Görüş Bildir
Haberler
Çanakkale Köprüsü Tarihi Günde Açılıyor! Bugün Açılacak Çanakkale Köprüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler…

Çanakkale Köprüsü Tarihi Günde Açılıyor! Bugün Açılacak Çanakkale Köprüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler…

GNS
17.02.2022 - 19:20

Türkiye'nin açılışını gerçekleştireceği dev projesi olan 1915 Çanakkale Köprüsü için açılış günü bugün. Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümünde açılışı yapılacak olan Çanakkale Köprüsü, dünyanın iki ayak arası en uzun mesafeye ve en uzun kule yüksekliğine sahip köprüsü olma unvanını taşıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü bugün saat 16.00'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılıyor. İşte 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında merak edilenler...

18 Mart 2017'de temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde yani bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğünün Yap-İşlet-Devret yöntemiyle gerçekleştirdiği 1915 Çanakkale Köprüsü saat 16.00'dan itibaren hizmete başlıyor.

Asya ve Avrupa Birbirine Bağlanacak

Asya ve Avrupa Birbirine Bağlanacak

1915 Çanakkale Köprüsü, Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayacak. Köprünün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017'de atılmıştı. 1915 Çanakkale Köprüsü bugün yapılacak olan törenle saat 16.00'da açılıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Çanakkale Köprüsü Hakkındaki Açıklamaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Çanakkale Köprüsü Hakkındaki Açıklamaları

1915 Çanakkale Köprüsü açılışı öncesinde açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıldönümünde Türkiye tarihine, dünya tarihine geçecek çok önemli bir açılış var. Çok heyecanlıyız. Hazırlık aşaması 10 yıl süren ve 4 yıl gibi çok kısa bir sürede bitirilen, dünyanın en geniş açıklıklı ve en yüksek çelik ayaklara sahip köprüsünü saat 16.00 itibarıyla hizmete açacağız. Köprümüz sembollerin köprüsü. 318 metre yüksekliğindeki çelik ayaklar 3’üncü ayın 18’ini simgeliyor. 2023 metrelik orta açıklık ise Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını simgeliyor. Seyit Onbaşı’nın 16 metrelik simge top mermileriyle birlikte kule yükseklikleri 334 metreye kadar çıkacak” sözlerini kullandı.

Ulaşım Süresi 6 Dakikaya Düşecek

Ulaşım Süresi 6 Dakikaya Düşecek

Köprü faliyete geçtikten sonra boğazın iki yakasını toplamda 6 dakikalık bir mesafeye düşüreceğini ifade eden Bakan Adil Karaismailoğlu “Proje ile zaman, akaryakıt ve çevresel olarak yıllık 6 milyar liraya denk gelen tasarruf sağlanacağı hesaplanıyor. Bu köprü açıldıktan sonra köprüyle birlikte 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale Otoyolu hem Çanakkale’ye hem Marmara Bölgesi’ne hem Ege Bölgesi’ne ve özellikle ülkemizin batı kesimlerinde çok büyük değişimlere neden olacak. Bölgedeki istihdamda, üretimde, sanayide, teknolojide, turizmde, tarımda muhteşem gelişmeler olacak. Burası Avrupa’nın çıkış yolu, bir lojistik koridoru olarak yüzyıllar boyu bu ülkeye hizmet edecek. Bütün vatandaşlarımızı, gelebilecekleri Çanakkale’ye, gelemeyecekleri televizyonların başında bu muhteşem eserin açılışına bekliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

1915 Çanakkale Köprüsünden Öne Çıkan Özellikler

1915 Çanakkale Köprüsünden Öne Çıkan Özellikler

Üzerinde toplamda 6 şerit bulunan köprü uzunluğu 4.5 kilometre.

İki ayak arası uzunluğu 2023 metre olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına atıfta bulunuyor. Bu özelliği sayesinde dünyanın iki ayak arasında ki mesafede en uzun köprüsü özelliğini taşıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kuleleri boyanırken Türk Bayrağı’nda ilhan alındı.

Projede toplamda 177.000 ton çelik, 227.000 ton beton kullanıldı. Kullanılan çelik miktarı ile 128.000 otomobil üretilebiliyor.

318 metrelik kule uzunluğu sayesinde asma köprüler arasında en uzun köprü unvanını taşıyor. Köprünün yüksekliği Seyit Onbaşı’nın anısına koyulacak top mermileri ile birlikte 334 metreye çıkacak.

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

CNN Türk’ten Hakan Çelik'in konuğu olan Bakan Karaismailoğlu, Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ile ilgili sorulara 'Geçiş ücretleri konusunda şöyle söyleyeyim finans modeli var. Yatırım miktarı var. Her yıl olan işletme maliyeti ve finans maliyeti var. Bunu vatandaşımıza yansıtırken en uygun şekilde yansıtacağız. Cumartesi günü açıklayacağız. Feribot ücretleri var 100 TL otomobil için, kişi başı da 6 TL ödeme yapıyorsunuz. Yarım saat için... Burada 6 dakikada geçeceksiniz.

Cumartesi günü en az yük getirecek bedeli açıklayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı resmi açılışla bunu da açıklayacaktır. Osmangazi Köprüsü 184 TL ücret alıyoruz. Burada da makul bir bedel olacak. Daha uygun olsun daha çok araç geçsin amacımız' şeklinde yanıtladı.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın