Görüş Bildir
Haberler
Artan Maliyetlere İsyan Etti: Bursa'da 3.800 Meyve Ağacını Kesen Çiftçi

etiket Artan Maliyetlere İsyan Etti: Bursa'da 3.800 Meyve Ağacını Kesen Çiftçi

Ulaş
18.06.2019 - 13:15

Bursalı çiftçi Hüseyin Kaya, uzun yıllardır özenle yetiştirdiği 3 bin 800 meyve ağacını, bakım ve yetiştirme maliyetlerini karşılamadığı için kökünden kesti. Çiftçi Kaya, arkadan gelen yeni neslin çiftçilik yapmak istemediğini böyle giderse 10 yıl içinde çiftçinin kalmayacağını aktardı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaya yıllardır Bursa'ya bağlı Yenişehir ilçesinde meyve yetiştiriciliği yapıyordu.

Kaya yıllardır Bursa'ya bağlı Yenişehir ilçesinde meyve yetiştiriciliği yapıyordu.

Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre Kaya'nın elde ettiği gelir artan maliyetleri karşılamadı. Bunun üzerine 3 bin 800 şeftali ağacını kökünden kesti.

İlaç, gübre ve sigorta zamları...

İlaç, gübre ve sigorta zamları...

Çiftçi Kaya, “Maliyetler çok arttı, üstesinden gelemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Şu ana kadar diğer arkadaşlarımızla birlikte toplamda 500 dönüm tarım arazisinde 30 bin meyve ağacımızı kesmek zorunda kaldık” dedi.

'Devletimiz çiftçiyi kollamıyor.'

'Devletimiz çiftçiyi kollamıyor.'

Aralarında kiraz, armut, elma ve şeftalinin de olduğu yüksek kalitede ürün veren ağaçlarını kesen Kaya, “Şeftali ağaçlarını söküp sebze yetiştirmeyi düşünüyorum. Devletimiz bu zamanlarda turizmciyi kollarken çiftçiyi hiçbir şekilde kollamıyor. Tatil zamanlarında haller kapalı ürün çıkıyor. Fiyatlar düşüyor, mal almıyor, mallar çürüyor. Çiftçi çok zarar ediyor. Arkadan gelen yeni nesil çiftçilik yapmak istemiyor. Böyle giderse 10 yıl içinde çiftçi kalmaz. Ağaç başına 30 lira, dönüm başına bin 250 lira sigorta parası alınıyor. Mal çok olunca şeftali 70 kuruştan mal az olunca don yapınca 1,5 liradan alınıyor” dedi.

İlçede son yıllarda 60 bine yakın ağaç kesildi.

İlçede son yıllarda 60 bine yakın ağaç kesildi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “İlçemizde sulu tarım yapılan arazi yaklaşık 200 bin dönüm civarında. Bunların içinde meyvecilik de var. Yıllar önce babalarımız tarafından dikilen meyve ağaçlarının içinde 30 yaşına gelmiş bahçelerimiz var. Bunlar üst üste 2-3 yıl gelir elde edemediği zaman çiftçimiz zor durumda kalarak bunları söküyor. Bunun yerine sebze dikecek. Tabi bu durum kolay değil, torunlarımıza kalacak yatırımlar bugün yok olacak. Bundan sonra da meyve kimse dikmeyi düşünmüyor. 3 yılda yaklaşık 60 bin ağacı kesildiğini düşünüyoruz. Armut ateş yanığından sıkıntı yaptı, şeftali para etmedi. Kirazı da don vurdu” diye konuştu.

Daha önce de başka bir çiftçi 6 dönümlük arazide yetiştirdiği fındık ağaçlarını kesmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
305
194
87
24
13
10
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
clearskies

Saraydaki şahıs, ejder meyvesinden bir ısırık alıp şöyle dedi: “aq açları, çokta sikimdeydi”.

ali özgür

Abi tamam battın, mağdursun ama ağaçları neden kesiyorsun, yazık günahtır ya, hiç mi için cız etmedi keserken. Araba hızlı gitmiyor diye aracını mı yakıyorsun?

Ağaç kesince harika bir şey yaptınız tebrikler.