Görüş Bildir
Haberler
İşte Avrupa'nın En Genç Başbakanı

İşte Avrupa'nın En Genç Başbakanı

yelda kahveci
22.02.2014 - 13:17

Avrupa'nın En Genç Başbakanıyla, İtalya'da Yeni Hükümet Kuruldu

Ülke tarihinin en genç başbakanı olan 39 yaşındaki Renzi’nin belirlediği 16 üyeli kabinenin 8’i kadınlardan oluştu. Yarı yarıya tutulan bu oran, İtalya’da ilk kez gerçekleşti. Halihazırda Avrupa’daki en genç hükümet lideri olan Renzi, partisi içinde yaptırdığı oylamayla Letta’yı koltuğundan etmeyi başarmıştı.

Matteo Renzi, hafta başından itibaren parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcileriyle yürüttüğü istişareler sonrası hazırladığı kabine listesini, 88 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya sundu. Renzi ile Cumhurbaşkanı arasında 2 buçuk saati aşkın süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Donato Marra tarafından 65’inci hükümetin kurulduğu resmen açıklandı.

Matteo Renzi daha sonra kameralar önüne çıkarak, hükümetin 2018 yılına kadar görevde olacağını ve derhal çalışmalara başlayacaklarını söyledi. İtalya’nın nihayet düzene girdiğini dile getiren Renzi, “Benim gibi 40 yaşın altında birisinin başbakanlık koltuğuna oturması, İtalya’da hiçbir şeyin mümkün olmadığını öne süren birçok genç için de umut oldu” dedi.

Napolitano ise, her şeyin iyiye gitmesini dilediğini söyleyip, derhal güçlü değişikliklere gidilmesi ve acilen gerekli olan yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Renzi’nin onaylattığı kabine üyeleri, Cumartesi sabahı yerel saatle 11.30’da yemin edecek. Ancak hükümetin resmi olarak göreve başlaması için parlamentonun her iki kandından da güven oyu alması gerekiyor. Güven oylamasının Pazartesi günü Senato’da, Salı günü ise Temsilciler Meclisi’nde yapılması planlanıyor.

Floransa Belediye başkanlığını yürüten Renzi’nin parlamenterliği bulunmuyordu. Renzi, en son 2008 yılında sandıkta liderlerini belirleyen İtalyanların, Silvio Berlusconi’nin 2011’deki istifasının ardından 3’üncü seçilmemiş başbakanı oldu.

Başbakanlık Genel Sekreterliği’ne Graziano Delrio getirilirken, 8’i Demokrat Parti (PD), 4’ü Yeni Merkez Sağ Partisi’nden (NCD), 1’i Sivil Seçim (SC) ve 3’ü ise siyaset dışından belirlenen yeni hükümet üyeleri şu isimlerden oluştu:

Dışişleri Bakanı: Federica Mogherini (PD)

İçişleri Bakanı: Angelino Alfano (NCD)

Adalet Bakanı: Andrea Orlando (PD)

Savunma Bakanı: Roberta Pinotti (PD)

Ekonomi ve Finans Bakanı: Pier Carlo Padoan

Ekonomik Gelişmeler Bakanı: Federica Guidi

Tarım Politikaları ve Orman Bakanı: Maurizio Martina (PD)

Çevre Bakanı: Gianluca Galletti (UDC)

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı: Maurizio Lupi (NCD)

Eğitim, Üniversite ve Araştırma Bakanı: Stefania Giannini (SC)

Kültür Bakanı: Dario Franceschini (PD)

Sağlık Bakanı: Beatrice Lorenzin (NCD)

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı: Giuliano Poletti

Reform ve Parlamentoyla İlişkiler Bakanı: Maria Elena Boschi (PD)

Sadeleştirme Bakanı: Marianna Madia (PD)

Bölgesel İşler Bakanı: Maria Carmela Lanzetta (PD)

Zete

Kaynak: http://zete.com/2014/02/avrupanin-en-...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0