Görüş Bildir
Haberler
Çağımızın Hastalığı Diyabet! Yarını Değiştirmek İçin Bugünden Harekete Geç!

Çağımızın Hastalığı Diyabet! Yarını Değiştirmek İçin Bugünden Harekete Geç!

Çağımızın hastalığı diyabet...

Diyabet, 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri ve tüm dünyada 415 milyon olan diyabetli sayısının 2040 yılında 640 milyona ulaşması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyabet nedir?

Diyabet nedir?

DİYABET, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. İnsülin, vücudumuzda pankreas tarafından salgılanır, yemeklerle alınan besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için anahtar görevi görür. İnsülinin yokluğu veya etkisizliği sonucu hücre içine giremeyen şeker kanda yükselmeye başlar.

Diyabete genel bakış...

Diyabete genel bakış...

1980 yılında 108 milyon olan diyabetli sayısı 2015 yılında 415 milyona ulaştı. Geçen 34 yılda diyabetli sayısı neredeyse 4 kart arttı. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) rakamları, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısının bu artış hızıyla giderse 2040 yılında 640 milyona ulaşacağını başka bir deyişle 10 kişiden birinin diyabetli olacağını gösteriyor.

Tip 2 diyabetin risk faktörleri...

Tip 2 diyabetin risk faktörleri...

Vücut kitle indeksinin 25kg/m2’nin üzerinde olması yani fazla kilolu olmak temelde çok önemli bir diyabet risk faktörüdür. Buna eşlik eden diğer faktörler; gebelikte şeker hastası olmak, iri bebek doğurmuş olmak, kan yağlarındaki yükseklik, kan basıncı yüksekliği, 1. derece akrabalarda tip 2 diyabetin bulunması, kadınlarda polikistik overin varlığı, ensede veya koltuk altlarında deri kıvrımlarının siyahlaşması ve hareketsiz yaşamdır. 

Diyabet riski taşıyan kişilerin düzenli olarak kan şekerlerini ölçtürmeleri gerekmektedir. Risk faktörlerinden hiçbiri yoksa 45 yaşın üstünde bir kere ölçtürmek, sonra 3 yılda bir tekrar etmek yeterlidir. Eğer en az bir risk faktörü şişmanlığa ya da fazla kiloya eşlik ediyorsa hiç vakit geçirmeden kan şekerinizi ölçtürmelisiniz.

Diyabetin belirtileri...

Diyabetin belirtileri...

Şeker hastalığının en sık görülen belirtileri; çok su içmek, sık idrara çıkmak, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, görme bulanıklığı gibi belirtilerdir. Ancak şeker hastalarının yaklaşık yarısı, şeker hastası olduğunun farkına varmadan yaşamaktadırlar. Yani çok büyük bir belirti hissetmemektedirler. Dolayısıyla şeker hastalığı açısından riski kişilerin hiçbir belirti hissetmeseler bile düzenli olarak şeker ölçümü yaptırmaları önerilir.

Diyabetli her birey görme kaybı riski ile karşı karşıya...

Diyabetli her birey görme kaybı riski ile karşı karşıya...

Çok sayıda tip 2 diyabetli birey diyabetli olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşıyor ve tanı konulduğunda ise diyabetin yol açtığı sorunların çok önceden başlamış olduğu görülüyor. Oysa, sağlık tarama ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, tüm diyabet türlerinin yol açacağı komplikasyonların azaltılması, tedavinin düzenlenmesi ve etkili diyabet yönetiminin sağlanması açısından çok önemli. 

Geç konulan tanı ile birlikte, diyabetin tedavi ve yönetiminin etkin olarak yapılamaması; böbrekler, kalp-damar sistemi ve gözlerde ciddi sorunlara yol açıyor, organ kayıplarına sebep oluyor. Tüm dünyada böbrek yetersizliğinin ve travmaya bağlı olmayan amputasyon olgularının en yaygın nedeni diyabet.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özellikle gelişmiş ülkelerde diyabet, görme kaybı ve körlüğün de en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
26
16
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
jackpot

spor yapın mutlaka, meyve ve tatlıları süt eşliğinde tüketin (abartmadan tabi ki), tam buğday ekmeğini tercih edin pirinç yerine bulgur pilavı tüketimine ağı... Devamını Gör

yalnizbulut

Ekmek yemeyin, şekerli gıdalardan uzak durun.

karayel2009

şeker hastalığında psikolojik faktörlerde çok önemli. benim çevremden gözlediğim kadarıyla şeker hastaları genelde stresli, gerilimli, kaygılı, kendini kasan... Devamını Gör

Eyup Alhan

Hacı bende şekerden önce birşey yoktu da şeker belirtileri çıkmaya başladığında felan sebepsiz yere kaygılı,endişeli ve stresli oluyordum hala da öyle, benc... Devamını Gör