Görüş Bildir
Haberler
BM’den Trump’a Kudüs Reddi! Tasarı 128 Oyla Kabul Edildi

etiket BM’den Trump’a Kudüs Reddi! Tasarı 128 Oyla Kabul Edildi

Emre Ordu
21.12.2017 - 20:02 Son Güncelleme: 22.12.2017 - 13:24

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararına karşı tarihi bir oylama yapıldı. Önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanan ancak ABD'nin vetosu ile reddedilen tasarı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşüldü ve oylandı. Dün ABD'den gelen tehdit mesajlarına rağmen, Kudüs tasarısı 128 ülkenin oyu ile kabul edildi. Karara 9 ülke ret oyu verirken 35 ülke de çekimser kaldı. 

Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını 'acil özel oturum'la görüştü. 128 ülke kabul, 9 ülke ret, 35 ülke çekimser oyu kullandı ve böylece tasarı kabul edilmiş oldu.

Genel Kurul'un aldığın bu kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

ABD ve İsrail’in yanı sıra, sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullandı.

Bunun yanı sıra Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Letonya, Lesoto, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Tuanda, Soloman adaları, Güney Sudan, Trinida Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu ise oylamada çekimser kaldı.

İşte oylama sonucunda kabul, ret ve çekimser oy kullanan ülkeler:

İşte oylama sonucunda kabul, ret ve çekimser oy kullanan ülkeler:

Abbas: "Filistin için bir zafer"

Abbas: "Filistin için bir zafer"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Kudüs tasarısını kabul etmesini değerlendiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas,  'Oylama sonucu Filistin için bir zafer' dedi.

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu ise “kararı reddediyoruz” ifadelerini kullanırken Trump'a da teşekkür etti.

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu ise “kararı reddediyoruz” ifadelerini kullanırken Trump'a da teşekkür etti.

Sonucu memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise "dünya barışı için atılmış önemli bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de BM kararı için "ABD'nin oynadığı oyun fiilen bozuldu" dedi.

Çavuşoğlu: "Bu genel kurul tehdide boyun eğmeyecek"

Çavuşoğlu: "Bu genel kurul tehdide boyun eğmeyecek"

Oylama öncesinde BM Genel Kurulu'na hitap eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs'ün tarihi statüsünün korunması gerektiğini belirterek, 'Bu tür adımlar adaleti zedelemekte. Bölgede barışın saplanmasını engellemekte. Genel Kurul’da adaletin sağlanması için omuzlarımızda sorumluluk var. Bu toplantı öncesi BM üyeleri tehdit edildi. Bu gibi tutum kabul edilemez. Bu genel kurul buna boyun eğmeyecektir. Bizler elbette ki, “güçlü olmak sizin haklı olduğunu göstermez” bunu ifade etmeliyiz' dedi.

ABD: "En fazla parayı biz veriyoruz"

ABD: "En fazla parayı biz veriyoruz"

Çavuşoğlu'nun ardından kürsüye ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley geldi. BM'ye en fazla maddi katkı sağlayan ülkenin ABD olduğunu söyleyen Haley, ABD'nin kararının barış sürecine zarar verecek herhangi bir nitelik taşımadığını ifade etti. Haley ayrıca kararda Kudüs'ün nihai sınırlarına ilişkin bir vurgu olmadığını belirtti.

Netanyahu Birleşmiş Milletler'e 'yalanlar evi' dedi

Netanyahu Birleşmiş Milletler'e 'yalanlar evi' dedi

İsrail Başbakanı Netanyahu ise oylama öncesinde Birleşmiş Milletler'i suçlayan açıklamalarda bulundu. 

İsrail Başbakanıi 'BM tanısın ya da tanımasın Kudüs İsrail’in başkentidir. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması için 70 yıl geçti. Yıllar geçecek BM de bunu tanıyacaktır' dedi. İsrail'in BM'de karar taslağının oylanmasını reddettiğini vurgulayan Netanyahu, 'Tüm kıtalardan dünyanın birçok ülkesinin, BM'nin koridorları dışında İsrail'e yönelik muamelesi değişiyor. En nihayetinde bu değişen muamele 'yalanlar evini' teşkil eden BM'nin koridorlarına da sızacak. İsrail devleti bu kararı daha oylanmadan reddediyor' şeklinde konuştu.

Trump tehdit etti

Trump tehdit etti

ABD'nin Kudüs kararına karşı BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve pazartesi günü oylanan karar tasarısı, 14 üyenin oyuna karşın ABD'nin vetosu ile reddedilmişti. Bunun üzerine 'Kudüs'ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair' hazırlanan karar tasarısı,  Türkiye ve Yemen'in talebiyle Genel Kurul'a taşınmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise dün yaptığı açıklamada Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımalarının aleyhinde oy verecek ülkeleri mali yardımı kesmekle tehdit etmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Trump'ın bu söylemine tepki göstererek 'Sayın Trump, siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. Dolarlar gelir satılan irade gelmez' diye konuştu.

Onedio Gündem'i Facebook sayfamızdan da takip edebilirsiniz 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
705
180
71
13
13
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
uranicus

İkinci one minute vakaası milletimize devletimize hayırlı olsun. Tayyip i ne kadar eleştirsekde dik duruşunu takdir ediyorum.Zamanında cezayirin bağımsızlığı... Devamını Gör

colombian

valla burda kimse kimsenin kara kaşına kara gözüne çıkarmadı bu kararı bu ne yazıkki islam zaferi falan değil avrupalılar da biliyor israilin ne olduğunu yah... Devamını Gör

Çağlar Coşkun

işte yemin olsun adam gibi yorum yazan bi okur

Pasif Kullanıcı

Türkçeyi kullanmayı öğrenseniz mi artık ? Yazdığın cümleyi 10 kere baştan okudum resmen. Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs... Devamını Gör

poyraz alimoğlu

Valla ben de aynı duruma düştüm. Durumu alıntı twitter yorumları sayesinde anlayabildim.