Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanları Bakteri Sporları ve Su Buharından Enerji Ürettiler

Bilim İnsanları Bakteri Sporları ve Su Buharından Enerji Ürettiler

Ulaş
09.12.2015 - 17:09

Limitli fosil enerji kaynakları, bilim insanlarını gelecek için daha temiz alternatif kaynaklarına yönlendiriyor. İster güneş ve rüzgâr teknolojileri gibi geniş ölçekli ister piezoelektrik üreteci gibi limitli uygulamalara uygun enerji kaynakları olsun, temiz enerji geleceği için alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

New York’taki Columbia Üniversitesi araştırmacıları küçük ölçekli, ancak oldukça güvenilir bir enerji kaynağı üzerinde çalışıyorlar; su buharı. Suyun buharlaşması ve su buharına dönüşmesi, güneş enerjisinin bir başka hali ve küçük cihazları çalıştırmak için kullanılabiliniyor.

Ekip, doğası gereği suyu çekmede çok iyi olan bakteri sporlarını kullanıyor. Suyu çektiklerinde şişen, suyu bıraktıkları zaman da küçülen sporlar bu hareketi bir sorun yaşamadan tekrarlayabiliyorlar. Bu hareket, ekip tarafından küçük bir kas gibi kullanılıyor ve küçük makinelerin çalıştırılmasında kullanılıyor. Bu sporların milyarlarcası plastik bant benzeri bir yüzeye yapıştırıldı ve ardından birkaç bant bir araya getirildi. Böylece bir araya getirilen şeritlerde kas hareketi yapan bakterilerin oluşturacağı güç arttırıldı. Sonuçlarda bakteriler suyu çektip şişmeleri ve suyu bırakıp küçülmeleri arasındaki fark ölçülebildi. Ardından bu hareketi kullanarak çalışan küçük makineler yapıldı.

Yapılan makinelerden birinde; bir dizi kapak mevcut ve yapay kaslar ıslanıp genişlediğinde açılıyorlar, ardından su buharlaşınca kapanıyorlar. Buhar değirmeni adındaki diğer makine, bir yanı nemli havaya maruz kalan ve sporların hareketini besleyerek dönen bir cihaz. Bu makine sisteme ilave edilen oyuncak arabadaki tekerleği döndürmede kullanılıyor. Aşağıdaki videoda görebileceğiniz bu mekanizmanın farklı alanlarda kullanılabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca bu sistemin ulaşım sistemi ya da yüksek enerji isteyen sistemleri hedef almadığı, ancak şebekeden uzakta küçük enerji isteyen cihazlarda mesela iletişim cihazlarında işe yarayabileceği de belirtiliyor.

Bu fikir henüz ilk aşamalarında ve güneş hücrelerinin verimliliği ile kıyaslanamaz, ancak çok düşük maliyetli olması sebebiyle fikrin geliştirilmesiyle oldukça kıymetli bir enerji kaynağı olabilir. Su rezervuarları gibi, sulu alanlarda su buharlaşmasından güç sağlanmasının iki avantajı olabilir; enerji elde edilir, yanı sıra ortamdaki buharlaşma hızı düşer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiyeli bilim insanlarının da imzasını attığı bu çalışmanın bir sonraki hedefi;“sporların genetik olarak değiştirilmesi, böylece bakteriye dönüşmelerinin engellenmesi ve bu sayede makinaların daha uzun süreli çalışmasının sağlanması”olarak belirtiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
3
1
0
0
0
0