Görüş Bildir
Haberler
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: 'Aramızda 36 Bin Hayalet Taşıyıcı Var'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: 'Aramızda 36 Bin Hayalet Taşıyıcı Var'

Koronavirüs ile mücadele için oluşturulan Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof. Ateş Kara, Türkiye’de hiçbir belirti göstermeyen 36 bin hayalet’ taşıyıcı' olduğunu ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Ümit Bektaş / Reuters

Hürriyet'e konuşan Prof. Kara, dünya genelinde vaka sayılarının yüzde 30’u kadar belirti göstermeyen hayalet taşıyıcılar olduğuna dikkati çekerken Türkiye için şunları söyledi:

O zaman şu anda Türkiye’de 122 bin vaka varsa, dışarıda saptayamadığımız 36 bin kişi semptom göstermeden hastalığı taşıyor ya da hastalığı geçirmiş olabilir. Bunu nereden tahmin ediyoruz? İlk olarak İzlanda bir çalışma yaptı. Nüfusu az olduğu için herkese test uyguladı ve gördü ki nüfusunun üçte biri hiç semptom göstermeden hastalığı taşıyor. Daha sonra Çin’den bir çalışma geldi. O çalışmada da üçte bir olmasa da yaklaşık aynı veriler vardı. Daha sonra dünyanın çeşitli ülkelerinden de benzer veriler geldi. Bu da ülkemizle ilgili tahminde bulunabilmemizi sağladı. Bu nedenle herkesin maske takması gerektiğini özellikle vurguluyoruz. Ancak, unutmamak gerekir ki maske sosyal mesafenin yerine geçmez.

"Hepsi tespit edilemez"

"Hepsi tespit edilemez"

“Semptom göstermeden hastalık taşıyanların tamamını tespit etmek neredeyse mümkün değil” diyen Prof. Kara, şöyle devam etti:

Ancak tabii ki dünyada ve Türkiye’de yeni geliştirilen antikor testleri artık daha iyi sonuç veriyor. Bu testlerle 10 kişiden 9’unu yakalamak mümkün hale geldi. Nüfusun tamamına yapamasak da belli örneklemlerle bu kişileri tespit etmeye çalışıyoruz. Toplu çalışılan iş yerlerine de artık test uygulanacak.

"Aşı ocak-şubat aylarında kullanılabilir hale gelebilir"

"Aşı ocak-şubat aylarında kullanılabilir hale gelebilir"

Prof. Ateş, koronavirüs aşısı konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu konuda İngiltere, farklı adımları atlayarak direkt olarak maymunlar üzerinde denemeye geçti. 18 maymunun olduğu ortama virüs verildi. 18 maymunun 6’sına geliştirilen aşı uygulandı. Çok etik bir uygulama değil ama salgın dönemi olduğu için uygulanabiliyor. Görüldü ki aşı yapılan 6 maymun hastalanmadı. Normalde aşılar denenirken 30-40 insanla başlanır, ancak İngiltere 6 bin insana birden aşısını uygulayacak. Başarılı olursa ocak-şubat aylarında kullanılabilir hale gelebilir. Ancak dünya genelinde kaç insana hemen uygulanabileceğini bilemeyiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
17
12
7
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
acren

sonunda birisi dogrulari konusuyor: