Görüş Bildir
Haberler
Bilim Yanımızda: Yeterince Güçlü Olursanız Hayatınızı Değiştirmeniz Yalnızca 66 Gün Sürüyor!

Bilim Yanımızda: Yeterince Güçlü Olursanız Hayatınızı Değiştirmeniz Yalnızca 66 Gün Sürüyor!

Rinascita
28.10.2017 - 12:01

Kötü alışkanlıklarımızdan her zaman kurtulmayı isteriz. Yalnızca bunun kolay olmadığını, gereken çabayı harcamaya hazır hissetmediğimizi, çok sorunlu bir süreç olacağını düşünerek bundan vazgeçeriz. Elite Daily'den sizler için derlediğimiz içerikte, 66 günde eski kötü alışkanlıklarınızı yeni ve güzel alışkanlıklarınızla değiştirebileceğinizi anlattık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hepimizin alışkanlıkları olduğu gerçeğiyle başlayalım öncelikle. Zihinlerimiz ve bedenlerimiz uyarıcılara, eylemlere ve bizi tanımlayan özelliklere bağlıdır.

Alışkanlıklarımız ise bizi varlığıyla saran sarmalayan, rahatlık veren can simitlerimizdir. 

Ne zaman başladığını bile hatırlamadığımız alışkanlıklarımız vardır. Parmak kütürdetmek, ağzımızda sigara ile gezmek veya belli zamanlarda kafamızı kaşıyıp durmak gibi... 'The Power of Habit' kitabının yazarı Charles Duhigg'e göre 'alışkanlıklar doğuştan var olmazlar, sonradan hayatımızda yer edinirler. Her kötü, iyi veya önemsiz alışkanlıklarımızın hepsi aslında alışkanlık döngüsü olarak adlandırılan psikolojik bir olayla başlar.' 

Duhigg, alışkanlık döngüsünün üç kısımdan oluştuğunu söylüyor. 👇👇

İlk kısım beyninizin belli bir davranışı sergilemesini söyleyen bir tetikleyicidir. İkinci adım davranışın veya davranışın meydana getirdiği bir rutinin kendisidir. Üçüncü adım ise ödül veya beynin 'alışkanlık döngüsü' olarak adlandırılan durumu gelecekte de hatırlamasına yardım eden bir olaydır.

Alışkanlıklarımız bir kez şekil almaya başladığında bırakmak zor olur. Çünkü çoğu zaman bu davranışı sürdürdüğümüzü hatırlamayız bile.

Alışkanlık döngüsü yüzünden, farkında olmadan bunu sürekli yapar hale geliriz. Bir noktadan sonra alışkanlıklarımızın kölesi haline geliriz. Hatta bazı alışkanlıkların hayatımızı kontrol edebilecek kadar güçlü olduğunu çok geç de olsa fark ederiz.

Her ne kadar alışkanlıklardan kurtulmak zor olsa da, gerçekten vazgeçilmesi zor olan alışkanlıklardan bile kurtulmak için yalnızca 66 güne ihtiyacımız var.

European Journal of Social Psychology'de yayımlanan bir çalışmadaPhillippa Lally ve bir grup araştırmacı yeni bir alışkanlık kazanmanın tam olarak ne kadar sürdüğünü öğrenmek için 12 hafta boyunca 96 kişi üzerinde araştırma yaptı.

12 haftalık bu süreç sonunda Lally sonuçları analiz etti ve katılımcıların yeni bir alışkanlık seçme süresinin 66 gün olduğunu ortaya çıkardı.

Sonuçlar daha çok yeni bir alışkanlık kazanma süresine odaklansa da, aynı şekilde durumu farklı bir hale getirip eski alışkanlığın yerine yenisini seçmek olarak da düşündüğümüzde aynı sonuçları elde ettiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alışkanlıklarınız ne olursa olsun, eski kötü alışkanlıklarınızdan kurtulup yerine iyi bir alışkanlık kazanmanız zor değildir. Peki bu süreçte neler yapmalıyız?

Gerekirse çevrenizdeki herkesin sizi kontrol etmesi için onlara karşı sert bir tutum sergileyin. (1-22 gün)

Gerektiğinde bağırıp çağırın. Arkadaşlarınıza, ailenize ve iş arkadaşlarınıza bir misyonunuz olduğunu anlatın. Eski alışkanlıklarınıza yeniden dönmeye başladığınızda veya yeni ve iyi alışkanlıklar edinmekten kaçındığınızda sizi kontrol etmeleri için onları görevlendirin. Size bağırmalarını istediğinizi, ipleri bırakmamalarını ve düzenli olarak görevinizi hatırlatmalarını istediğinizi söyleyin. 

Üzerinize ekstra bir baskı ekleyin. Başkalarını hayal kırıklığına uğratma ve sözünüzden dönme baskısı eski alışkanlıklarınızı bırakmanızı daha da kolay hale getirecek. Çünkü bazen kendimizi hayal kırıklığına uğratmak, başkalarını hayal kırıklığına uğratmaktan çok daha kolay gelir.

Kendinizi değerlendirin, analiz edin. (22-44 gün)

Hayatınıza gerçekten kapsamlı bir şekilde bakın. Bu sefer gerçekten derinlemesine inceleyin ve ruhunuzu tanımaya çalışın. Hayattan ne istiyorsunuz? Neden bunu yapıyorsunuz? Kendinizi nasıl göstermek istiyorsunuz? Vazgeçtiğiniz alışkanlık veya kazanmaya çalıştığınız alışkanlık ne olursa olsun, neden bunu yaptığınızın veya bunun hayatınızı nasıl etkilediğinin temelini öğrenin. Bilinçaltınızın derinliklerinde yatan sebebi öğrenebilirseniz, bu 66 günü daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. İçten içe sizi itekleyen bir şeyler olacaktır.

Yolun sonundaki ışığı görün. (44-66 gün)

Üçüncü aşama artık son demler... Buraya kadar geldiniz, önünüzde başarmak için son 22 gün kaldı. Hepsini bir kenara atmak, yorulmak veya bunu neden yaptığınızı unutmak kolaydır. Eski alışkanlıklarınıza dönmek kolaydır, çünkü hala kurtulmanız için gereken biraz daha zaman vardır. Bu noktada tutunacak bir dal bulmanız lazım. Amacınıza ulaşmanızı sağlayacak son bir güç... Kendinize ne kadar güçlü ve istekli olduğunuzu hatırlatmanız için gereken son 22 gün... Böyle bir dönemde her şey tünelin sonundaki ışığı görmekle ilgilidir.

Kendinize iyi davranın. (66. ve sonraki günler)

Eski alışkanlığınızın kökünü kazımak ve yeni güzel alışkanlığınızı kucaklamanızın en iyi yolu bunu kutlamaktır. Hemen bir kutlama ayarlayın, evinizin balkonundan çıkıp içinizden geldiği gibi haykırın. Arkadaşlarınızla vakit geçirin. Bunun kutlanmaya değer olduğunu, çok önemli bir şey başardığınızı unutmayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
79
47
18
7
7
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Faffa

"Tatlı sözlü, fakat sert huylu adamın biri, yolun üstüne dikenler ekti. Oradan geçenler onu ayıpladılar, dikenleri söküp atmasını istediler. Adam söylenenler... Devamını Gör