Görüş Bildir
Haberler
Burçak Yüce Yazio: Geçmişe Işınlandım, Nikola Tesla İle Röportaj Yaptım

etiket Burçak Yüce Yazio: Geçmişe Işınlandım, Nikola Tesla İle Röportaj Yaptım

Burçak Yüce
25.03.2022 - 21:48 Son Güncelleme: 28.03.2022 - 07:20

Elektriğin efendisi… 

Alternatif akım jeneratörleri ve motorları, MRI, lazer teknolojisi, robot teknolojisi, deprem makinesi gibi icatlarıyla tüm dünyada ses getiren, yıllar geçse de adı unutulmayan Elon Musk başta olmak üzere çoğumuzun idolü Nikola Tesla. 

2022 yılından ışınlanarak yanınıza geldim. 

Ve sözlerime size minnetlerimi ileterek başlamak isterim. Kablosuz enerjiden alternatif akıma kadar pek çok dâhiyane fikrin temellerini atarak çağınızın çok ötesinde bir bilim insanı olduğunuzu gelecek nesillere kanıtladınız. Zorluklarla dolu yaşamınızda, pek çok travmaya, emeğinizi çalan fikir hırsızlarına rağmen dünyanın en başarılı isimlerinden biri oldunuz. 

“Gelecek gerçeği gösterecektir ve herkes yaptıkları çalışmayla değerlendirilecektir. Bugün onların olsun, gelecek benim.” demiştim. Haklı çıktığımı duymak güzel.

Kesinlikle. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da haklı çıktınız. 

Ayrıca “Fikrimi çalmaları mühim değil… Asıl mühim olan kendi fikirlerinin olmaması.” demiştiniz.

Çok nadide bir bakış açısı. Size de bu düşünce yakışırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

- Sayın Nikola Tesla, sözleriniz ve düşüncelerinizle geleceğe ışık tuttunuz. Bu kadar başarılı olmanın altın kuralı neydi?

- Sayın Nikola Tesla, sözleriniz ve düşüncelerinizle geleceğe ışık tuttunuz. Bu kadar başarılı olmanın altın kuralı neydi?

“Başladığım şeyi illa bitirmek gibi bir saplantım vardı. Bir keresinde Voltaire’nin eserlerini okumaya başlamış ve o canavarın gün boyu yetmiş iki fincan sade kahveyi devirerek yazdığı, küçük harflerle basılmış yaklaşık yüz kitaplık bir külliyatı olduğunu öğrenince gözüm korkmuştu. İlla ki okunacaklardı ama son kitabı bitirip masaya koyduğumda çok memnun olmuş ve bir daha asla! demiştim.”

“Çok günler ertesi gün nasıl yemek yiyeceğimi bilmeden geçti. Ancak çalışmaktan yılmadım. Hatta bir keresinde kuyu kazan işçilerin yanına gittim ve çalışmak istediğimi söyledim. Patronları benim güzel elbiselerime ve beyaz elbiselerime baktı ve işçilerle birlikte bana gülüştüler. Ancak daha sonra “Pekala, avuçlarına tükür ve kazmayı eline al” dedi. O gün herkesten çok daha sıkı çalıştım ve gün sonunda 2 dolarım vardı.”

“Bir insanın fıtratındaki yetenek, tutkuya dönüşürse o insanı hiçbir güç durduramaz.”

“Doğal yatkınlıkları kuvvetli bir arzuya dönüştüğünde, insan amacına doğru kanatlı çizmelerle yol alır.”

- Azim, kararlılık ve tutkunun önemine vurgu yaptınız. Peki, çok çalışkan biri miydiniz?

“Eğer düşünce de emek sayılırsa dünyanın en çalışkan insanlarından biri kabul edilebilirim, öyleyim de. Eğer belli bir zaman diliminde belli bir performans sergilemek çalışmak olarak sayılırsa da dünyanın en tembel insanlarından biri sayılırım.”

“Benim çalışma tarzım farklıdır. Hemen işe koyulmam. Aklıma bir fikir geldiğinde onu hayal gücümde iyice işlerim. Onun yapısını, unsurlarını kafamda iyice inceler, değiştiririm.”

- Hayal gücü de önemli pek tabi. Peki, her dahi biraz da deli midir?

“Düşünmek için aklı başında, derin düşünmek için oldukça deli olmalısın.”

- Yaşadığınız dönemde etrafınızdaki pek çok kişi ortaya koyduğunuz fikirlere açık değildi. Yeri geldi pek çok insan gibi başarısız da oldunuz. Bunların üstesinden nasıl geldiniz?

“Hareket halindeki bir kütle, yönünün değiştirilmesine direnecektir. Aynı şekilde dünya da yeni fikirlere karşı çıkar. Fikrin öneminin ve değerinin kavranması zaman alır.”

“Başarılar ve başarısızlıklar ayrılmazdır, tıpkı madde ve kuvvet gibi.”

 “Başarısız olsak bile çabalarımız boşa değildir…”

“Her gün keşfetme umuduyla – kim olursa olsun birilerinin, süregelen asıl sorunlarımıza çözüm bulacağı umuduyla- işimize gidiyor ve ertesi gün yeniden şevkle işimizin başına dönüyoruz; başarısız olsak bile çabalarımıza boşa değildir, çünkü bu gayretlerden, bu uğraşlardan, saatlerce tarifsiz keyif almış ve enerjimizi insanlığın yararına kullanmışızdır.”

- Geleceğe dair çoğu öngörünüz doğru çıktı. Mesela “Çok yakında kablosuz olarak dünyanın her yerine mesaj iletmek öyle kolay olacak ki; herkes kendi aygıtını yanında taşıyıp çalıştırabilecek. Bu konuya inancım öyle sağlam ki…” ve “Yirmi birinci yüzyılda robotlar, antik medeniyetlerdeki kölelerin yerini alacak.” demiştiniz. Tüm bunları nasıl tahmin ettiniz?

“Benim beynim sadece bir alıcıdır (reseptör). Evrende, bilgiyi, gücü ve ihamı ondan aldığımız bir öz var. Bu özün sırlarına nüfuz etmedim, ama var olduğunu biliyorum.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

- Sayın Tesla çocukken de başarılı bir öğrenci miydiniz?

“8 yaşıma kadar zayıf bir karakterim vardı. Ne cesaretim ne de gücüm vardı bir şeyler yapmaya. Duygusal olarak uçlarda yaşıyordum. Yıllarca hayattan, ölümden ve dinden korktum. Sonra birden tüm korkularımdan kurtulup özgürleştim.”

- Patentleriniz sayesinde çok ciddi paralar kazandınız ama yine de hayatınız boyu maddi sıkıntı çektiniz neden?

“Paranın başkaları için taşıdığı anlam, benim için bir şey ifade etmiyor. Ben bütün paramı, insanoğlunun hayatını kolaylaştıracak icatlar yaptığım deneylerime yatırdım.”

- Gelelim şu gizemli rakamlara. 3, 6 ve 9 sayıları sizce neden bu kadar önemli?

-	Gelelim şu gizemli rakamlara. 3, 6 ve 9 sayıları sizce neden bu kadar önemli?

“Üç, altı ve dokuz sayılarının azametini bilseydiniz evrenin anahtarını elde edebilirdiniz.”

“Doğanın elinden, tüm zorluklara rağmen, hayatımı riske atma pahasına kopardığım o tek giz uğruna, doğanın kazara denk geldiğim binlerce sırrını feda ederdim.”

Bu sayıların gizemini ben de çok merak ediyorum doğrusu. Geleceğe dair başka öngörüleriniz var mı?

“Maddeyi yaratıp yok etmek, dilediği biçimlerde bir araya getirmek insanlığın en büyük zaferi olacaktır.”

“Sonsuza giderken bütün kuvvetler mükemmel bir uyum yakalar. Bu sebeple tek bir düşüncenin enerjisi, evrenin devinimini belirleyebilir.”

“İnsanlığın, kendine yaşam sunan gezegeni sesiyle titreteceği, zekâsı ve gücüyle bu dünyanın sınırlarının ötesine geçeceği günler uzak değildir. “

“Nesiller sonra makinelerimiz, evrendeki herhangi bir noktadan elde edilen enerjiyle çalışacaktır.”

“Fiziki olmayan bir olgu hakkında bilim yapılmaya başlanırsa, 10 yıl içinde tüm asırlar boyunca yapılan gelişmeden daha fazla gelişme kaydedilecektir.”

- Malum gizemleri severiz. Bizlere sırlarınızdan biraz daha lütfetseniz?

“Eğer evrenin sırlarını öğrenmek istiyorsanız; enerji, frekans ve titreşim kavramlarıyla düşünün.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

- Benim geldiğim yüzyılda salgın hastalıklardan yakamızı kurtaramamışken bir de 3. Dünya savaşının eşiğindeyiz. Hırsları tükenmek bilmeyenlere ne söylemek istersiniz?

“Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi bütün dünyayı aydınlatmaya yeterdi.”

 “Barış ancak evrensel bir aydınlanma ve milletlerin bir araya gelmesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabilir; biz hala bu huzurlu gerçeklikten çok uzağız.”

“İnsanlar birbirlerini öldürmek gibi vahşi eylemleri sürdürdükleri müddetçe gelişimin önü kapalıdır.”

“Birey önemsizdir, ırklar ve milletler gelip geçer. Sadece insanlık sabittir.”

- Sizce insanoğlu insanlıkta neden sınıfta kaldı?

“Hep yeni heyecanlara açızdır ama çok geçmeden onları kanıksar ve kayıtsız kalırız. Dünün mucizeleri bu günün sıradan olaylarıdır.”

 “Pek çok kişi dış dünyanın seyrine o denli kapılmıştır ki, kendi içinde olup bitenlerden tamamen habersizdir.”

- Çok özel olmazsa hayatta en çok kimi sevdiniz?

-	Çok özel olmazsa hayatta en çok kimi sevdiniz?

“Ben hayatta en çok kitapları sevdim.”

- Bu cevabı beklemiyordum. Sanıyorum yalnızlığı seviyordunuz?

“Yalnız olun. Keşfetmenin sırrı yalnız olmaktadır. Ancak yalnız kaldığınızda yeni fikirler bulabilirsiniz.”

“Evli erkekler tarafından bulunan çok sayıda müthiş icat sayamazsınız.”

- Evliliği düşünmemeniz bu sebepten miydi?

“Mucitlerin evlenmeye vakti yoktur.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

- Bizde “icat çıkarma” sözü pek yaygındır. Şaka bir yana bu kadar icadın patntini almış biri olarak bizlere ne söylemek istersiniz?

“İcat, yaratıcı insan beyninin en önemli ürünüdür. Temel amaç, insanın doğası ve ihtiyaçları doğrultusunda maddi dünya üzerinde zihnin ustalaştırılmasıdır.”

“İnsanlığın ilerlemesinin temel şartı icattır.”

- Bir fizikçi olarak benim idolüm Einstein ve sizsiniz. Peki, sizin idolünüz kimdi?

“Benim idolüm Arşimed idi. Sanatçıların çalışmalarına da hayrandım. Ama onlar bana göre sadece bir gölgeden ibaretti. Mucit ise dünyaya elle tutulur, kullanılabilir yeni bir şey üretir.”

- Sıra dışı bir insan olduğunuz tartışılmaz. Sizi bizden ayıran unsurları birkaç cümleyle anlatmanızı rica etsem?

“Hepimiz tekiz. Egolar, inançlar ve korkular bizi ayırıyor.”

“İçimde öyle bir his var ki sanırım başka bir gezegenden gelen mesajı ilk ben duyacağım.”

“Ben ışığın bir parçasıyım. Işık benim 6 duyumu da harekete geçirir. Onu görürüm, onu duyarım, koklarım, dokunurum, onun hakkında düşünürüm. Onun hakkında düşünmek de altıncı histir.”

“Yaptığım her işte bana rehberlik eden arzu, doğanın güçlerini insanlığın emrine sunma arzusudur.”

- Ben sizinle sohbet edebilmek için geçmişe döndüm. Siz geçmişe döndüğünüzde ne hissediyorsunuz?

“Geçmişe dönüp baktığımda kaderimizi etkileyen olayların ne kadar sessiz sedasız gerçekleştiğini görüyorum.”

- Son olarak insanlığa ne mesaj vermek istersiniz?

“Sevgili İnsan; 

İnsanlığın, kendine yaşam sunan gezegeni sesiyle titreteceği, güneşin efendisi olacağı, mikro kozmik hareketin tükenmez ve yoğun enerjisini kullanacağı, atomların önceden belirlenmiş formlara kombin edileceği, okyanusu yatağından çıkarıp hava yoluyla taşıyarak dünyanın değişik bölgelerinde göller ve nehirler yaratacağı, vahşi elementlere emredeceği, zekâsı ve gücüyle bu dünyanın sınırlarının ötesine geçeceği günler uzak değildir. ”

Benim için son derece özel olan bu röportaj için size çok teşekkür ediyorum.

Facebook

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
9
9
4
4
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mky

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 süper

Burçak Yüce

Teşekkür ediyorum ✌️

İlknur Çınar

Çok iyi kesinlikle çok iyi

Burçak Yüce

Çok teşekkür ederim ☺️