Görüş Bildir
Haberler
Bankaya İşi Düşen Herkesin Bilmesi Gereken Terimler!

Bankaya İşi Düşen Herkesin Bilmesi Gereken Terimler!

Bankalar hayatımızın önemli bir parçası. Maaşınız bankaya yatıyor, faturalarınızı bankadan yatırıyorsunuz. Ticaretle uğraşıyorsanız ikinci adresiniz. Peki bankacıların konuştuğu dili anlıyor musunuz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fark mı varmış dememek için!

Mevduat nedir?

Mevduat nedir?

Bir bankaya, faiz karşılığında ve belli bir süre sonunda ya da istenildiğinde geri alınmak koşuluyla yatırılan para.

Bankacılık türleri neler?

Bankacılık türleri neler?

Bireysel Bankacılık: Bankalarda nakit/gişe işlemleri harici bireysel işlemlerin yapılabildiği bölümdür.

Özel Bankacılık: Üst gelir grubuna yönelik, bankacılık, yatırım gibi işlemleri içinde barındıran bankacılık bölümüdür.

Ticari Bankacılık: Ticari müşterilere hizmet veren bankacılık türü ya da bölümüdür.

Hesap türleri neler?

Hesap türleri neler?

Vadesiz Hesap: Bankaya yatırdığınız paranın bulunduğu faiz işlemeyen ya da çok düşük bir oranda işleyen hesap türüdür. Bireysel ve kurumsal vadesiz hesap açılabildiği gibi altın ve döviz cinsinden de vadesiz hesaplar açılabilir.

Vadeli Hesap: Vadesiz mevduat hesabına bağlı olarak açılan, belirlenen faiz oranı üzerinden, belli bir vadede getiri sağlanan hesaptır. Belirli vadelerle açılabilen bu hesaplar, vade bitimine kadar paranın çekilmemesi prensibine dayanır.

Katılım hesabı nedir?

Katılım hesabı nedir?

Katılım bankacılığı faiz değil kâr/zarar esasına dayalı faaliyet gösteren bir bankacılık sistemidir. Faizsiz bankalar olarak da bilinen katılım bankaları ticaret yöntemi ile fon kullandırır. Katılım hesabı bankanın finansman sağladığı projelerin kârına veya zararına ortak olma esasına dayanır. Önceden belirlenmiş ve taahhüt edilen bir getirisi bulunmaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

EFT nedir? EFT hangi saatlerde yapılır?

EFT nedir? EFT hangi saatlerde yapılır?

Elektronik Fon Transferi kısaltması olan EFT, TCMB bünyesindeki sistemle iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesidir. EFT sistemi genellikle bankaların çalışma saatleri içerisinde çalışırken, bankaların özel ücretlendirmesine de tabi olmaktadır.

Havale nedir?

Havale nedir?

Banka hesabındaki paranın, yine aynı banka içerisinde aynı ya da farklı kişi hesabına gönderilmesine denir.

SWIFT nedir? SWIFT kodu nedir?

SWIFT nedir? SWIFT kodu nedir?

Yurt içi ya da yurt dışında banka hesapları arasında döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transferleri SWIFT olarak geçer. SWIFT, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olarak adlandırılan ve Türkçesi Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği olan bir sistemin kısaltmasıdır.

FAST nedir?

FAST nedir?

FAST, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2021 yılında yürürlüğe aldığı 'Fonların Anlık ve Sürekli Transferi' isimli sisteminin kısaltması olup, farklı bankalardaki hesaplar arasında para transferlerini saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebilen sistemdir. EFT'ye alternatif olan sistem daha hızlı ve ücretsiz olup, temel farkı ise 7/24 işlemesidir.

Virman nedir?

Virman nedir?

Fransızca 'virement' sözcüğünden gelen virman, transfer veya aktarım demektir. Virman daha çok bir bankacılık terimi olarak biliniyor olsa da geniş anlamda ticari işlemlerde tek bir işlemle varlık transferi demektir. 

Virman'ın havale ve EFT'den ayrıldığı nokta ise aynı kişi hesapları arasında aynı banka ve aynı şube içerisinde yapılmalıdır. Virmanda ayrıca para harici hisse, fon gibi varlıkların gönderimi de yapılabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yatırım fonları çeşitleri neler?

Yatırım fonları çeşitleri neler?

A Tipi Fon, genellikle portföy dağılımının %25'inde hisse senetleri bulunan fonlara verilen addır.

B Tipi Fon, genellikle portföy dağılımında ağırlıklı olarak sabit getirili ürünler (tahvil, bono vs.) bulunan fonlardır.

Spread (Makas) nedir?

Spread (Makas) nedir?

Hisse senetleri, vadeli işlem sözleşmeleri, döviz kurları, kıymetli madenler gibi piyasalarda işlem gören tüm ürünlerin alış-satış fiyatları arasındaki farka denir.

Valör nedir?

Valör nedir?

Üzerinde anlaşma sağlanan bir işlemin, fiilen yerine getirileceği örneğin, karşılıklı olarak hesaplara alacak ve borç kaydedileceği tarihtir. Benzer şekilde bir fonun, örneğin mevduatın sahibi tarafından fiilen kullanılabileceği tarihi ifade eder.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beyaz Zenci

İlk madde yanlış,mevduat hesaplarının hepsinde faiz olmaz.Bankaya yatırılan paraların tümü vadeli yada vadesiz olmaksızın mevduat olur.

Samet Duran

fast çoğu bankada ücretli