Görüş Bildir
Haberler
Avangart Ne Demek? TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Avangart Ne Demek? TDK Sözlük Anlamı Nedir?

dicle demir
26.05.2022 - 14:31

Türkçemizde bazı kelimeler vatandaşlar tarafından hem yanlış kullanılıyor hem de anlamları tam olarak doğru bilinmiyor. Bu sebepten dolayı merak eden kişiler tarafından bu kelimelerin anlamları TDK sözlüğünden araştırılıyor. Bu kelimelerden bir tanesi ise 'avangart' kelimesi. 'Avangart' ne demek? 'Avangart' kelimesi hangi alanlarda kullanılabilir? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Dil Kurumu Sözlüğü sitesi, kelimelerin anlamlarını bilmek isteyen internet kullanıcıları için ideal bir site. 

'Avangart' kelimesi ne demek? Nereden türemiş? Hangi alanlarda kullanılabilir? 'Avangart' kelimesi karşımıza nerelerde çıkabilir?

'Avangart' Ne Demek?

'Avangart' Ne Demek?

Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne göre 'avangart' kelimesi fransızcadan türemiş bir kelimedir. Fransızcada 'Avant-garde' kelimesinden Türkçemize aktarılmıştır, anlamı ise 'öncü' kelimesidir. Ayrıca fransızcadan 'öncü birlik' olarakta çevirilebilen askeri bir terim olarakta kullanılabilir. 

Bu içerik, avangart kelimesinin tarihçesini, avangart sanatının ne olduğunu, avangartın neye dendiğini ve avangart giyimi örnekler vererek açıklamaktadır.

Avangart Sanat Nedir?

Avangart Sanat Nedir?

Avangart sanat, kültürel açıdan gerçeklik olarak tanımlanan değerleri değiştirmeyi amaçlayan bir sanat türüdür. Sanatta kabul görmüş tanımların sınırlarını genişleterek, değiştirerek alışılmışın dışına çıkarmaya çabalayan bir sanat şeklidir. Müzikten resime kadar pek çok perspektifde avangart sanatı görebiliriz. Deneysellikle bilinen bu sanat eserleri, kabul görmüş içeriklerin sınırlarını zorlayarak alışılmışın dışına çıkıyor. Bu yüzdende avangart sanat olarak tanımlanıyor.

Avangart Kelimesinin Tarihçesi

Avangart Kelimesinin Tarihçesi

Sanat ve siyasette daha çok kullanılan bu terim, Rönesans'ta askeri bir teoriden alınmış bir metefordan alınma bir kelimedir. Avangart, retrogart ve battaglia, bir ordunun oluşturduğu üç bölüme verilen addır.  Avankart kelimesi ilk defa sanat bağlamında  Fransız filozof Claude Henri de Saint Simon tarafından kullanılıp 'köklü değişim' olarak tanımlandı.

Avangart Neye Denir?

Avangart Neye Denir?

Bir şeye 'avangart' diyebilmemiz için o şeyin öncüsü olması gerekmektedir. 'Avangart' olarak tanımlanabilmek için, öncü olmak yani ilk adımı atan olmak gerekir. Benzersiz,özgün biçimde, lider ruhlu, kapasiteyi ve sınırları zorlayacak, mücadeleci bir çalışma yaparsanız arkanızdan sizi takip eden kişi sayısı çok olacaktır, buda sizi öncü yani avangart olarak tanımlatabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avangart Örnekleri

Avangart Örnekleri

Avangart sanat sinemadan müziğe tiyatrodan edebiyata kadar her yerde karşımıza çıkabilir. Danimarkalı yönetmen Lars von Trier'in 'Dogville' adlı filmi avangart sinemaya verişebilecek en güzel başyapıtlardan biri. Bu yönetmenin kurduğu silm sahnesi, izleyiciye sanki bir tiyatro gösterisi izliyor hissi vermekti. Büyün dekorları tek bir sahnede toplayan yönetmenin amacı, tiyatro sahnesini sinema görselliğiyle buluşturmakt ve bu zamana kadar yapılmayan bir seyi yapmaktı.

Bu İçeriğe de Göz At!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın