Görüş Bildir
Haberler
Benim Vaktim Kıymetli Diyenlere: Tek Oturuşta Bitirebileceğiniz 12 Oyun

Benim Vaktim Kıymetli Diyenlere: Tek Oturuşta Bitirebileceğiniz 12 Oyun

Devasa açık dünya oyunlarında her taşın altına bakmak ve keşif hissinin doruklarına varmak kulağa pek keyifli geliyor. Fakat bitirmesi onlarca saati aşan bu oyunların üstesinden gelmek bir hayli zor. Özellikle vakti kıymetli olan oyuncuların uzak durması gereken bu yapımlar yerine kısa sürede pek keyifli deneyimler vadeden oyunları derledik.

Bu listedeki oyunların sonunu sadece birkaç saat içerisinde görebilir ve her birini tek oturuşta bitirebilirsiniz. İşte zamanım kıymetli diyenler için birbirinden kısa ve öz 12 oyun...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. What Remains of Edith Finch

1. What Remains of Edith Finch

İnsanın içinde bir şeylerin yer değiştirmesini sağlayan sanatsal oyunların yayıncı koltuğunda genelde Annapurna Interactive oturuyor. Annapurna'nın yayıncılığını üstlendiği What Remains of Edith Finch ise bitirdikten sonra uzun bir süre hatırlayacağınız muazzam yapımlar arasında yer alıyor.

En fazla dört saatte bitirebileceğiniz oyun, güçlü anlatım dili ve keyifli oynanış mekanikleri sayesinde sürekli ferah kalmayı da başarıyor. Bir ailenin birbirinden bedbaht üyelerine dair harika hikayeler dinleyeceğiniz oyunu çok sevecek ve etrafınızdaki herkese önereceksiniz.

2.

3. Gorogoa

3. Gorogoa

Tek bir kişi tarafından geliştirilen ve bulmaca türünü inanılmaz akıllı bir şekilde yeniden oluşturan Gorogoa, sadece dört resim karesiyle sizi pek sürükleyici bir yolculuğa davet edecek. 

Gorogoa pek basit bir bulmaca formatını benimsiyor. Fakat oyunun genel yapısındaki bu sadelik Gorogoa'nın sadece birkaç saatliğine sunduğu zengin deneyimden hiç taviz vermiyor. Müziklerinden tasarım diline kadar adeta bir başyapıt olan Gorogoa tek kelimeye yer vermeden çok şey söylemeyi başarıyor.

Tekrar tekrar oynayacağınızı düşündüğümüz Gorogoa, özellikle bol zamanı olmayan oyuncular için bulunmaz Hint kumaşı niteliğinde.

4. Unpacking

4. Unpacking

Listemizdeki en güncel oyunlardan biri olan Unpacking ise yeni bir yere taşınmanın tatlı heyecanını oyunlaştırıyor. Oyuncular ince eleyip sık dokunarak paketlenen onlarca eşyayı evin çeşitli köşelerine yerleştiriyor ve hiç görmedikleri karakterlerin hayatlarına şahit oluyor. 

Sürükle-bırak türündeki oyun sizi birkaç saat boyunca dünyanın en rahatlamış insanlarından biri yapacak.

5. The Stanley Parable

5. The Stanley Parable

Dördüncü duvarı kırma konusunda pek başarılı bir iş çıkaran The Stanley Parable sizi aklın labirentleri arasında keyifli paradokslara sokacak. Stanley adındaki bir karakteri yönlendirdiğiniz yapımda dış sesin sonsuz cümleleri ve boş bir şirketin ilginç koridorları size eşlik edecek.

Sadece birkaç saat içerisinde oynayıp rafa kaldıracağınız The Stanley Parable 'ben oyun oynamayı severim' diyen herkes tarafından kesinlikle deneyim edilmeli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pony Island

6. Pony Island

İsminin aksine hiç de masum olmayan Pony Island oyuncuları eski bir monitörün başında karanlık bir maceraya davet ediyor. Bulmaca oyunlarında daha önce görmediğimiz bir tarzı benimseyen oyun, kısa süreli oynanışında bile zengin oynanış mekanikleriyle karşımıza çıkmayı başarıyor. 

En fazla üç saat içerisinde bitirebileceğiniz Pony Island'ı çok sevecek ve 'kutunun dışında düşünmenizi sağlayan' yapısına hayran kalacaksınız.

7. GRIS

7. GRIS

Acıya, kedere ve yas tutmaya dair nefis bir saygı duruşunda bulunan GRIS ise sizi hüznün şarkısıyla baş başa bırakacak. Oynanış süresi nispeten kısa olan bu yapımda yas hissine dair derin bir yolculuğa çıkacak ve birkaç saat içerisinde kendinizden bir şeyler bulacaksınız.

GRIS gerçekten de oyun dünyasının bugüne dek gördüğü en özel oyunlardan biri olarak akıllarda yer ediyor. Oyunu diğer örneklerinden ayıran özellikleri ise tek potada erittiği duygular ve kendine özgün sanat tasarımı oldu.

8. Shelter

8. Shelter

Bugüne kadar birçok oyun sayesinde yaban hayata giriş yapmış ve hayvanlar aleminin acımasız dünyasına tanık olmuştuk. Adeta birkaç saat içerisinde bitirebileceğiniz Shelter ise üzerine hiçbir katkı yapmadan, vahşi yaşamı salt bir gerçeklikle gözler önüne seriyor. 

Bir porsuğa hayat verdiğiniz yapımda yavrularınızı oyunun sonuna kadar korumalı ve besin zincirinin acımasızlığından korumalısınız. Orman yangınlarından şiddetli çağlayanlara kadar her tehlike sizi ve yavrularınızı tehdit ederken bir barınak bulmalı ve günü atlatmalısınız. Bu süreçte her yavrunun beslendiğinden emin olmalı ve yırtıcılara yem olmamaları için hepsini özenle izlemelisiniz.

Shelter serisinin iki oyunu da canlı olmanın kadim içgüdülerine kısa ve başarılı birkaç saat vadediyor.

9. FAR: Lone Sails

9. FAR: Lone Sails

İnsanın en çok ferahladığı anlardan biri de uzun yolculukta verilen aralardır. Uzun yollar üzerinde seyrederken biraz durup ara vermek, çevreyi seyredip biraz dinlenmek insana eşi bulunmaz bir dinginlik verir.

İşte FAR: Lone Sails bu hissin üzerine kuruludur desek yeridir. En fazla iki saat içerisinde bitirebileceğiniz yapım sizi onlarca badire atlatacağınız ilginç bir yolculuğa davet edecek. 

Engebeli yollar üzerinden ve terk edilmiş şehirlerin arasından dev tankerinizle geçmeniz, zaman zaman ara vererek aracınızı tamir etmeniz gerekiyor.

Sadece sizin ve tankerinizin olduğu bu uzun yolculukta yakıt seviyesine dikkat etmeli ve aracı hangi noktada durduracağınıza da karar vermelisiniz. Başarılı sanat tasarımı ve keyifli oynanış mekanikleriyle FAR serisinin ilk halkası terapi niteliğinde birkaç saat sunuyor.

10. The Turing Test

10. The Turing Test

Tek oturuşta bitirebileceğiniz kısa oyunlar listemizin bulmaca türündeki üyesi The Turing Test, oynayanı günlük hayatın dertlerinden kurtararak pek ferah bir uzay istasyonuna kapı açıyor. 

Satürn'ün uydusu Europa'da geçen The Turing Test, Ava adındaki araştırmacı astronota hayat vermemizi istiyor. Başarılı bulmaca oyununda yapay zekanın sınırlarını sorgularken Turing Testi ve Çin Odası gibi deneylerin izlerini görmek de mümkün.

Üç saatlik oynanış süresiyle pek mütevazı bir oyun olan The Turing Test unutması güç bir bulmaca deneyimi sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. LIMBO

11. LIMBO

Playdead tarafından geliştirilen LIMBO platform ve bulmaca türünün en popüler örnekleri arasında başta geliyor. Karanlık ve çaresiz bir dünyada kız kardeşini arayan küçük bir çocuğa hayat verdiğimiz oyun sadece üç saatlik bir oynanış vadediyor.

Her oyuncunun LIMBO'yu oynanacak oyunlar listesine eklemesini öneriyoruz.

12. Journey

12. Journey

Oyun dünyasının bir tebessümle hatırladığı Journey sizi antik bir medeniyetin kumlar altındaki tarihine götürüyor. Nefis bir yolculuk deneyimi sunan yapım zaman, miras, adanmışlık ve yolculuk gibi kavramları da tek bir potada eritiyor.

Her daim övmekten geri kalmadığımız Journey devasa açık dünya oyunlarından sonra ferah bir mola vermek isteyenler için adeta biçilmiş kaftan.

13. INSIDE

13. INSIDE

Limbo'nun ruhani devamı niteliğindeki Inside ise birbirinden garip ve gergin sahnelerin yer aldığı distopik bir maceraya davetiye çıkarıyor. Oynayanın aklına onlarca sorunun hücum etmesine yol açan Inside tek oturuşta sonunu görebileceğiniz oyunlar listemizde yer kazandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
10
4
3
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kaan

vaktin kıymetli olsa işe yarar bişey yapardın. bu yorumu okumazdın

aaa

gorogoa basyapıttır kesin oynayın