Görüş Bildir
Haberler
Çamlıhemşin'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çamlıhemşin'de Ne Yenir?

Çamlıhemşin'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çamlıhemşin'de Ne Yenir?

Müge Kakşi
29.11.2021 - 11:33

Muhteşem yeşil manzaraları ve tertemiz doğasıyla bilinen Rize'nin hemen her ilçesinde görülmesi gereken yerler bulunuyor. Bu ilçelerden en popüleri de seyahat gruplarında adını sıkça duyduğumuz Çamlıhemşin ilçesi oluyor. Rize'nin denize kıyısı olmayan bir ilçesi olan Çamlıhemşin eski adı Vica yada Vija olarak bilinirken anlamı ise  Lazca 'maden su, ılıca, kaplıca' anlamına geliyor. 1960'lı yıllarda ilçenin kuruluşu resmi olarak tamamlanırken Türkiye'de gezilecek görülecek yerlerin başında gelmektedir. Peki, Çamlıhemşin'de gezilecek yerler nerelerdir? Çamlıhemşin'de ne yenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski adı Vicealtı olan Çamlıhemşin 1953'te ise Ardeşen ilçe olunca, Çamlıca adı ile bu ilçeye bağlandı. Sonraki senelerde bucak binası yapılması daha sonra belediye binası yapılmasıyla tek başına ilçe haline getirilmiştir. Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçelerine sınırı olan Çamlıhemşin ilçesi Rize'nin ilçe merkezlerinden biri olarak sayılmaktadır. Denize kıyısı olmayan Çamlıhemşin'de bir çok doğal oluşum ile muhteşem doğa manzaraları bulunmaktadır. Ayrıca yöresel yemekleriyle nefis tatlar alacağınız Çamlıhemşin'de yapılacaklar merak ediliyor. Çamlıhemşin'de gezilecek yerler ve yenilecek yemeklere dair tüm detaylara içeriğimizde yer verdik...

Çamlıhemşin'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Çamlıhemşin'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Zil Kalesi: Çamlıhemşin'de gezilecek yerlerin başında gelen Zil Kalesi tepede bulunmasından dolayı muhteşem bir manzaraya sahip. İlçenin 15 km kadar yukarısında bulunan Zil Kalesi'ne cüzi bir miktarda vereceğiniz ücret ile giriş yapabiliyorsunuz. 14. yüzyılda inşa edilmiş olan bu kale 600 yıllık bir geçmişe ve altından geçen Fırtına Deresi ile olağanüstü bir manzaraya sahiptir. 

Palovit Şelalesi : Zil Kale'ye yakın olan Palovit Şelalasi ise görülmeye değer oluşumlardan bir tanesi. Kısa mesafeden akmasına rağmen ormanın içinden taşan görüntüsüyle Palovit Şelalesi bölgenin en yüksek debili şelalesi özelliği taşıyor.

Fırtına Deresi: Dereleriyle meşhur Rize'nin adı en çok duyulan derelerinden biri de Çamlıhemşin'de bulunan Fırtına Deresi oluyor. Özellikle su sporlarını seven turistler için mükemmel olan Fırtına Deresi gümbür gümbür akarken izlemesiyle de oldukça keyif veriyor. 

Kemer Köprüler: Engebeli ve dik, yüksek yamaçlara sahip Rize'nin topografik yapısından dolayı insanlar geçişleri kolaylaştırabilmek için pek çok köprü ve geçit yapmışlardır. Çamlıhemşin'de de görülen bu köprüler özellikle kemerleriyle dikkat çekiyor. Çamlıhemşin'in kendisine has kemerli köprüleri özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için paha biçilmez.

Kavrun Yaylası: Yaylarıyla ünlü olan Rize'nin en büyük yaylası ise Kavrun Yaylası olarak biliniyor. Kaçkar Dağları'nın eteklerinde bulunan Kavrun Yaylası 2240 metre yükseklikte yer alıyor ve birbirinden güzel manzaralara şahitlik etmenizi sağlıyor.

Ayder Yaylası: Rize deyince adı en çok duyulan ve tur şirketlerinin de sıkça ziyaret ettiği popüler Ayder Yaylası akla geliyor. 1350 m rakımda ladin ve  kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır. Zaman zaman bulutlarla iç içe olduğunuzu hissedeceğiniz Ayder Yaylası havasıyla da insanın başını döndürüyor. 

Çamlıhemşin'de gidilebilecek diğer yaylalar arasında ise Polakcur Yaylası, Pokut Yaylası, Gito Yaylası, Badara Yaylası, Sal Yaylası ve Avusor Yaylası bulunmaktadır.

Çamlıhemşin'de Ne Yenir?

Çamlıhemşin'de Ne Yenir?

Çamlıhemşin'e gittiğinizde yiyebileceğiniz en güzel şeylerden biri muhlama (kuymak) olarak biliniyor. Özellikle Rize'de ve diğer Doğu Karadeniz illerinde de meşhur olan muhlama mısır unu, tereyağı ve özel kolot peyniri ile yapılan leziz bir yöresel yemek olarak biliniyor. Çamlıhemşin'e giderseniz gideceğiniz herhangi bir mekanda kolaylık muhalama bulabilir ve doğal bir kahvaltının yanında muhlamanın da tadına bakabilirsiniz. 

Ayrıca bunların yanında taze mısır ekmeği, turşu kavurma, karalahana sarması, kavurma ve balık da Çamlıhemşin'in hatta Rize'nin popüler ve yöresel lezzetleri arasındadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın