Görüş Bildir
Haberler
Ayla Aysan Yazio: Az Tamah mı Çok Tamah mı O Ziyanı Getiren?

etiket Ayla Aysan Yazio: Az Tamah mı Çok Tamah mı O Ziyanı Getiren?

Onedio Arena
24.08.2021 - 10:00 Son Güncelleme: 25.08.2021 - 12:14

'Az tamah çok ziyan getirir' atasözünü ilkokuldayken öğrenmiş olmalıyım. 

Yanlış söylendiğini iddia ettiğimi anımsıyorum bir süre.

'Çok tamah çok ziyan getirir' olmalı, bundan sonra böyle kullanalım diyerek. Atasözlerinin değiştirilemeyeceği söylenince -mecburen-kabul etmiştim. Sonra da bari 'Az tamah bile çok ziyan  getirir' olsaydı diye tutturmuştum. Anlamı öyle zaten denince ikna olmuştum sonunda.

Günlük hayatta ne çok başvurulur atasözlerine, gerçekten nasıl da anlamı vurgulayan, anlamı anlatmayı kolaylaştıran cümlelerdir atasözleri, bazen ima ederek bazen açık açık söyleyerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Az tamah çok ziyan getirir de anlamı açık açık söyleyenlerden.

Az tamah çok ziyan getirir de anlamı açık açık söyleyenlerden.

Tamahkarlık yapma diyor, aç gözlülük yapma, yoksa zarar görürsün diyor. Ah keşke şu 'Thodex kripto para borsası'na parasını yatıranlar da dinleselerdi ataların sözlerini, kulaklarına küpe yapsalardı.

Kripto para borsası' Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto  para ile yurtdışına çıktığı iddia edildi. Şirketle ilgili soruşturma açıldı.

Türkiye'de faal 'kripto para borsalarından' Thodex'te iki gündür işlem yapılamadığı belirtildi. 391 bin kişinin işlem yaptığı platformun kurucusu Faruk Fatih Özer'in 2 milyar dolarlık kripto parayla yurtdışına çıktığı iddia edildi.

Medyada yer alan iddialar bu yönde, mağdurlar suç duyurusunda bulunuyorlar bulunmasına da  şu an muhtemelen çoğu başını taşlara vurup ben ne yaptım, nasıl aldandım diyerek kendine yükleniyor, kendini suçluyor olmalı.

Tabi haksızlık olmasın şimdi. Öyle Ebru Şallı, Özge Ulusoy ve daha birçok ünlü manken  çıkıp reklamını tanıtımını yapınca kulaklar tıkanıyor, gözler kapanıyor haliyle. Bir zamanların meşhur Banker Kastelli’nin reklamında da Cüneyt Arkın’dan Fikret Hakan'a bir çok ünlü rol almıştı halbuki. Ama nerden bilinsin tarihin kısa zamanda tekerrür edeceği.

Çocuklarım küçükken bir yere gitmek ya da pek de tasvip edilmeyen sağlıksız atıştırmalıklar yemek gibi konularda izin isteyip de hayır yanıtını duydukları için mızmızlandıklarında onlara 'bir sorunun en az iki yanıtı olacağı belli.  Ya evet  ya hayır. Bunu bilerek sorduğuna göre ikisine de hazır olmalısın, hayır yanıtı almak yerine şansın varsa üçüncü bir yanıt olarak belki yemekten sonra ya da kısa bir süre gibi bir şeyler söyleniyorsa şükretmelisin' derdim.

Benzer şekilde borsa gibi riskli yatırım araçlarına bel bağlayıp, kaybettiğinde ah vah edenlere, sızlanıp duranlara, hayatın tokadını yemiş gibi davrananlara da şaşırıyorum. Sonuçta bir yatırımın en az iki sonucu olabileceği belli değil mi? Ya kazanılacaktır ya kaybedilecektir. İkisine de hazırlıklı olmak gerekmez mi? Hele ki tokat atmaya hazır duran o elin karşısında tutuyorsan yanağını, kahrolmak, kendini perişan etmek, dizlerini dövüp bunalımlara girmek de ayıp doğrusu.

Yani ya az bile tamah etmeyeceksin ya da şanınla kaybetmeyi bileceksin. 

Ayla AYSAN

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın