Görüş Bildir
Haberler
Bakanlık: Kordon Boyu'ndaki Binalar Yükselmeyecek

Bakanlık: Kordon Boyu'ndaki Binalar Yükselmeyecek

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nin getirdiği kat yüksekliği artışlarının başta Kordon olmak üzere İzmir’de binaların yüksekliğini arttıracağı eleştirilerinin haksız olduğunu savundu.

Hafta başında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kat yüksekliklerini arttıran yönetmeliğini İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi aynen onayladı. Bakanlığın yönetmeliğinde kat yükseklikleri arttırıldığından, 8 kat imarlı Kordonboyu'nda 8 katlı yapılacak yeni binaların 10 metre daha yüksek olacağını belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi başta olmak üzere birçok kurum da tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircliik Bakanlığı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada yönetmelik hükmünün uygulanabilmesinin ‘Bir adada aynı yoldan yüz alan parsellerin dörtte üçünün yürürlükteki planın kat adedine göre yapılaşmış olması halinde mevcut teşekkül dikkate alınır’ şartına bağlı olduğunu belirtti. İzmir Kordon boyunda, ilgili belediyeleri tarafından ruhsatlandırılarak yapılaşmanın yüzde 100’e yakın tamamlandığı görüldüğünü belirten Bakanlık açıklamasında, “Dolayısıyla İzmir Kordon boyundaki parsel yapılaşmalarının dörtte üçü aştığı ve tama yaklaştığı hususu gözetilirse, yönetmelikteki yeni hükmün bu alanda uygulanamayacağı açıktır. Bu bağlamda; Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 8 Eylül 2013 tarihinde yapılan değişikliğin halihazırda yapılaşması tamamlanan İzmir Kordon Boyundaki binalar bakımından yükseklik artışı getirmesi mümkün olmadığı gibi; Bakanlığımızın da bu yerle ilgili olarak yükseklik artışı sonucu doğuracak herhangi bir uygulaması yoktur” denildi.

"İMAR PLAN KARARI ALMADAN BİNA YÜKSEKLİĞİ ARTIYOR"

"İMAR PLAN KARARI ALMADAN BİNA YÜKSEKLİĞİ ARTIYOR"

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal ise Bakanlık’ın açıklamasının geçici bir savunma olduğunu söyledi. İzmir ve pek çok kentte kentsel dönüşüm süreci dolayısıyla yapıların çoğunun yıkılması ve yeniden yapılması süreci yaşanacağını belirten Topal, “Kordon üzerinde tek adada tek binalar da var. Aynı ada parseller aynı anda bu dönüşüm sürecini yapabilir. Bu çerçevede yönetmelikteki değişiklik bu bir sürecin başlangıcını oluşturacak. Bugün, yarın olmasa da yakın gelecekte bu süreç başlayacak. Kordon bugünkü İzmirlilerin pek çoğunun beğenmediği haline de benzer süreçlerden, benzer kararlar alınarak geldi. Dörtte üçünün yapılaşmamış olması koşulu bunu önleyecek mi? Bunun yerine Bakanlık, Mekansal Plan Yönetmeliği’ne göre kat yüksekliklerinin artması durumunda uyulması gereken koşulları söylemeliydi. Yapı yüksekliği artacaksa bu imar planlarıyla çözülmeliydi” dedi.

Yönetmelik’in yapılaşmamış imar adalarında da uygulanacağını belirten, bina yüksekliklerinin kat yüksekliğine göre değil imar plan kararlarıyla tanımlandığını belirten Topal, Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nin ise bu kararla imar plan kararı olmaksızın tüm yapı yükseklerini (gabari) değiştirdiğini, bunu bir çelişki olduğunu söyledi. Topal, “Bakanlık dörtte üç gibi tanımlamalar yerine kat yükseklikleriyle ilgili sınırlamayı örneğin ‘Meskun bölgede uygulanmaz’ tanımlamasıyla yapabilirdi. Bana göre Bakanlık geçici bir savunma yapıyor. Nasıl olacağını süreç içinde göreceğiz” dedi. 

 Kaynak: DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0