Görüş Bildir
Haberler
Asperger Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Asperger Sendromu Olan Ünlüler Kimler?

Asperger Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Asperger Sendromu Olan Ünlüler Kimler?

Asperger Sendromu, bireylerin sosyal hayatlarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Asperger Sendromuna sahip kişiler başkalarının duygularını anlamakta zorluk çekebilirler. Bu kişilerin spesifik ilgi alanları vardır ve bu ilgi alanlarında başarılı bir iş ortaya koyma ihtimalleri yüksektir. Ayrıca bazı rutinlere sıkı sıkıya bağlıdırlar. Peki Asperger Sendromu tam olarak nedir, kimlerde görülür? Asperger Sendromu olan ünlüler kimlerdir?

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/ba...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu Otistik Spektrum Bozukluğu (OSB) adı verilen geniş bir yelpaze altında incelenen bir tür gelişimsel rahatsızlıktır. Asperger sendromlu kişiler genellikle sosyal konularda zorluk çekerler. Bazen diğer insanların duygularını anlamakta zorlanabilirler. Ayrıca beden dilini ve mecazi anlatımları yorumlamak onlar için zorlayıcı olabilir. 

Sosyal konularda kendilerini ifade etmekte zorlansalar da dil ve biliş becerileri oldukça yüksektir. Dil bilgisi, kelime kullanımı gibi alanlarda oldukça iyilerdir. Sadece alt metinleri okumakta zorlanırlar.

Asperger Sendromu Özellikleri Nelerdir?

Asperger Sendromu Özellikleri Nelerdir?

Asperger sendromlu bireyler genellikle sosyal olmayan belirli bir alanda odaklanıp uzmanlaşmaya başlarlar. Asperger sendromlu bireyler uzmanlaştıkları alanda üstün başarı gösterme eğilimindediler. Belirli bir alanda yoğunlaşıp o konunun üstüne giderler. Newton ve Einstein gibi isimlerin de bu rahatsızlığa sahip oldukları düşünülmektedir. 

Asperger sendromlu bireylerde tıpkı otistik bireylerde olduğu gibi tekrarlayan davranışlar ortaya çıkabilir. Bu davranışlar düzenli el çırpma, el sallama gibi hareketler olabilir. Bu bireyler ayrıca obsesiflik düzeyine gelebilen derecede takıntılı davranışlar gösterebilirler.

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu diğer otizm spektrum bozukluklarının belirtileriyle aynı belirtileri gösterir. Fakat Asperger sendromlu bireyler çok daha hafif belirtiler gösterirler. Bu belirtiler:

  • Sosyal ilişki kurmada zorluk

  • Göz teması kuramama

  • İkili diyaloglardan kaçınma

  • Beden dili anlayamama

  • Konuşmayı kendi alanına yönlendirme

  • Rutinlere aşırı bağlılık gösterme

  • Tekrarlayan hareketler sergileme

  • Takıntılı ilgi duyma

Asperger Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Asperger Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Asperger Sendromu nörobiyolojik bir rahatsızlıktır. Yani çocukların beyin gelişimi sırasında meydana gelen birtakım farklılıklardan dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Aspergerli bireylerin beyinlerinin belirli bölgelerinde yapısal ve işlevsel farklılıklar vardır. Bu farklılıkların fetal gelişim (doğum öncesi) sırasında meydana geldiği düşünülmektedir. 

Eğer ailede Otizm veya Asperger geçmiş varsa çocuklarda da görülme riski de artar. Ayrıca bazı çevresel faktörler de Asperger sendromuna sebep olabilir.

Asperger Sendromlu Ünlüler

Asperger Sendromlu Ünlüler

Asperger Sendromu aynı zamanda dahi hastalığı olarak bilinir. Bunun sebebi ise bu rahatsızlığa sahip kişilerin ilgi alanlarına karşı çok derinlemesine bilgi sahibi olmalarıdır. Bu kişiler, çalıştıkları alanda başarılı olabilmek için sosyal çevrelerinden uzaklaşarak sadece bu alanda çalışabilirler.

Asperger Sendromu olduğunu bildiğimiz bazı ünlüler de alanında tanınmış kişilerdir. Örneğin tüm dünyanın tanıdığı Elon Musk, Asperger Sendromu olduğunu açıklamıştır. 

Ayrıca Darwin, Einstein, Anthony Hopkins, Isaac Asimov gibi ünlü isimlerin bu sendroma sahip olduğu düşünülmektedir. Çocukluk yıllarımızın vazgeçilmezi Pokemon'un yaratıcısı Satoshi Tajiri, 2022 Dünya Kupası sahibi Messi de bu isimler arasında yer alır.

18 Şubat, Dünya Asperger Sendromu farkındalık günü olarak ilan edilmiştir. Tüm dünyada yapılan etkinliklerle ve zaman zaman dizi ve filmlerde Asperger Sendromu'na yer verilerek farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
3
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın