Görüş Bildir
Haberler
Aynı Anda Birden Fazla İşle İlgilenen İnsanların mı Yoksa Tek Bir İşe Odaklanan İnsanların mı Başarılı Olur?

Aynı Anda Birden Fazla İşle İlgilenen İnsanların mı Yoksa Tek Bir İşe Odaklanan İnsanların mı Başarılı Olur?

Penny
28.10.2019 - 09:00

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: https://brightside.me/wonder-curiosit...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Polimatlar vs generalistler

Polimatlar vs generalistler

Generalistler tek bir konuda tam donanımlı bir şekilde bilgi sahibi olanlara denir. Polimatlar ise aynı anda birçok alanda bilgi sahibi olan kişilerdir.

Generalist olmak, sadece belirli bir alanı öğrenmeye ve anlamaya odaklandıklarından sıradanlığa ve etkisizliğe giden bir yol olarak kabul edilir.

Generalist olmak, sadece belirli bir alanı öğrenmeye ve anlamaya odaklandıklarından sıradanlığa ve etkisizliğe giden bir yol olarak kabul edilir.

Çin'de generalistler için 'Her yerleri bıçakla donatılmış, henüz hiçbiri keskin değil.” denir. Düşünülenin aksine, polimatların daha başarılı olduğu kabul edilir. Polimatlar çoklu alanlarda usta olarak kabul edilir. Çalışmaları, bilgi alanını bir bütün olarak yeniden şekillendirir veya ilerletir. Çeşitli alanlarda çeşitli beceriler üzerinde çalışırlar ve daha sonra nadir fikirler ve keşfedilecek yeni alanlar bulmak için hepsini bir araya getirirler.

Polimat olmanın faydalarını şu şekilde sıralıyorlar; 

Esnek bir kariyeriniz olur.

Bu sürekli değişim çağında, Yapay Zeka işleri kolaylaştırdı. Yıllardır önemli bir beceriyle işlerini sürdüren insanların yerlerini, onları işsiz bırakabilecek yeni teknoloji alabiliyor. Bununla kolayca yüzleşmenin tek yolu bir polimat olmak, bilgi ve becerilerinizi geliştirerek bunları kendi temel becerinizle birleştirmektir.

İşinizle ilgili gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmezsiniz.

Bir şirket küçülmeye ihtiyaç duyduğunda, en az vasıflı olan çalışan ilk seçenektir. Sadece bir ünvana sahip olmak bugün iyi bir iş sahibi olmak ve istediğiniz başarıya ulaşmak için yeterli değil. İşinizi güvende tutmanın en iyi yolu, birçok alanda güçlü ve geniş bir bilgi tabanı oluşturmak ve polimatik tekniği kullanmaktır. Bu esneklik, sizi şirketin birçok alanında değerli bir varlık haline getirir.

Diğerleri arasından sıyrılmanıza ve daha fazla kazanmanıza yardımcı olur.

Polimatik yaklaşımı benimsediğinizde, diğerlerinden öne geçmeniz ve daha fazlasını kazanmanız daha olası. Ayrıca bu, stratejik düşünmenizi sağlar ve dünyayı daha iyi bir şekilde algılarsınız. Bu nedenle çoğunlukla, her zamankinden daha büyük bir getiri elde etmek, keşfetmek ve yatırım yapmak için yeni ilgi alanlarınız olur. Merak etmeyin, birçok büyük lider ve ünlü polimattır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaptığınız işten mutlu olma ihtimalinizi arttırır.

Yaptığınız işten mutlu olma ihtimalinizi arttırır.

Her gün rutin bir iş yaptığınızda, bu kendinizi amaçsız hissetmenize neden olabilir. Polymatlar, her gün öğrenecek ve keşfedecek çok şey olduğunun ve bu nedenle iş hayatından her zaman memnun olmanın bir yolu olduğu gerçeğinin farkındadır. Ayrıca, iş rollerini değiştirmek zorunda kaldıklarında bunu dünyanın sonu olarak görmez, kendilerini yenilenmiş hissederler ve asla sıkılmazlar.

Size yeni ufuklar açar.

Size yeni ufuklar açar.

Polimatik düşünme sizi daha yaratıcı ve yetenekli yapar. Kendinizdeki tüm yetenekleri keşfedebilir, hepsini bir araya getirip ortaya olağanüstü bir şey çıkarabilirsiniz. Örneğin, bir aktör için onu formda tutan egzersizlerin ve boks gibi sporların aksiyon filminde yer alma şansını arttırması gibi kendinizde keşfettiğiniz her yetenek, diğer yeteneklerinizle bir araya geldiğinde sizi her zaman bir üste taşır.

Sonuç olarak, sizin kolay kırılmanızı ve düşmenizi engeller.

Tek bir alanda uzman olanlar uzman oldukları alanda yaptıkları kariyerlerinde büyürler, ancak kendileri için oluşturdukları dar alana ve ünlerinde sıkışıp kalmışlardır. Bununla birlikte, polimatlar karmaşık sorunları çözmek ve farklı çözümler bulmak için çeşitli becerilerini birleştirerek ufkunu genişletiyorlar. Bu da onların herhangi bir durumda düşmelerini zorlaştırıyor.

Kimse bir polimath olarak doğmaz, bunun için kendinizi eğitmek zorundasınız. Peki polimat olmak size ilgi çekici geliyor mu?

Günümüz dünyasında çoğumuz gerçekten sevdiğimiz alanlarda çalışamıyoruz. Sizce bir insan aynı anda birçok şeyle ilgilenerek hepsinde başarılı olabilir mi yoksa tek bir alana odaklanıp onun hakkını vermek için mi çalışmalı?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
16
6
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın