Görüş Bildir
Haberler
Askerler Anlatıyor: Zorlu Askerlik Günlerinden Unutamadıkları Dikkat Çekici 7 Hatıra

Askerler Anlatıyor: Zorlu Askerlik Günlerinden Unutamadıkları Dikkat Çekici 7 Hatıra

Askerlik günlerinden akıllarda kalan düşündürücü olaylar, detaylar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ölen öldüğüyle, kaostan faydalanan faydalandığıyla kalıyor

2. Askeri hastanede nöroloji uzmanı olarak görev alan bir doktordan: Savaş çığırtkanlarına ithaf olunur

2. Askeri hastanede nöroloji uzmanı olarak görev alan bir doktordan: Savaş çığırtkanlarına ithaf olunur

Ben Askerliğimi Noroloji uzmani olarak 1998-1999 yillarinda Van askeri hastenesinde yaptim. O donem PKK teroru ve catismalar cok aktifti, Apo’nun yakalandigi yildi.

Savas isteyenlere isterseniz biraz sehitlerin ne halde hasteneye getirildiklerini tarif edelim, oyle ya, savas isteyenler olen sizin cocunuz degilse ‘vatan millet sakarya edebiyati‘ yapmaktan daha yuce bir duygu var mi?

Siz hic tank mayinina basmis bir Jeep te yanarak olen asker gordunuz mu?

Siz hic Bir RPG roketinin patlamadan bir insani delip gectigini gordunuz mu? (carptigi bolumu alip goturmustu)

Sizin elinize bir Sehit’in beynini plastik poset icinde verdiler mi?

Siz hic canli bombaya maruz kalip ta vucudunun ventral tarafini ( evet anterior yuzey) tamamen kaybetmis bir askeri 10 doktorun can hiras tedavi ettigini kan, organ parcalarini ve o anin telasini yasadiniz mi?

Siz hic Beyin tomografisinde sarapnel parcalarinin beyin icinde yollar cizdigini gordunuzmu, yada her iki optik siniri kestigini?

Siz hic cift dingilli bir kamyonun tum kasasinin sehitle dolu hasteneye getirildigini gordunuzmu ve o sehitlerinin tek tek otopsilerini yaparken ne halde can verdiklerini hissettiniz mi?

Siz hic askerlerin PKK tarafindan pusuya dusurulup kiskaca alindiginda saatlerce ordunun hava destegi gondermeyip (bahane gece ucusu tehlikelidir) telsizde yardim istemelerini ve feryatlarini dinlediniz mi?

Peki Tum Bunlar olurken bazi dengesiz subaylarin Van golu uzerinde Sikorsky ile balik avladigina sahit oldunuz mu?

Siz hic Guneydogu agalarinin ve onlarin genc cocuklarinin, Komutan subaylari kullanarak cocuklarina curuk raporu almak icin size eziyet etmelerine maruz kaldiniz mi?

Siz hic bir korucu annesinin tum cocuklarini -evet 5’ini birden- PKK terorunde kaybettigini ve hastene onunde ağladigi sirada, bir korucu agasinin onu ‘aglama cok ses yapiyorsun‘ diye azarladigini gordunuz mu? (bu insan musvettesinin hastaneye son model BMW ve Kolordu komutaninin esliginde geldigini de belirteyim, elindeki kalsnikofunu hic birakmadi) (korucu agasi tum koruculara devlet tarafindan verilen paranin belli bir yuzdesini alir, Mafya gibi)

Oturdugunuz sicak evinizden şavaş isterken, en azindan vatan millet sakarya edebiyati yapmayin, cunku bu tiksindirici bir his veriyor.

Tum savas cigirtkanlarina ithaf olunur.

Dr. Sedat Ulkatan, New York

Kaynak: NYCTURK

3. Askerliğin tek faydası oldu: sabah namazı

3. Askerliğin tek faydası oldu: sabah namazı

Film kiralayan bir dükkana girdik arkadaşla. 

Arkadaşın git gel muhabbet kurduğu yermiş.

Televizyonda haberler açık. oraya dikkat kesilmiş dükkan sahibi. 

Ben hemen hangi filmi izleriz diye daldım bakınıyorum etrafa.

Şehit haberi çalındı kulağıma. çukurca'da teröristlerin kurduğu mayın..

arkadaş küfretti.

Dükkan sahibi televizyonu kapattı.

Sen yaptın mı askerliğini. yok. bana sormadı. 

Sen nerede yaptın? şırnak. yıl 94. en güçlü olduğu yıllar pkk'nın. 

Sağ salim gelmişsin.

Allaha şükür geldim. biliyor musun?

Askerliğin bana tek faydası oldu. o da sabah namazı. nasıl?

Sabaha karşı uyandım. O vakte kadar daha doğru düzgün namaz kılmamışım. Ne oldu niye oldu da bilmiyorum ama. kalktım yataktan. dedim abdest alayım bir namaz kılayım. hava buz ama. abdest almak için üstünü giyin dışarı çık buz kes erit o şekilde ancak. üşenmedim gittim yaptım hepsini. zaten üstünü değiştirmek 15 dakika. her neyse tam namaza duracağım. serde yok ya abdestlilik. osturdum. gitti abdest. kalk en baştan buz kez falan filan. namazı kıldım selamı vereceğim sağa selam sola selam derken pencereden karakola gelen roketi gördüm. kafamı eğtim ve duvarın ardında bir yere attım kendimi. yarım saat sürdü çatışma. biter bitmez koşarak yatakhaneye gittim. ranzanın üstünde yatıyordum ben. namaz kılmak için inerken biraz ses çıkardım. altta yatan eleman bu saatte nereye amına koduğum diye laf etmişti. ranzam yerinde yoktu. küfreden eleman da öyle. 6 şehit verdik o gece. işte o geceden beri her sabah namazını kılarım. hiç kaçırmadım. sorsan diğer vakitleri kılıyor muyum? yok. 

Yok derken utanarak gülümsüyordu.

Televizyonu açtı.

yum cihim / ekşi sözlük

4. Dağlıca karakolu bölgesinden defalarca geçmiş biri olarak yazıyorum;

4. Dağlıca karakolu bölgesinden defalarca geçmiş biri olarak yazıyorum;

O yolu defalarca gecmis biri olarak sunlari soylemek istiyorum.

1) Bir arkadas 'dedektor yok mu ?' demis. var hem de cok var. ama anti-tank mayini degil kullanilan muhimmat. plastik ya da recineye batirilmis muhafazaya sahip el yapimi duzenekler. bunlari kullanmak insanlik sucudur ve ilgili prosedurlere gore kullanimi tamamen yasaktir. bu gibi muhimmata 'mayin' muamalesi yapilmaz. 'mayin' anti personel ya da anti tank ozelligine gore 30 / 300 kiloluk bir agirlikla kendi kendine tetiklenen bir malzemedir. yol kenarina tuzaklanan bu mekanizma ise elle aktive edilir. tetik mekanizmasi radyo sinyali ile de calistirilabilir ama pkk tsk'nin jammer kapasitesini bildiginden bunu tamamen manuel olarak tuzaklamistir. yani boyle bir aygiti 3 sene once o yolun kenarina da gomsen vakti gelince patlatmanin onune kimse gecemez.

2) Patlayicinin turune gore degismekle birlikte bu blast etkisine karsi koyabilecek bir zirh turu yoktur. (aslinda vardir ancak cok pahalidir. blast etkisi dedigim etki vucud butunlugune zarar vermese de, dis kanamaya sebep olmasa da oldurucudur. nasil oldugunu yazip insanlari tedirgin etmek istemiyorum.)

3) Patlamanin amaci tek bir araci notralize etmek degildir. yolu tikamak, konvoyun hareket kabiliyetini yok etmek asil amactir.

4) Tek bir patlama gerceklesmez. kendilerini zirhli personelden disari atan piyade ( yaya asker anlaminda yani komando vs. de olabilir ) kucuk diger patlamalarla dagitilir ve mevzi almaya zorlanir.

5) Mevzi almak hayat kurtarir ama hangi yone alacaksin. bir dag gecidince hemem onundeki yamaca karsi tam siper yatmis asker zor hedeftir. piyade tufegi ya da rpg atesine dayanabilir ama el bombasina karsi mukavemet gosteremez. kaldi ki onundeki tepeye karsi korunakli olda da arkasindaki tepeye karsi butun vucuduyla acik hedeftir. 

6) Helikopter destegi yuksek ihtimalle alamaz. boyle pusu kuran dusman hava taaruzuna da hazirliklidir ve dahi helikopter saldirisini ister zira piyadeye gore avantajli oldugu hakimde (hakim : yukseklik avantajina sahip mahal. mahkum : alcakta kaldigi icin dezavantajli mahal.) yayilmis dusman alcak irtifa araclarina karsi avantajlidir ve eger yapabilirse bir hava aracini dusurmek en ust dereceden bir propaganda malzemesidir. 

7) Mahkumda kalan piyade zirhli destegi de alamaz. kaldi ki tank keciyolu gibi bir yerde efektif olamaz.

8) Pkk unsurlari pusu atacaklari yerde uzun sure kamufle olup sabit kalabileceginden iha, uydu gibi gozetleme araclari da yararsiz olacaktir. 3 gun boyunca orada bulunmuyorlarsa tabi.

9) Tabur komutani gibi bir subay sadece 2 aracla yarma / kurtarma operasyonu icra etmez. muhtemelen kalabalik bir konvoyla intikal halindeydi.

10 ) Turk askeri komutanini birakmaz. boyle ajitatif seylere en uzak kisi olabilirim. ancak biliyorum. eger komutana bir sey olmussa o asker oradan ancak olu halde cikar. boyle bir kulturumuz var.

11) Piyade asiri agir kayiplar vermedikce ucaktan atilan muhimmat gibi korkunc guclu bir muhimmat kullanilmaz. bu ancak catisma sonlandiktan sonra kacan unsurlar uzerinde kullanilir. ucak bombasi denen sey iki dag otede olsan sesiyle seni yere yikabilecek daha yakinsan soka sokabilecek bir muhimmat cesidi. onu keciyolu gibi 2 seritli ve mahkumda bir alanda kullanirsan kendi askerini yok edersin.

12 ) O bolgede catisma gormus herkes bilir ki bu is silahla cozulemez. ıstisna olduguna bile ihtimal vermiyorum. evet istisnasiz her veteran asker bunun farkindadir. buradaki genc arkadaslar degiller ama onlarin fikirlerini donem arkadasi bir tepenin sirtina tirmanirken bedenine rpg mermisi isabet eden ali komutanimdan daha fazla onemsemiyorum. evet o adam 12 tane sinir otesi harekatin tumune katilmis ordunun en seckin askerlerindendi. 

13 ) Bunu orada askerlik yapmis arkadaslar anlarlar, kola kutusunda sigara icmediyseniz bos bos konusmayiniz : tum kurtleri oldurelim, siki yonetim ilan edelim gibi. konusmayin ki sizin gibi tuzu kuru piçler bayrak mayrak diye aglarken o al bayragi torunlarimizin tabutuna sarmayalim. 

14 ) evet oraya gitmediginiz halde konusarak gencecik cocuklari ruyanizda gorseniz aglaya aglaya ana rahmine doneceginiz olumlere itiyorsunuz. bir sik oldugunuzdan da degil yani. zevk icin catismada kasatura kullanmayi tercih eden bir deniz piyade yuzbasi'm vardi ve o adam 'lanet' ettiyse siz gercekten sadece tuzu kuru piclersiniz ve baska da bir anlaminiz yok. o adam batiya gonderildiginde bagli oldugu bolgede kendisine sehit haberini ailesine iletme gorevi tebligini kabul etmektense istifa etmis bir adam. siz kimsiniz de 20 yasinda cocuklar olsun istiyorsunuz sizin vatan sevginize sokarim. serefsizsiniz diyemem onu bilemem ama kari agizli, geyikli taytli bebelersiniz. aha askerlik subesi orada. atom bombasi talep edecegine git uzman ol git daglicaya da o zaman gorelim o nazik götünü.

15 ) bu olaylarin askeri tedbirle bitememesi turk silahli kuvvetlerinin zayifligindan degil esyanin tabiatina aykiri olmasindandir. tsk guclu bir ordudur ama amina kodumun yerinde gerilla savasina karsi koyabilecek duzenli ordu yok, yok iste.

16) eger bu pusuda aciklanandan cok cok daha fazla sehit yoksa adam degilim. ama soyleyemezler. size medyadan gazi verirler siz de sizden garibanlari o daga yollarsiniz sonra da yalandan aglarsiniz.

17) pkk'nin uyusturucu kacirdigina dair resmi belge mi var demis embesilin biri. pkk ' nin uyusturucu kaydi tutacak burokrasisi mi var gidinin embesili. nereden geliyor bu kaynak. senin de amk beyinsiz evladi.

18) inancsiz bir insanim. allah varsa ondan dilerim ki bu cocuklarin yasanmamis gunlerini sen telafi et. gariban ana babacigina sabir ver ve su milyonlarca kurt turk un de o yavsak agzini kapa ya da kapamazsan en azindan kafalarinin 2 cm. uzerinden bir kerecik olsun bir piyade tufegi mermisi gecir. amin.

soap / ekşi sözlük

5. Matem oraya gidene kadar, gidince bitiyor.

5. Matem oraya gidene kadar, gidince bitiyor.

Zordu. Yani bu süreçlerden önce.

Zaten; 'ha bugün öldük ha yarını görcez'; derdindeyken insan matem olayına pek girmiyor Hakkari'de. Matem olayı Hakkari'ye gelmeden evvel oluyor. Orası evlere şenlik. Yeminlen bak. Hem de daha ilk günden...

Bir şekilde çukurcada ki görev yerime ulaştırılmış, odama yerleşmeye başlamışken; oda arkadaşım olduğunu sonradan öğrendiğim zat aniden yanında 3 kişiyle beraber girdi içeri. İlk karşılaşma olması bakımından elimi uzatıp onrileonr derken...

Duyduğum ilk cümle 'baban sigara içiyor mu' oldu.

Yeni gelmiş olmanın şaşkınlığı, alakayı kuramamış olmanın da saflığı vardı üzerimde. 'Hayır' cevabını vermeme müteakip 'içeceeeeeek' diye bağıran bir güruhla işte o dakika tanıştım. *

Tanışmanın gecesinde baskın oldu. *

Çatışma esnasında inleme seslerine kafamı çevirdiğimde yaralıları gördüm ilk müdahaleleri için revire taşınırken onlar... Yardım ettim ben. Ağzım açık kaldı. Üzerim böyle büsbütün kan oldu. Hayatımda hiç o kadar küfür ettiğimi hatırlamıyorum.

Orada bir türlü sabah olupta f-16'lar gelmezken, orada kıyamet koparken, orada saniyeler ciddi anlamda geçmezken tüm tanıdıklarım sıcacık yataklarında uyuyorlardı. Uyanıp sabah televizyonlarını açtıklarında çatışmadan henüz dünyanın haberi yoktu... Öğleden sonra kendimi mermilerin üzerine şehitlerin adını yazarken buldum. 

Sonrası olaylar olaylar.

onrileonr / ekşi sözlük

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bir nöbetin düşündürdükleri

6. Bir nöbetin düşündürdükleri

Askerlik görevim sırasında kürt halkıyla ilgili hiçbir genellemesi bulunmayan şahsımın bulunduğu nöbet kulübesine içindekilerin daha sonradan pkk'lı oldukları tespit edilen bir araç tarafından taciz ateşi açıldı.

O zamanlar bu tip olaylar sıkça yaşandığı için de zaten tahmin edebilmiştik pkk kaynaklı bir saldırı olduğunu.. 

Benimse aklıma takılan şey, eylemi yapan adamlarla karşılıklı, misal bi rakı sofrasında otursam bana ne anlatacakları oldu.

Bunu neden yaptığını sorduğumda acaba bana ne cevap verecekti? Sorgu gibi değil ama, rakı masasında... benim sana karşı hiçbir kastım yok bilader, bana neden ateş ediyorsun dediğimde.. Tabii ki o noktada diyecektir ki üzerindeki üniforma, ve o üniformanın pkk'ya karşı olan tavrı net bir şekilde ortadayken...

Bu savunma mekanizması oldukça haklı görülebilir empati ile düşünüldüğünde.

Yalnız şöyle hususlar da vardır. pkk'nın bir üniforması yoktur, eylemler sonrası genellikle dağlardan köylere inerek halkın arasına karışıp kamufle olmakta, bu yüzden bir çok suçsuz insanın da çatışmaların içinde kalmasına sebep olmaktadırlar. 

Son dönemde pkk ile ilgili duygusallaşmaya müsati olan halkımız, ki bundan dolayı kimseyi suçlamıyorum, kulübede nöbet tutan askere karşı tepkisizdir biraz. Özellikle şehirlerarası yolculuklarda, askeri bölgelerden geçerken sağda solda kulübelerde nöbet tutan askerleri görürüz... ve sanki 'e ne de olsa asker, kulübede de robot gibi duruyor, e tabi nöbet tutuyor...' gibi düşünürüz. Ta ki o kulübeye girip nöbet tutunca orada nöbet tutanın da sen ben bizim oğlan olduğunu kavrayabiliyor insan. Biz de ağzından kan damlayan, gözünü vahşet bürümüş, kurtadam falan değiliz, misal ben ingilizce öğretmeniyim.

carpe diem / ekşi sözlük

7. Bir köy korucusunun ağzından...

7. Bir köy korucusunun ağzından...

Koruculardan biri geldi, bu şerefsiz yaptı ben biliyorum dedi, nerden biliyosun dedim onun yaptığını, bu dedi başka köyün çocuğu arıcılık yapar onlarda biliyor dedi arıların konulacak yerleri o yaptı. Bize bırakmıyorsunuz bunlar hapse atıp bırakıyorsunuz dedi, dedim niye çıkmış ki dağa, dedi şerefsizde ondan çıktı, abi dedim yanlış anlama bişey sorucam siz niye çıkmadınız dedim dağa, ufacık köydesiniz, toplasanız 15 kişi ya var ya yoksunuz silah kulanan. Adamlar sizi bassa alıp götürse ne yapacaksınız dedim, dedi komutan biz 40 kişiydik, başımızda da amcam vardı. 3 senede 15 kişiye kadar düştük, çok kez bastılar köyümüzü, ilk onlar bizden koyun istedi vermedik, çobanın yoluna pusu kurdular hayvanlarımızı telef ettiler. Orada yiğenlerimi vurdular. Sonra biz karakoldan yardım istedik, bize silah verdiler allah razı olsun. Biz gene koyun aldık gene taradılar koyunlarımızı, bir kere daha koyun aldık pusu kuracaklarını bile bile, ama bu sefer hazırlıklıydık biz pusu attık askerlerde vardı yanımızda, 6 tane kelle aldık. Sonra bizim köyü 2 kere daha bastılar, amcamı, iki kardeşimi, yiğenlerimi ve bir oğlumu öldürdüler. bu artık vatan meselesi değil kan meselesidir. bir bizden gidecek bir onlardan. bizi tamamen tüketene kadar çarpışırız. şimdide köyün kadınlarının kanına göz diktiler. Artık ne asker tanırım ne örgüt. köye kötü bakanı orada vururum.

barış asteğmen / inci sözlük'teki muhteşem askerlik hikayesinden

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
45
17
17
17
16
6