Görüş Bildir
Haberler
Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı

Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı

FreiGeist
07.11.2014 - 12:06 Son Güncelleme: 07.11.2014 - 14:12

Mescid-i Aksa'nın Umudu Batı'ya Kaldı | Abdussettar Kasım (*) | Al Jazeera

Mescid-i Aksa birilerinden hayır bekleyecekse bu ancak Batılı ülkeler olabilir. Ortadoğu'daki Batı çıkarlarının istikrarı için mevcut rejimlerin tehlikeye düşmemesi gerekiyor. Dolayısıyla etkin Batılı ülkelerin çıkarları Aksa'ya hizmet edebilir, şu an yıkılması veya istilasını engelleyebilir.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine dair haberler, 1967 yılından bu yana hiç kesilmedi. Bu ihlallere karşı Arapların açıklamaları sürüyor. Keza, Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli uluslararası örgütlere yönelik şikayetler de... Süreç içinde Arapların uluslararası meşruiyete ve uluslararası hukuka bağlılığı ise daha sağlamlaştı ve adeta profesyonel bir hâl aldı.

 (*) Filistinli siyasetçi, Necah (Nablus) ve Kudüs Üniversitelerinde Öğretim Görevlisi. Siyaset Bilimi uzmanı olan Kasım'ın, Filistin Enformasyon Merkezi başta olmak üzere bazı gazete ve internet sitelerinde makale ve araştırmaları yayımlanıyor.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/gorus/mes...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Necip Fazıl'ı Anlamak, 'Yeni Türkiye'yi Anlamaktır! | Nuray Mert | Diken

Geçtiğimiz hafta Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere üst düzey katılımlı bir törenle sahiplerini buldu.

Ödül alanlar içinde beni Osmanlı Türkçesi’yle tanıştıran, ama benim açımdan hocalığı Osmanlı Türkçesi’nin sınırlarının ötesine taşan, çok saygı duyduğum İsmail Erünsal da vardı. Kendisini saygıyla yadetmek istedim….

Ama beni Necip Fazıl Ödülleri üzerine yazmaya sevk eden neden bu değil. Necip Fazıl’ın, ‘Yeni Türkiye’ yi anlamak açısından önemi.

Necip Fazıl’ın fikriyatını anlamak açısından en önemli kitabı ‘Ulu Hakan Abdülhamid Han’ , “Abdülhamid’i anlamak her şeyi anlamaktır” cümlesiyle biter. Bence de Necip Fazıl’ı anlamak ‘Yeni Türkiye’ nin zihniyet dünyasını anlamak açısından fevkalade önemli. Zira ‘Yeni Türkiye’ nin mimarları, Türkiye sağ siyasetinin kendilerinden önceki nesilleri gibi Necip Fazıl’ın fikriyatının takipçileri.

Kaynak: http://www.diken.com.tr/necip-fazili-...

Amerikanvari 'Kaçak Saray' Propagandaları | Akif Beki | Hürriyet

… Beyaz Saray kompleksi içinde yer alan idari ofis binalarından biri. Koridorlarının uzunluğu 2 kilometre deniyor. 500 küsur odalı Eisenhower binası… Bizim Cumhurbaşkanlığı ana binasının epeyce heybetli bir muadilini yüzyıl önce yapmış, bugün başkanlık rezidansının mütevazı bir müştemilatı olarak kullanıyor adamlar. Sonra da “Türkiye’deki sarayın dünyada muadili yok, Beyaz Saray’dan bile büyük” diyorlar.

Hâlâ mı uyanmıyorsunuz mevzunun ‘saray’ olmadığına?

Kaynak: http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/a...

Süreç Biterse İç Savaş Başlar | Mehmet Tezkan | Milliyet

Karşılıklı sert, kırıcı açıklamalara bakılırsa ‘barış süreci’ tıkandı.. Bugüne kadar hangi adımların atıldığı belli olmasa da, iki taraf da süreç rayında gidiyor açıklaması yapıyordu..

Artık yapmıyorlar..

Kobani kriziyle başlayan güvensizlik, 6-7 Ekim ayaklanmasıyla ipleri kopma noktasına getirdi..

6-7 Ekim’de PKK resmen güç gösterisi yaptı.. İktidar çareyi sokağa çıkma yasağı ilan etmekte buldu.. TOMA’lar yetmedi, tanklar devreye sokuldu..

Bir aydır durum limoni..

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/surec-bite...

Sabit Değişken | Ali Bayramoğlu | Yeni Şafak

Türkiye açısından da bakıldığında nasıl adlandırırsak adlandıralım, Doğu-Batı ya da dindar-seküler yaşam alanları ve değerleri hemen her zaman toplumun ve siyasetin merkezindeki belirleyiciler arasında yer almıştır.

Ülkenin yaşadığı tüm değişim öyküsüne rağmen bugün 'masa'da hala aynı mesele, aynı çatışma ekseni durur. Tartışmalar, kutuplaşmalar bu eksenin etrafında devam eder.

Asli çelişkiler etrafındaki kutuplaşmalar sosyolojik anlamda birer 'çatışma'dır, 'çatışma hali'dir.

Kutuplaşmanın tahribatı da bu noktada başlar.

Zira siyasetin ana eksenini çatışma oluşturunca, güç merkezli tahlil, tavır ve beklentiler öne çıkar.

'Güç', fikrin önüne geçer, iç sorunlar, iç dinamikler kutuplaşma bağırışları arasında ikinci plana düşer.

'

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/...

Neye Kızarken Neden Utanacağını da Bilmek Lazım! | Umur Talu | HT

Belki o an, iki haberin diliyle şöyle de tasvir edilebilir:

Irak’ta, Suriye’de ve mümkün olan her yerde, kimimizin tercih ettiği deyişle, “Müslüman Müslüman’ı katlederken”…

İsrail devleti de, zaten her şeyi tartışmalı olan Kudüs’te “Müslümanların kutsal El-Aksa Camii” ne saldırdı!

Her türlü değere saldıran İsrail!

İsrail’in küstah ve saldırgan fırsatçılığı, “görünüşte demokratik” ama özde “bir din ve ırk devleti” olması sonucu, zaten kendini zor tutması, her pozisyonu değerlendirmesi, bir kişilik bir saldırıyı dahi sistemli ve başkalarının tüm değerlerine vuran karşı saldırıya dönüştürmesi çok olağan!

Kaynak: http://www.haberturk.com/yazarlar/umu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Abdullah Gül Haklı Çıktı | Amberin Zaman | Taraf

Suriye’de aşırı gruplar yoktu. Suriye’de olaylar kendi akışına bırakılırsa, insanlar önce fanatik, daha sonra radikal ve ardından terörist hâline geleceklerdir. Olayların başında, daha güçlü bir tepki vermemiz gerekirdi, ancak bu yapılmadı. Olaylar şu âna kadar olduğu gibi devam ederse, altı ay ya da bir yıl içinde, çok sayıda insanın dâhil olduğu çok iyi yapılandırılmış ve sistematik çalışan grupların ortaya çıktığını göreceğiz. Ve bu grupları dağıtmak çok zor olacaktır. Bunun gerçekleşmesine müsaade edenlerin Suriye’de olacaklar konusunda büyük sorumlulukları olacaktır. ”

Bu sözler 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ’e ait. Eylül 2013’te The Washington Post ’a verdiği mülakatta IŞİD’in şahlanışını öngörmüştü . Ve Türkiye’nin daha güçlü tepki vermesi gerektiğini belirtmişti . Gül sonuna kadar haklı çıktı.

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/yazilar/amber...

Ekonomide Bundan Sonrası Damar Cerrahisi Dönemi | Mustafa Karaalioğlu | Star

2002 sonunda bir tahmin yapılacak olsa Türkiye ekonomisinin 2002-2014 dönemindeki yükseliş ve gelişmesini hayal etmek imkansız olurdu. Dahası, bu dönemde bütün dünya birden fazla kriz yaşamasına rağmen Türkiye’nin bu rüzgarlardan etkilenmeden veya en az seviyede etkilenerek çıkması da tahmin edilemezdi.

Gayrı Safi Milli Hasıla’dan ihracat performansına, enflasyonla mücadeleden kişi başına düşen gelir rakamlarına kadar refahın bütün kalemlerinde büyük ve anlamlı değişiklikler yaşandı. 11 bin dolara yaklaşan kişi başına yıllık gelir büyük bir ekonomik başarıdır. 12 yılın sonunda en fakirden en zengine kadar herkesin hayatı değişti, ölçek büyüdü, hayat kalitesi arttı ve sosyal sınıfların bir üst sınıfa yükselme yolu açıldı.

Kaynak: http://haber.stargazete.com/yazar/eko...

Kürt Süreci Seçim Alarmı Veriyor | Murat Yetkin | Radikal

Türkmenistan’a yola çıkarken bir muhabir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Süreç donmuş durumda mı?” diye sordu.

Çünkü bir gün önce HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş öyle iddia etmişti. Demirtaş’a göre çözüm süreciİmralı’yla” başlamıştı ve “bitecekse” oradaki görüşmeyle biterdi.

Erdoğan’ın yüzü asıldı. “Siz kalkar da” dedi, “Tamamıyla etnik yaklaşım içinde vatandaşı sokağa davet ederseniz, 40 kişinin ölümüne neden olursanız, burada zaten çözüm diye derdin olmaz.” Bunun İmralı’yla alakası yoktu. Cevap, 40 küsur ölüme neden olan 6-7 Ekim Kobani (Ayn el-Arab) protestolarının Ankara’da yol açtığı rahatsızlığın boyutlarını da gösteriyordu.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mu...

Al Sana Lider… | Soner Yalçın | Sözcü

Felsefeleri, “bir lokma bir hırka” idi.

Bugün….

Bırakınız hırsızlıklarını bir de yaptırdıkları AK KONDU ile övünüyorlar.

Oysa dünyada ne liderler var.

Örneğin…

Adı, Jose Alberto Mujica Cordano…

20 Mayıs 1935’te Uruguay/ Montevideo’da dünyaya geldi.

Gençliğinde, “Tupamaros” adlı örgüte katıldı. Banka ve işyerleri soyan; aldıklarını yoksullara dağıtan gizli örgüt üyesi Mujica altı kez vuruldu.

1973’te askeri darbe oldu; 300 yoldaşı öldürüldü; 3000 yoldaşı tutuklandı. Mujica da hapse girenlerdendi. Tutsaklığın çoğu tecritte geçti. Açlıktan hücredeki böcekleri yedi.

Kaynak: http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/son...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0