikdörtgen olarak kesilmiş hali olarak biliniyor. Tabi marlenkanın kakaolu ve limonlu versiyonlarına da rastlayabilirsiniz.

4. Tatarak

4. Tatarak

Çiğ et, yumurta, hardal, ketçap ve çeşitli baharatlardan oluşuyor bu yemek. Et ve baharatları karıştırarak, kızarmış ekmekle birlikte tüketiyorlar. 

Tüketmek isterseniz salmonella zehirlenmesi yaşamamak için dikkatli olmak gerek! 

Nasıl tüketiyorlar?

5. Koláče

5. Koláče

Çekya'da kahvaltılarda tüketilen, krem peynir veya lor peyniri ve meyve dolgulu şekerli bir hamur işi. Yaban mersini, şeftali, çilek ve ananasla da yapılıyor.

6. Svíčková

6. Svíčková

Bonfile et içeren bu yemeğin sosu, krema ve çeşitli baharatlarla hazırlanıyor. Ekşi krema ve kızılcık sosu ile servis ediliyor.

7. Smažený Sýr

7. Smažený Sýr

Kızartılmış peynir olan bu atıştırmalık, Çek peyniri olan hermelin peynirinden yapılıyor. Restoranlarda edam peynirinden yapılanlarına da rastlayabilirsiniz.

8. Plněné papriky

8. Plněné papriky

Bu yemek, yeşil ya da kırmızı dolmalık biberlerle yapılıyor. İçi ya sadece pirinçle ya da etle ve sebzelerle birlikte dolduruluyor.

9. Trdelnik

9. Trdelnik

Trdelnik, şişlere sarılan ve kömür üzerinde pişen bir hamur tatlısı. Hamurun üzerinde şeker, tarçın ve ceviz karışımı bulunuyor. Dondurma ya da çikolatayla tüketiliyor. Aslında gidip deneyenlerin çok sevdiği bir tatlı değil genellikle...

10. Česnečka

10. Česnečka

Bu çorba bir çeşit sarımsak çorbası. Çorba sadece sarımsak, soğan ve patatesten oluşuyor. Tavuk etli çeşitleri de bulunuyor. İsteğe bağlı olarak çiğ yumurta ve peynirle de servis edilebiliyor.

11. Bramboračka

11. Bramboračka

Çekya'da patates bolca tüketiliyor. Bramboračka da Çekya'da klasik bir patates çorbası. Havuç ve patates de eklenebiliyor. Ancak bu çorbanın en önemli özelliği kurutulmuş mantar kullanılması. Bu mantar çeşidi, çorbaya ayrı bir lezzet katıyor.

12. Knedliky

12. Knedliky

Knedliky biraz ilginç bir yemek. Hem tatlı hem de ana yemek olarak tüketilebiliyor. Çoğunlukla erik, kayısı veya çilek kullanılarak yapılıyor. Meyveleri kaplamak için hamur veya patates kullanılıyor. Hamurun içine peynir veya krema da eklenebiliyor. Meyveler kaplandıktan sonra suda haşlanıyor. Üzerine şeker, krema, haşhaş tohumları veya eritilmiş tereyağı eklenerek servis ediliyor.

13. Králík

13. Králík

Çekya'da av hayvanlarından en çok tavşan tüketiliyor. Domuz eti dahi tavşan eti kadar yaygın tüketilmiyor. Tavşanın kremalı, sebzeli ya da sarımsaklı çeşitleri de bulunuyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
41
26
10
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın