Görüş Bildir
Haberler
Burak Öge Yazio: Narsistin Ekonomik İstismarı: Paraya Tapan Narsistler

etiket Burak Öge Yazio: Narsistin Ekonomik İstismarı: Paraya Tapan Narsistler

Burak Öge
04.08.2022 - 21:04

“Narsist en çok neyi sever?” diye sürekli soruyorlar. Birincisi kendisi, diğeri ise paradır. Para narsistin ince çizgisidir. Bazı narsistler ciddi anlamda paraya tapacak şekilde yaşar. Narsistler için para güç, statü ve kontrol demektir.  Parası olduğunda her hakkı olduğunu düşünür ve ona göre hareket eder. Para söz konusuysa gözünü kırpamayacağı şey yoktur. Hiçbir şey paradan daha önemli değildir. Para uğruna ailesini, eşini ya da arkadaşını bir çırpıda silebilir. İnsanlarla ilişkisi paraya dayalıdır. Arkadaşları ona finansal olarak fayda sağlıyorsa çok iyi arkadaşlıklar kurar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelelim narsistler parayı kullanarak nasıl istismar ediyor?

Gelelim narsistler parayı kullanarak nasıl istismar ediyor?

1. Narsist eşine ya da ailesine kazandığı hakkında bilgi vermez ya da yalan söyler. Ama sizin ne kadar kazandığınızı didik didik eder, öğrenmeye çalışır. Siz söylemek zorundasınız ama onunki gizli kalabilir. Sorduğunuzda kıyameti koparır ya da bahaneler üretir. Narsist kazandığını söylemez çünkü rahatça harcamak ister, hesap verip kontrolü size vermek istemez. 

2. Bazı narsistler sahip olduğu tüm maaşını eşine verir kontrol etmesini ister. Çok nadir görünen bir durumdur.  Burada amaç tüm sorumluluğu size vermektir. Ekonomik olarak bir sorun oluştuğunda rahatça sizi suçlar. Ekonomik sorumluluğu tek başınıza yüklenmeyin. 

3. Narsist istediğini satın alır fakat siz satın aldığınızda ortalığı ayağa kaldırır. Narsist bencil olduğu için kendi ihtiyaç ve isteklerini her zaman ön plana çıkartır. Kendisi ne istiyorsa satın alır. Eğer bir ihtiyacınızı ya da isteğinizi siz satın alırsanız ya da dile getirirseniz saldırmaya başlar. “Buna ne gerek var şimdi? Bu gereksiz, bunca şeye para verilir mi? Para nasıl kazanılıyor haberin var mı?” gibi laflarla satın almanızı manipüle eder. İsteklerinizi fuzuli gibi gösterir ve satın almamanız için bahaneler üretir. 

4. Narsist eve giren tüm parayı kontrol eder. Siz çalışıyor olsanız dahi o parayı elinizden alır. Türlü türlü bahanelerle sizin kazandığınız paraya ve maaş kartınıza el koyar. Sizi isteme pozisyonuna sokar. Bir şey almak isterseniz onun izni olmadan hareket edemez hale gelirsiniz. Siz bir şey istediğinizde yalvarana kadar vermemek için uğraşır. Aslında yalvarmanız onun hoşuna gider. 

5. Narsist sizi ekonomik olarak zayıflatır. Narsist adım adım sizin para kazanmanıza mani olur. Çünkü para kazandıkça kendinize güveniniz artar ve hak sahibi olursunuz. Narsist bunu kesinlikle istemez, ona muhtaç olmanızı ister. Bunu önce işinizi manipüle etmekle başlar. İşinizi küçümser. 'Benim param yeter, senin çalışmana gerek yok. Sen ne kazanacaksın ki? Ben sana kazandığını veririm sen evde otur.” gibi size bakma vaatleri ile kandırır ve rahata erdirmekle hayal satar. Burada sanırsınız ki sizin rahatınızı düşünüyor. Aslında amacı sizi ekonomik olarak zayıflatmaktır. Bu taktikleri işe yaramadığında ise çocuk yapar ve sizin evde kalıp çocuk bakmanız gerektiğini dile getirir. Gebelik izniniz bitse dahi, işten ayrılıp çocuklara bakmanız için zorlar. 

6. Narsist sizin istediğinizi aldığında, burnunuzdan getirir. Narsist sizin istediğiniz şeyi satın aldı diyelim; burnunuzdan getirir, bunu hem size hem de çevrenize ballandıra ballandıra anlatır. 'İşte ben olduğum için bunları alabiliyoruz, hepsi benim emeklerimle oluyor, ben olmasam bir hiçsin…' diye size söylenir durur. Aynı şekilde “ben eşime şunu aldım, ben böyle düşünceliyim…' diye çevreye mükemmel eş modeli yaratmaya çalışır. İstediğiniz şeyi satın aldığında bazı durumlarda sabote eder 'gereksiz şeylere para harcatıyorsun, ne gerek vardı şimdi buna? Bir daha gereksiz şeyler için para harcatma bana.” diyerek kötü hissetmenize sebep olur.

7. Sizin keyfiniz için harcadığınız para narsistin gözüne batar ama kendi zevkinden asla ödün vermez. Siz tatile ya da arkadaşlarınızla eğlenmeye gittiğinizde çok rahatsız olur. Öncelikle sizin eğlenmenizi kıskanır daha sonra bunu ekonomik olarak dile getirir. “Şu zor zamanlarımızda bütçemize destek olacağına sen sağ solda gez eğlen zaten, bir şeyi de düşündüğün yok çok bencilsin.” diye sizi suçlar. Ama bir bakarsınız kendisi içmeye, gezmeye devam eder. Bunları görmezden gelir. Siz hatırlattığınızda “ben yıllardır içiyorum. Bu zaten benim alışkanlığım.” diye saçma savunmalara geçer.

8. Aile içi harcamalarda elini taşın altına koymaz, yükü size bırakır. Ailenin tüm harcamalarını siz ödersiniz. Çocukların, evin masrafları size kalır. Kendisi her şeyden haberdardır fakat görmezden gelir. Siz istemedikçe vereyim demez. Siz de bu işi görev gibi üstlenirsiniz. Tüm ödemeleri siz yaparsınız. İstediğinizde ise göstermelik bir destek yapar. Daha sonra bunu sanki dünyanın en büyük şeyiymiş gibi anlatır. Sürekli bunu dile getirir, çevresindekilere şahane bir şeymiş gibi anlatır. 

9. Narsistten daha fazla bir gelire sahipseniz bunu çok kıskanır ve manipüle eder. Sizin daha çok paranız olduğunu sürekli dile getirir ve yükü hep size atar. Gurur olarak da bunu kabullenemez ama sizi sömürmekten de vazgeçmez. Her şeyi sizin ödemenizi bekler. Ayrıca sürekli yaptığınız işi kötüler. “Sana boşuna bu kadar para veriyorlar, senin yaptığın işte ne var ki? Herkes yapar…” gibi laflarla işinizi küçümser.

10. Eğer narsist sizden daha fazla gelire sahipse sürekli sizi küçümser, onu yüceltmenizi ister. “Görüyorsun işte ben eşek gibi çalışıp size bakıyorum, bir  gün olsun hürmet etmediniz, siz anca harcamasını bilin, ne var yani benim dediklerimi bir kerecik yapsanız?' diyerek manipüle eder. 

11. Bir şey satın alacaksanız narsiste sorma ihtiyacı duyarsınız. Narsist bunu yavaş yavaş empoze eder. Satın aldığınız her şeyden sonra lafını esirgemez. Ne olursa olsun, büyük küçük demeden satın aldığınız şeyi eleştirir. Siz de artık “Şuna sorayım da sonradan bana sorun çıkartmasın.” diye sorma gereği hissedersiniz. 

12. Çocukları kendisine para açısından muhtaç eder ve bu şekilde onları istediği gibi kontrol eder. Çocuklara istediği kadar parayı vermez. Sürekli istemelerini sağlayarak onları kendine yakın tutmaya çalışır. Ya da çocuklara “sizi ben okuttum, ben olmasam hiçtiniz.” diyerek duygusal yükler verir. Çocukları için iş kurar ya da okutur. Böylece üstlerinde söz hakkı olduğunu düşünür. Araba, ev, iş ne verdiyse bunları almakla tehdit eder ve istediğini zorla yaptırmaya çalışır.

Narsist sizi birçok şekilde sömürmeye çalışır.

Narsist sizi birçok şekilde sömürmeye çalışır.

Ekonomi adı altında psikolojik, duygusal, fiziksel ya da cinsel anlamda istismar eder. Narsist sizi yavaş yavaş yok etmeye çalışır. Önce elinizde olan gücü almayla başlar daha sonrasında sizi kendisine muhtaç eder. 

Asla sahip olduğunuz işten, meslekten ve para kazanmaktan vazgeçmeyin. Narsist olmadan hayatta kalacak paranızın kenarda olması gerek. Çünkü bu para size güç verecek ve ayakta durmanızı sağlayacak. 

Asla ne eşinize ne de ailenize ekonomik olarak bağlanmayın. Her zaman için kendi ayaklarınızın üzerinde duracak gücünüz olsun. Ekonomik gücünüz olursa insanların size zarar vermesini engellersiniz ve bulunduğunuz zehirli ortamdan rahatça uzaklaşırsınız. 

Bu yazımızda narsistlerin ekonomik açıdan nasıl sömürdüğünü anlatmaya çalıştım. Eşiniz ya da aileniz ekonomik olarak sizi nasıl istismar ediyor? Ailede paraya tapan birisi var mı ve bu durum size zarar veriyor mu? Bunların dışında daha farklı şekilde ekonomik istismara uğruyor musunuz? Yorumlarda tüm fikirlerinizi bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim. 

Sevgiyle kalın… 

Instagram

YouTube

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın