Görüş Bildir
Haberler
Trump Kudüs Oylamasında Aleyhte Oy Vereceklere 'Finansal Desteği Kesme' Tehdidinde Bulundu

Trump Kudüs Oylamasında Aleyhte Oy Vereceklere 'Finansal Desteği Kesme' Tehdidinde Bulundu

Emre Ordu
20.12.2017 - 19:38 Son Güncelleme: 21.12.2017 - 13:38

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Genel Kurulunda ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasıyla ilgili yapılacak oylamada ABD'nin olumsuz oy veren ülkelerin isimlerini alacağını belirterek üstü kapalı tehdit mesajı verdi. Halley'in mesajına yanıt Dışişleri Bakanlı Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, 'Ne yapacaksınız isimleri alınca, o ülkeleri de mi cezalandıracaksınız? Hiçbir onurlu, şerefli devlet bu tür baskılara boyun eğmez; yarınki oylamada da böyle olacak, ABD'nin bu yöntemden vazgeçmesi lazım' dedi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da oylama öncesinde aleyhte oy kullanacak ülkeleri, finansal desteği kesmekle tehdit etti. Trump, 'Yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar alıyorlar bizden, sonra da bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamayı iyi izliyoruz' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Niki Halley, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda perşembe günü yapılacak Kudüs oylaması öncesi ülkeleri üstü kapalı bir biçimde tehdit etti. Nikki Halley, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, 'BM bizden her zaman daha fazla şey yapmamızı ve daha çok vermemizi istedi. Dolayısıyla, biz Amerikan elçiliğini nereye açacağımız konusunda bir karar verirsek, geçmişte yardım ettiklerimizden bizi hedef haline getirmesini beklemeyiz. Perşembe günü kararımızı eleştiren bir oylama yapılacak ve ABD oylamadan isimler alacak' diye yazdı.

ABD, Güvenlik Konseyi'nde veto etmişti

ABD, Güvenlik Konseyi'nde veto etmişti

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve ABD Başkanı Donald Trump'a Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaktan vazgeçmeye çağıran tasarıyı için yapılan oylamada tasarı Konsey’in 15 üyesinden 14’ü tarafından benimsendi. Ancak tasarı, ABD’nin vetosu ile reddedildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

E-posta ile tehdit iddiası

E-posta ile tehdit iddiası

Öte yandan Niki Halley'in, Twitter mesajının yanı sıra, oylama öncesinde diplomatlara e-posta göndererek uyarıda bulunduğu iddia edildi.

Foreign Policy tarafından ele geçirilen e-postaya göre, Halley'in mesajında  'Oyunu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum' diyerek not düştüğü, ayrıca 'Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz' ifadelerini kullandığı aktarıldı. 

Nikki Haley'in mesajında diğer ülkelerin ABD gibi büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımasını beklemediğini, ancak buna ilişkin 'olması gereken durum' nitelemesinde bulunduğu belirtildi.

Çavuşoğlu: "ABD'nin bu yöntemden vazgeçmesi lazım"

Çavuşoğlu: "ABD'nin bu yöntemden vazgeçmesi lazım"

Halley'in mesajına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tepki gösterdi. ABD'nin kararının sadece Müslümanları değil Hristiyanları da rahatsız ettiğini belirten Çavuşoğlu, 'Vicdanı olan herkes bu karar karşı durdu. Mektup göndererek, kimin ne oy verdiğini başkana rapor edeceğiz, isimleri alacağız (diyorlar); ne yapacaksınız isimleri alınca, o ülkeleri de mi cezalandıracaksınız? Hiçbir onurlu, şerefli devlet bu tür baskılara boyun eğmez; yarınki oylamada da böyle olacak, ABD'nin bu yöntemden vazgeçmesi lazım.

Trump: "Oylamayı izleyeceğiz"

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na getirilecek tasarıya lehte oy kullanacak olan ülkelere yönelik tehditvari açıklamalarda bulundu. Trump, 'Bizden milyonlarca, hatta milyarlarca dolar alıyorlar ve sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Pekâla, o oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Çok para biriktireceğiz. Umurumuzda değil' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
199
35
30
22
9
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneri

Bunu siz mi söylüyorsunuz Çavuşoğlu? Anayasa maddelerini mecliste oylarken gizli oy kullanılması gerekirken kabinden çıkıp oyunu göstermeyeni parti içinde li... Devamını Gör

Hipergrafi

Kudüs AKP'nin elindeydimi diyorsun yani?

selimreizzz

abd > dünya beyler adamlar 13 oyu siktir edip açık açık tehdit etti güç böyle birşey

Pasif Kullanıcı

deli lan bu... deli aq.