Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanları Yarasalardan Domuzlara Geçen 'SADS-CoV'a Karşı Uyardı: Potansiyel Salgın Riski Taşıyor

Bilim İnsanları Yarasalardan Domuzlara Geçen 'SADS-CoV'a Karşı Uyardı: Potansiyel Salgın Riski Taşıyor

Dünya, Wuhan kaynaklı Kovid-19 salgını ile mücadeleye devam ederken ABD'li araştırmacılar, hayvanlardan insanlara geçen farklı bir virüsün neden olacabileceği potansiyel yeni bir salgın konusunda uyarı yaptı. Bilim insanları 2016 yılından beri Çin’de domuzları enfekte eden ve hayvanlarda şiddetli ishal ve kusmaya neden olan bir koronavirüs türünün insanlara bulaşabileceğini kanıtladıklarını açıkladı. 

Yarasalardan domuzlara geçen “SADS-CoV” adlı virüsün hava yoluyla insan solunum organlarında, karaciğerlerde ve bağırsaklarda çoğalabildiği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, North Carolina Üniversitesi'nde yapılan yeni çalışma, domuz çiftliklerini alarma geçiren bir koronavirüs suşunun insanlara da bulaşabileceğini gösterdi.

Domuz akut ishal sendromu koronavirüsü (SADS-CoV) diye bilinen patojen, ilk olarak yarasalarda ortaya çıktı ve 2016'da keşfedildiğinden beri Çin'deki domuz sürülerini enfekte ediyor.

İnsanlara yönelik tehdidi kanıtlandı

İnsanlara yönelik tehdidi kanıtlandı

Virüsün insanlara yönelik tehdidi, SADS-CoV'un insana ait karaciğer, bağırsak ve hatta solunum yolu hücrelerinde kendini kopyalayabildiğini gösteren laboratuvar testleriyle kanıtlandı. 

12 Ekim'de hakemli bilim dergisi PNAS'ta yayımlanan bulgulara göre, şiddetli ishal ve kusmaya sebebiyet veren ve domuz yavruları için ölümcül olan SADS-CoV, bir alfakoronavirüs.

Kovid-19’a neden olan Sars-CoV-2’nin ise betakoronavirüs cinsinden olduğu biliniyor. Bunun yanında SADS-CoV’un halihazırda insanlar arasında dolaşan iki soğuk algınlığı alfakoronavirüsünden (HCoV-229E ve HCoV-NL63) de farklı olduğu belirtiliyor.

"Aynı derecede endişeye neden oluyor"

"Aynı derecede endişeye neden oluyor"

Çalışmayı gerçekleştiren üniversitenin epidemiyoloji profesörü Ralph Baric, konuyla ilgili şunları kaydetti:

'Pek çok araştırmacı, SARS ve MERS gibi betakoronavirüslerin potansiyeline odaklanıyor. Ancak türler arasında hızla yayılma yeteneği göz önüne alındığında alfakoronavirüsler, insan sağlığıyla ilgili aynı derecede endişeye neden oluyor.'

Daha yüksek büyüme gösterdi

Daha yüksek büyüme gösterdi

Çalışmanın başyazarı ve araştırma uzmanı Caitlin Edwards ve ekibi, virüsün türler arasında yayılma riskinin ne kadar yüksek olduğunu anlamak için farklı hücre türlerini virüsle enfekte etti.

Elde edilen bulgular, insan akciğer ve bağırsak hücrelerinin de dahil olduğu birçok memeli hücresinin enfeksiyona açık olduğunu ortaya koydu.

Edwards'a göre, SADS-CoV, genelde akciğer hücrelerini enfekte eden SARS-CoV-2'nin aksine, insan bağırsak hücrelerinde daha yüksek bir büyüme oranı gösterdi.

İnsanların SADS-CoV'ye karşı henüz bağışıklık geliştirmediğini söyleyen araştırmacı, virüsün geniş bir konakçı yelpazesi bulunduğunu ve insan nüfusu için potansiyel risk teşkil ettiğini söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
31
11
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Bunlar herhalde fragman.... Film sonra gösterime girecek... .... Pek yakında... Tüm ülkelerde.... ..... 😠😡🤪

Putler

Gönder gelsin am*na koyim.

Ancient Guy

Problem yarasa, domuz, şu, bu değil. Problem nüfus. İnsanların çok rahat kıta aşırı seyahat ettiği ve dünyanın dört yanından uzun mesafelerde çok yönlü işley... Devamını Gör