Görüş Bildir
Haberler
Avrupa Birliği, Oturma ve Çalışma İzni Kurallarında Güncellemeye Gidiyor

Avrupa Birliği, Oturma ve Çalışma İzni Kurallarında Güncellemeye Gidiyor

Bahadır
08.06.2023 - 14:04

AB üyesi ülkeler, işgücü eksikliği sorununu çözmek için oturma ve çalışma izinlerini düzenleyen yönetmeliği güncellemek konusunda anlaşmaya vardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artan işgücüne çare aranıyor

Artan işgücüne çare aranıyor

AB Konseyi, üye ülkeler arasında yasal göçe ilişkin kanunlarla ilgili güncellenmiş bir metin üzerinde anlaştı.

Bu güncelleme, AB'nin 'gerekli yetenekleri AB'ye çekme' hedefiyle uyumlu bir paketin bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. AB, düzenli göçü artırmak ve ihtiyaç duyulan sektörlerde ve mesleklerde çalışacak insanları işgücü piyasasına dahil etmeyi amaçlıyor.

İstihdam sağlanacak

İstihdam sağlanacak

AB Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, 'tekli izin' olarak adlandırılan yeni düzenleme, oturma ve çalışma izinlerini içeren başvuru sürecini kolaylaştıracak. AB, bu sayede AB dışından gelecek olan 'yeteneklerin' sayısının artmasını bekliyor olacak.

'Tekli izin' olarak adlandırılan bu izin hakkı, AB vatandaşı olmayan kişilerin AB içinde yaşamalarını ve çalışmalarını düzenlemektedir. AB üyesi ülkeler, bu izni kaç kişiye vereceklerini ise kendi kararları doğrultusunda belirlemektedir.

Yeni düzenleme ile AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, AB içinde istihdam edildiklerinde daha fazla haklara sahip olacak ve AB vatandaşlarıyla eşit muameleye tabi tutulacak. Bu düzenleme aynı zamanda işverenlerin işgücü sömürüsünü engellemeyi hedefleyecek.

AB dönem başkanlığını yürüten İsveç'in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'İşgücü eksiklikleri, şirketlerimizin büyümesini ve yenilenmesini engellerken, bu şirketlerin yabancı profesyonelleri daha kolay bir şekilde istihdam etmeleri gerekmektedir. Öngörülebilir ve kolay bir başvuru süreci son derece önemlidir. Bugün üzerinde anlaştığımız tekli izin bunu sağlamaktadır.' ifadelerini kullandı.

İzin işlemleri kolaylaşacak

İzin işlemleri kolaylaşacak

AB'deki yeni düzenlemeye göre, AB vatandaşı olmayan bireyler, AB dışında veya içindeyken 'tekli izin' için başvuruda bulunabilecekler. İzin kararının sonucu, başvurudan sonraki 4 ay içinde belli olacak.

'Tekli izin' sahibi bir kişi, işverenini değiştirmek istediğinde bildirimde bulunarak veya ilgili makamlara başvuruda bulunarak işverenini değiştirebilecektir. İzin sahibi bir kişi işsiz kalırsa, iznin geçerlilik tarihi dahilinde iki aylık bir süre boyunca AB ülkesinde kalmaya devam edebilecektir.

AB üye ülkeleri, 2019 yılında yaklaşık 3 milyon 'tekli izin' vermiştir. Bunların 1,2 milyonu ilk kez verilen izin  diğerleri ise yenileme veya izin değişimleridir. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra belirlenecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın