Görüş Bildir
Haberler
Bütün Cep Telefonları Dinleniyormuş

Bütün Cep Telefonları Dinleniyormuş

OnceHaber Haber
22.02.2015 - 23:50 Son Güncelleme: 24.02.2015 - 18:34

Bütün Cep Telefonları Dinleniyormuş

NSA ve GCHQ'nun SIM Kart Üreticisi Gemalto'yu Hacklediği Ortaya Çıktı...

Dünyanın en büyük 'cep telefonu hack' olayı ortaya çıktı. Yapanlar da NSa ve GCHQ; yani bizzat devletler. İngiliz ve Amerikan casusları, dünyanın en büyük SIM kart üreticisi olan Hollanda merkezli çok uluslu Gemalto'nın şifreleme anahtarlarını çalmışlar. Böylece de dünyadaki telefonları dinleyebilir hale gelmişler. Üstelik bunun için telefon operatörlerinin iznine ya da bilgisine bile ihtiyaçları olmamış ve yaptıkları izlemeye dair bir iz de kalmamış. Edward Snowden'in açıkladığı belgelerden birisinde bu durum raporlanıyor.

İngiliz ve Amerikan Gizli Servislerinin (GCHQ ve NSA) şifrelerini çaldığı Gemalto dünyadaki SIM kartların çoğunluğunu üretiyor. Gemalto'nun dünya çapında 450 kadar operatör için yılda 2 milyar sim kart ürettiği belirtiliyor.

Olay GCHQ'ya ait 2010 tarihli bir dökümanda detayları ile yer alıyor. NSA ve GCHQ, yapılan haberleşmeleri olduğu gibi çözebilir hale gelmişler.

Buna karşılık Gemalto, bu belge ortaya çıkana kadar olaydan habersiz olduğunu söylüyor. Şirket çarşamba günü kendi içlerinde bir soruşturma başlattı. Ama sızma konusunda bir iz bulamadıklarını da açıkladılar. Zaten GCHQ dökümanında anlatılana göre, GCHQ casuslarının Gemalto çalışanları ile internet üzerinden sohbetler yaptıkları ve milyonlarca Sim kartın şifreleme bilgilerinin gizlice alınabilmesi için yakınlaştıkları görülüyor. Yani bir çeşit 'sosyal mühendislik' ile hacklemişler gibi bir durum söz konusu.

Olayın henüz aydınlatılamamış olan yönü ise, Gemalto'nun güvenlik ürün ve verilerine sızılıp sızılmadığı konusu. Ayrıca hangi operatörlerin, hangi kullanıcılarının etkilendiği de bilinmiyor.

Kaynak: http://www.oncehaber.com/haber/3698-b...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın