Görüş Bildir
Haberler
Bob Marley Hakkında Bilinmeyen 30 Bilgi

Bob Marley Hakkında Bilinmeyen 30 Bilgi

1. Gerçek Adı

2. Hep Şarkıcı Değildi

3. "Night Shift" Nasıl Yazıldı ?

4. Okulu Neden Bıraktı ?

5. The Wailers ve İlk Single

6. I Threes & Bob Marley

Hiphop Bilgileri on Twitter

Grubun üyeleri Bob Marley’nin eşi Rita Marley, Judy Mowatt ve Marcia Griffiths idi. Grubun adı Rastafarian inançlarına dayanan “I and I” felsefesinden geliyordu.

Juddy Mowatt, tecrübeli sanatçı için şu ifadeyi kullanmıştı; 'Bob Marley’in şarkı sözü ve müzik altyapısı öylesine gelişmiş ki, kendisi bir müzik ansiklopedisi gibi'.

7. Rastafaryanizm

Hiphop Bilgileri on Twitter

Rastafarianizm, Etiyopya'nın son imparatoru olan Haile Selassie'yi (Ras Tafari Makonnen: Veliaht Tafari Makounnen) Tanrı'nın dünyadaki yansıması olarak gören dinin ve bu dine bağlı olarak ortaya çıkmış olan inanış ve düşünce biçiminin adıdır. Bu dinin ilahileri daha sonraları Jamaika'da reggae müziğine kaynaklık etmiştir.

Rasta'nın renkleri siyah, kırmızı, sarı ve yeşildir. Kırmızı, yeşil ve sarı renkleri Etiyopya bayrağı, siyah Afrika halkını temsil eder. Her bir rengin kendi anlamı vardır ve bunlar Rastafaryanlar için çok önemlidir. Sarı bütün altın, mücevher ve hazineler içindir. Yeşil insanların, üzerinde yürüdüğü dünyadır. Kırmızı ise siyah halkın dökülen kanıdır.

8. Rasta mı Dreadlock mı ?

Hiphop Bilgileri on Twitter

Rastalar saçlarını taramaz ve kesmezler, bu şekilde uzayan saçlar bir süre sonra Dreadlock adı verilen tarzda saç stiline kavuşurlar. Rastalar bu şekilde Jah'ın uzun tırnaklarıyla bir gün onları yeryüzünden alıp siyona götüreceğine inanırlar. Günümüzde Dreadlock şeklindeki saçlar trend haline gelmiştir ama çoğu Rastafari bu saçın stil olarak kullanılmasına karşıdır.

9. Bob Marley'nin Doğduğu Ev

Hiphop Bilgileri on Twitter

Nine Mile köyü aynı zamanda Bob Marley'nin gömüldüğü yerdir. Ev şu anda müze olarak kullanılmaktadır ve Marley'nin ailesi tarafından işletilmektedir.

10. İlk Kayıt ve İlk Plak

11. "War" Şarkısı Nasıl Yazıldı ?

12. Neden Tutuklandı ?

13. BM'den Barış Madalyası

Hiphop Bilgileri on Twitter

Birleşmiş Milletler 'Barış Madalyası', 1978'de Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için, Bob Marley'e verilmiştir. Ve bu ödülü aldığı sene insancıl yardım amacıyla Jamaika'da konsere çıkmıştır. Müzisyenliğiyle uluslararası alanda kabul gören Marley, insani yönüyle de büyük takdir kazanmıştır.

14. "Kaya" Albümü İçin Hissettikleri

15. Karayipler'in En Büyük Stüdyosuna Sahipti

16. No Woman No Cry

17. Üretkenliği Müzikle Sınırlı Değildi

18. Çocuklarını Ayırt Etmek İçin İlginç Yöntemleri Vardı

19. Suikast Girişimi

Hiphop Bilgileri on Twitter

UHP’nin bazı üyeleri Bob Marley’den 5 Aralık’ta “Smile Jamaica” organizasyonunda ücretsiz bir açık hava konseri vererek şehrin kontrol altında kalmasına yardımcı olmasını istediler. O da kabul etti. Ancak kimi kaynaklara göre konser tarihi yaklaştıkça CIA dahil çeşitli çevrelerden tehditler almaya başladı. Bir grup insan Bob Marley’i korumak için gönüllü olarak evininin önünde dururdu, ama 3 Aralık akşamı hepsi ortadan kayboldu. 18:30 civarında, arkadaşlarıyla, evinde prova arasındayken iki tane araba evin önünde durdu ve eve ateş açtı. 83 tane kurşun sıkıldı. Sevgilisi başından, menajeri beş yerinden vurulur. Bob Marley’in göğsünü sıyıran kurşun kolunu yaraladı ancak ölen olmadı.

İki gece sonra Bob Marley korkuya boyun eğmeden, kendisine saldıranlara inat, “Smile Jamica” gösterisinde sahneye çıktı. Konserin sonunda gömleğini çıkarıp yaralarını gösterdi ve alaycı bir ifadeyle eli tabancalı bir adammış gibi poz verip gülerek sahneden indi.

20. Suikast Sonrası Londra Yılları

21. Lauryn Hill İle Olan Bağı

Hiphop Bilgileri on Twitter

The Fugees'in pek çok Bob Marley cover'ının olmasının sebebi de buradan geliyor.

22. Vazgeçemediği Arabası

23. 1973 Turnesi Neden Yarıda Kesildi ?

Hiphop Bilgileri on Twitter

Temmuz 1973’te, 'Bob Marley and The Wailers' bir hafta boyunca Bruce Springsteen’le birlikte konser verdi. Aynı yıl, 'Sly & the Family Stone' ile birlikte 17 şehri kapsayan bir turne için anlaştılar. Ancak 4 konserden sonra Sylvester Stone, Bob Marley and The Wailers ekibinin çok iyi olduğunu ve bütün ilgiyi kendi üstlerine çektikleri gerekçesiyle grupla olan sözleşmeyi feshetti.

24. Avrupa'ya İlk Gelişi

25. Neden Kanser Oldu ?

26. Son Günleri

Hiphop Bilgileri on Twitter

1981 yılında durumu ağırlaşınca son günlerini ülkesi Jamaica’da geçirmek istedi. Bu sebeple Almanya’dan ülkesine dönerken havada fenalaştı ve uçak tıbbi yardım için Miami’ye iniş yaptı. Miami, Florida'daki Cedars of Lebanon Hastanesinde, 11 Mayıs 1981 sabahı 36 yaşında hayatını kaybetti.

27. Nasıl Gömüldü ?

28. Son Sözü

29. Son Fotoğrafı

Hiphop Bilgileri on Twitter

Bob Marley'e ölmeden önceki ay ülke kültürüne katkılarından dolayı Jamaika'nın en büyük ödülü Merit verilmişti ama almaya ömrü yetmedi.

30. Bob Marley'nin Fırsatçı Ailesi

Bonus 1

Bonus 2

Bonus 3

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın