Görüş Bildir
Haberler
Caz Müziğe Karşı Ön Yargınızı Yerle Bir Edip Size Yepyeni Bir Dünyanın Kapısını Açacak 10 Caz Filmi

Caz Müziğe Karşı Ön Yargınızı Yerle Bir Edip Size Yepyeni Bir Dünyanın Kapısını Açacak 10 Caz Filmi

Görkem Kızıldağ
31.05.2020 - 07:00 Son Güncelleme: 30.04.2022 - 11:15

Bugün Dünya Caz Günü! Belki kültürümüze uzak olmasından bugüne kadar hiç caz dinlememiş belki de çoğunlukla doğaçlama içermesinden caza karşı ön yargılı olabilirsiniz. Size önereceğimiz filmlerin bu müziği hayatınıza katacağına eminiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ray (2004)

Ray (2004)

7 yaşında gözlerini kaybeden ünlü caz piyanisti Ray Charles'In hayatını anlatan Taylor Hackford imzalı filmde  'Ray' i de yetenekli oyuncu Jamie Foxx oynamakta.Ayrıca bu film sayesinde Ray Charles'ın dünyaca ünlü bir müzisyen olmasında büyük payı olan Türk plakçı Ahmet Ertegün'ü de tanıyoruz.

Miles Ahead (2015)

Miles Ahead (2015)

Caz dünyasının duygusal olmayan ama romantik trompet dahisi Miles Davis'in hayatının anlatıldığı film 'Miles' ı da oynayan Don Cheadle imzalı. Miles Davis yaptığı besteler ve doğaçlamalar ile caz müzisyenleri arasında deha olarak görülmektedir.

Django (2017)

Django (2017)

Otoritelerce dünyanın en iyi caz gitaristi olarak kabul edilen Django Reindheart'In hayatının anlatıldığı Fransa yapımı filmin yönetmen koltuğunda Etienne Comar oturmakta. Filmde Reda Kateb'in canlandırdığı Reindheart, 18 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu sol elinin yüzük ve serçe parmağını kullanamamasına rağmen gitarda bir otorite olmayı başarabilmiştir.

Sweet and Lowdown (1999)

Sweet and Lowdown (1999)

Woody Allen imzalı 'Sweet and Lowdown' filminde Emmet Ray karakterini ünlü oyuncu Sean Penn oynamakta. 'Emmet Ray' her ne kadar kurgu bir karakter olsa da filmde dünyanın en iyi ikinci caz gitaristi olarak kabul edilir. Birinci gitarist ise az önce bahsettiğimiz Django Reindhart'tır. Ayrıca Emmet hem Django'ya hayrandır hem de onu her gördüğünde bayılmaktadır.

Born To Be Blue (2015)

Born To Be Blue (2015)

Geldik Chet Baker'ın hüzünlü hikayesine. Ölümü bile oldukça ilginç ve üzücü olan trompet ustası Baker'ı filmde ünlü oyuncu Ethan Hawke canlandırırken yönetmen ise Robert Budreau'dur. Hayatı boyunca birçok sorunla boğuşmuş olan Chet, kariyerinin ortasında büyük bir kavgada dişlerini kaybeder. Bu durum trompet çalmasını engeller ve o da takma diş ile yeni bir çalma stili geliştirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bird (1988)

Bird (1988)

Bu sefer de bir usta yönetmen Clint Eastwood'un yönettiği 'Bird' lakaplı Charlie Parker'ın hayatının anlatıldığı filme geldi sıra. 35 yaşında ve oldukça yoksul bir şekilde hayata gözlerini yuman Bird, otoriteler tarafından caz tarihinin en büyük saksafoncusu olarak anılır. Bebop caz türünün kurucusu olarak da bilinen Bird'ü filmde ünlü oyuncu Forest Whitaker canlandırmaktadır.

Bill Evans - Time Remembered (2015)

Bill Evans - Time Remembered (2015)

Yönetmen Bruce Spiegel'in tam 8 senesini harcadığı ve festivallerden bolca ödülle dönen bu belgesel filmde ünlü caz piyanisti Bill Evans'ın hayatının ayrıntılarına bir yolculuk yapıyoruz. Ve aslında sadece Evans'a dair değil caz tarihine de dair çok şey öğreniyoruz.

The Jazz Loft According to W. Eugene Smith (2015)

The Jazz Loft According to W. Eugene Smith (2015)

Karşınızda çok önemli bir isim, çektiği fotoğraflarla dünyada ses getiren bir foto muhabir Eugene Smith... Smith, 57 ile 65 yılları arasında Manhattan'da bir çatı katında o günlerin çok önemli cazcılarına dair 40 bin fotoğraf çeker ve 4 bin saat kayıt yapar. İşte bu kayıtlardan oluşan ve Sara Fishko'nun yönettiği ödüllü belgeselde caz tarihine çok derin ve keyifli bir giriş yapabiliyorsunuz.

Blue Note Records: Beyond the Notes (2018)

Blue Note Records: Beyond the Notes (2018)

Bir diğer caz belgeseline hazır mısınız? Yine caz tarihine giriş niteliğindeki bu belgeseli kaçırmayın deriz. Bu belgeselde, bir plak firması olan Blue Note Records'un 1939'dan günümüze çalıştığı cazcılar derlenmiş ve hem onların hayatlarına hem de cazın gelişimine dair çok şey söylenmiş. Bu belgeselin yönetmen koltuğunda ise Sophie Uber oturmakta.

Türkiye'de Caz (2013)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Jazz (2001)

Jazz (2001)

'Filmler güzel de ben daha çok diziciyim.' diyorsanız buyrun bu da bonus olsun. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Amerika'nın ünlü belgeselcilerinden Ken Burns'ün yaptığı mini dizi, 10 bölümden oluşmakta. Eğer caz tarihine ilginiz arttıysa bu diziyi kaçırmamanız gerektiğini düşünüyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dee Kat

hmm nayssss

kyle-reese

Caz müziğe ön yargılı olmak??