Görüş Bildir
Haberler
Bal Satın Alma Rehberi: Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bal Satın Alma Rehberi: Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Özlem Taner
22.11.2022 - 07:12

Bal kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi. Balın hakiki olup olmadığını anlamanız için dikkat etmeniz gerekenler var Örneğin, hakiki balın rengi farklıdır. Bal satın alırken zorlanıyorsanız bu içerik tam size göre. 'En kaliteli bal nasıl anlaşılır?' merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin 👇

Markalı balları satın alın.

Markalı balları satın alın.

Balın kalitesini ve tadını duyusal özellikler ile değerlendirilmemiz satın alma işleminden önce mümkün değildir. Daha önce markasını duymadığınız ya da açıkta satılan satıcısını tanımadığınız balları satın almanız önerilmez.

Süzme bal satın alın.

Süzme bal satın alın.

Petekli ballarda katkı maddesi daha yüksektir. Örneğin; arıcılıkta kullanılan ilaç uygulamalarının çoğu direkt petekler üzerinde uygulanmaktadır. Bu nedenle bal satın alırken süzme balı tercih edebilirsiniz.

Bal kavanozu üzerindeki etiket ve ambalaja dikkat edin!

Bal kavanozu üzerindeki etiket ve ambalaja dikkat edin!

Etiketler ve ambalajlar, ürünün organik sertifikalı olduğunu ve organik tarım uygulamalarına göre üretildiğini belirtmelidir. Bu, tüketicilere satın alma aşamasında güvenli bir şekilde doğru kararlar vermelerini sağlar. Etiket üzerinde sertifika onayı, üretildiği tarih , tavsiye edilen tüketim tarihinin olması son derece önemlidir.

Satın alırken koyu renkli balları tercih edin.

Satın alırken koyu renkli balları tercih edin.

Hakiki balın rengi koyu renk olarak görülür. Renginin koyu olduğunu anladığınız bir bal tercihiniz olmalı ve satın alabilirsiniz.

Kaliteli bal piyasa fiyatının altında satılmaz.

Kaliteli bal piyasa fiyatının altında satılmaz.

Kaliteli balı diğer ballardan ayıran bir diğer fark ise balın fiyatıdır. Halihazırda üretimi zor olan organik balı kimse piyasa fiyatının altında satmaz.

Etiketsiz ballar satın alınmalı mı?

Etiketsiz ballar satın alınmalı mı?

Küçük işletmelerde hobi amaçlı bal üreten arıcılar ve ek gelir elde etmek isteyen çiftçiler etiketleme maliyetinin yüksekliğinden dolayı ballarını etiketli kavanozlarda satamazlar. Üreticiyi tanıyorsanız etiketi olmayan balları satın alabilirsiniz. Bir balın etiketsiz olması sahte  bal olduğu anlamına gelmez. Burada güven unsuru ön plana çıkar. Ancak tüketici istismarına açık bir unsur olduğundan dolayı etiketsiz balın satışı yasaktır.

Petek bal satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Petek bal satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre, petek balmumunun insan vücuduna hiçbir faydasının olmadığı söyleniyor. Lezzeti bir yana, petek balın sağlığa ekstra faydası yoktur. Tüketiciler petek bal satın alırken daha çok sarı veya beyaz petekleri tercih edip esmerlermiş petekleri görüntüsünden dolayı tercih etmezler. Bu bir yanlış anlaşılmadır. Hafif esmerlermiş peteklerin balı daha lezzetli ve kalitelidir. Çünkü arılar bu petek üzerinde daha çok yatmış ve peteği temizlemek için propolis kullanmıştır.

Süzme bal ile petek bal arasında ne gibi farklar vardır?

Süzme bal ile petek bal arasında ne gibi farklar vardır?

Günümüzde petek bal ile süzme bal arasındaki en büyük farklardan biri kalite kontrolü yani laboratuvar testlerinin yapılmasıdır. Süzme bal ile petekli bal arasında kalite kontrolü açısından ciddi farklar vardır. Süzme bal kontrolü daha kolay ve basittir. Süzme ballarda homojen bir karışım elde edildiği için analizlerde tek seferde balın gerçek olup olmadığı, arılara şeker şuruplarının verilip verilmediği veya çeşitli sahtecilik yollarının denenmesi kolay görünmemektedir. Petekli ballarda ise testlerde anlaşılmayan sahtecilik işlemleri daha rahat ve kolay bir şekilde yapılır. Peteklerin içerisinden alınan bal da organik bal yerine şurup veya ilaç kullanıldığı bilinmelidir. Aynı zamanda petekli ballarda homojen bir karışım elde edilmediğinden organik mi sahte mi olup olmadığı kolay anlaşılmamaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Millet bal satın alabiliyo mu onu sorun önce…

İlker Küçük

Maşallah önüne gelen herkes arıcı olmuş verilen bilginin onda 8'i yanlış öncelikle en büyük bal hileciliğini büyük markalar yapıyor insanlar da markaya güven... Devamını Gör