Görüş Bildir
Haberler
Bilimden Güzel Haber: Gece Kuşları Daha Zeki ve Daha Yaratıcı Bireylerdir!

Bilimden Güzel Haber: Gece Kuşları Daha Zeki ve Daha Yaratıcı Bireylerdir!

Rinascita
31.05.2017 - 00:11

İnsanların, uykuyu tembellikle ilişkilendirdiğini biliyorsunuz değil mi? Bazı insanların sabahın erken saatlerinde uyuma gibi bir alışkanlığı var. Bütün gece çalışarak, internette vakit harcayarak veya makaleler okuyarak geçirirler zamanlarını. Bunun yanı sıra gece saat 2'de, sabah saat 9'da olduklarından çok daha dinç hissederler kendilerini.

Ne yazık ki, uyandıklarında günün çoğunu kaçırmış olduklarını fark ederler. Eğer siz de aynı durumdaysanız, Entrepreneur'dan derlediğimiz haberimiz sizi biraz motive edecektir.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gece geç uyuyan ve gündüz geç uyanan bireylerin, çok daha zeki olması söz konusu.

Psikolog Satoshi Kanazawa, çocukların uyku alışkanlıklarının zeka ile bağlantılı olup olmadığını araştırmak için işe koyuldu. 80 liseden ve 52 ortaokuldan topladığı 20.745 kişi ile araştırmasına başladı.

İlk toplantı, katılımcıların evinde yer aldı ve zeka testini çözmeleri istendi. Satoshi bu testten beş yıl sonra katılımcıların 15.197'si ile yeniden görüştü. Bu sefer katılımcılar haftanın her günü ne zaman uyuyup ne zaman uyandıklarını bildirdiler. 

Araştırmalar sonucunda ise yüksek zekaya sahip kişilerin, gece kuşu olmaya daha meyilli olduklarını ileri sürdü. Bu araştırma birçok farklı kökenden, farklı eğitim seviyesinden ve farklı dini inanıştan bireylere uygulandı.

Gece kuşları diğer bireylere göre günün büyük bir çoğunluğunda daha fazla tetikte olurlar.

s567.photobucket.com

İnsanlar gece kuşlarını, gece uyumayıp sabah masada uyumaya çalışan; dolayısıyla da üretken olmayan bireyler olarak düşünürler. 2009 yılında yapılan bir araştırma ise bunun tam tersini gösterdi. 

Belçika'da bulunan Liege Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 15 gece kuşu ile 16 erkenci bireyi bir laboratuvar içerisinde izlediler. Gönüllüler beyin faaliyetlerinin her bir saatte bir, uyandıktan yarım saat sonra ve uyandıktan 10.5 saat sonra incelenmesine izin verdiler. 

Sabah testinde, erkenciler ve gece kuşları neredeyse aynı şekilde cevap verdiler. Fakat 10.5 saat sonrasında ciddi bir fark vardı. Gece kuşları, erkencilere göre çok daha hızlı reaksiyon gösteriyorlardı ve daha uyanık durumdaydılar.

Görünüş yanıltıcı olabilir. Erken uyananlar gün içerisinde işte çok zorlanıyor gibi görünürken, gece kuşları üretkenlik seviyelerini koruma konusunda daha rahatlardı.

Gece çalışmak, bireylerin daha yaratıcı çözümler üretmesine yardımcı olur.

fabrikmedia.blob.core.windows.net

Miami'de bulunan bir üniversitedeki araştırmacılar, gece çalışan bireylerin diğerlerine göre çok daha yaratıcı olduklarını ortaya çıkardı. Profesör Marina Giampietro'nun açıklamasına göre, gece ortamının bireylerin geleneksel kalıplardan sıyrılıp, alternatif ve orijinal çözümler bulmasına yardımcı olma olasılığı var. 

Bu bireyler yalnızca zeki olmakla kalmıyorlar, sıra dışı alışkanlıkları sayesinde yaratıcı çözümler ve alternatifler de bulabiliyorlar. Şimdi kim gece kuşu olmak istemez ki? Yalnız bu durum, seçimlerle değil genetik faktörlerle belirleniyor. Beyin hücrelerinin küçük bir kısmı biyolojik saatimiz ve zaman tercihlerimiz konusunda görevde oluyor.

Bir de öneri: Enerji seviyenize göre çalışın.

Bir gece kuşu olarak, normal saatlerde çalışmak üzerinizde bir baskı oluşturabilir. Bu da normal çalışma süresine göre, sabah 9 akşam 5 arasıdır. Fakat bazıları bu çalışma saatlerine göre programlanmamıştır. Bazıları için gecenin bir yarısı çalışmak çok daha verimli olurken, bazıları sabahın erken saatlerinde çalışmayı verimli bulurlar. Ve elbette, bunun ikisine de uymayanlar da vardır. Dolayısıyla hangi zaman diliminde daha çok verim alacağınızı düşünüyorsanız, ona göre hareket edin ve önemli işlerinizi o zaman diliminde yapacak şekilde kendinizi ayarlayın.

Önemli olan şey ise, gün boyunca enerji seviyenize dikkat etmek olacaktır. Bununla savaşmak yerine, enerji seviyenizin yüksek olduğu zaman dilimlerini değerlendirmeniz çok daha iyi olacaktır.

Sonuç olarak, bir daha birileri sizi çok uyuduğunuz için tembellikle suçlarsa, ona tembel olmadığınızı aksine çok da yaratıcı olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

Gece vakti, bir şeyler yaratan, yenilikçi ve düşünce gücünü kullanan kişiler içindir. 😎

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
35
8
7
6
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Tarihte nice üstün meziyetli bilimadamı, sanatkar, edebiyatçı vs geceyi uyumak için kullanmışken tembellikten, internete takılmaktan gece geç yatan sabah geç... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

O Trump değil mi?

Pasif Kullanıcı

Yok fareli köyün kavalcisi.

Asosyal deli

Bende gec yatarım ama nerde yaratıcılık? yok.

Pasif Kullanıcı

Geç yattığın için yaratıcı olabileceğini düşünmen bile bence yeterince yaratıcı bir düşünce değil mi:)