Görüş Bildir
Haberler
Arkane ve Bethesda'nın Merakla Beklenen Oyunu Redfall'a İlk Bakışı Atıyoruz

Arkane ve Bethesda'nın Merakla Beklenen Oyunu Redfall'a İlk Bakışı Atıyoruz

Dishonored serisi ile muhteşem bir iş ortaya koyan, sonrasında Prey ve Deathhloop ile kendine has tarzını korumayı başaran Arkane bu kez Redfall ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Bizleri vampirler, tarikatçılar ve daha türlü çeşitli pek çok tehlike ile dolu bir adaya götüren Redfall'a ilk bakışı gelin birlikte atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Redfall'a hoşgeldiniz, lütfen ölmemeye çalışın!

Peki biz kimiz?

Peki biz kimiz?

Daha doğrusu 'bizler'. Redfall bize birbirinden farklı özelliklere sahip 4 karakter sunuyor. Dilerseniz tek başınıza maceraya atılabileceğiniz oyunda dilerseniz arkadaşlarınızla dört kişiye kadar takım olarak vampirlerin üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan gelin sizleri karakterlerimiz ile tanıştıralım.

  • Layla Ellison

90 dakikalık oynanış boyunca deneme fırsatı bulduğum Layla çeşitli deneyler sonucunda telekinetik güçler kazanmış bir biyomedikal mühendisliği öğrencisi. Deneylerden elde ettiği özelliklerden biri ona görselde de gördüğünüz bu şemsiyeyi kazandırmış Bu şemsiye sayesinde karşıdan gelen saldırı ve mermilere karşı bir kalkan kazanan Layla düşmanlarına karşı üstünlük sağlayabiliyor. Bunun yanında güçleri sayesinde bir de enerjiden oluşan asansör yaratabilen Layla böylece yüksek yerlere ve çatılara erişebiliyor. Karakterimizin ulti diyebileceğimiz özelliği ise kendi tarafında savaşacak bir vampir yoldaş çağırması. Bu vampir yoldaşımızın eski sevgilimiz olması tatlı bir detay olarak oyuna eklenmiş.

  • Devinder Crousley

Ekibin bir diğer üyesi olan Devinder ise kriptozoolog. Haliyle güçleri de buna hizmet eder şekilde karşımıza çıkıyor. Devinder kendi icadı olan silahları ile savaşa katılıyor. Bu icatlardan ilki ise düştüğü alandaki düşmanlara hasar veren bir cirit. Devinder ayrıca bir diğer icadı ultraviyole ışık sayesinde bölgedeki düşmanları deyim yerindeyse taşlaştırarak etkisiz hale getirebiliyor. Kendisinin en işlevsel yeteneklerinden biri de ışınlanabilmesi. Dilediği yere fırlattığı cihazı sayesinde ulaşılamaz bölgelerde kolayca ortaya çıkan Devinder farklı yollar bulmak konusunda oyuncuya epey kolaylık sağlıyor.

  • Remi De La Rosa

Savaş mühendisliği konusunda uzmanlaşmış olan Remi patlayıcılar ve Bribon adlı robotundan bol bol faydalanıyor. Karakterimizin patlayıcıları hasar vermek dışında ayrıca onu fırlatarak yüksek bölgelere erişebilmesine de olanak sağlıyor. Bunun yanında robotu sayesinde vampirlerin dikkatini dağıtan ve başka yöne çeken Remi takım arkadaşlarını iyileştirme gibi yeteneklere de sahip.

  • Jacob Boyer

Ekibimizin keskin nişancısı olan Jacob'ın tek mahareti attığını tutturması değil. Kendisinin adanın tabiatına uygun biçimde gizemli yetenekleri de var. Örneğin yoktan bir keskin nişancı tüfeği var edebiliyor! Bu doğaüstü tüfek sayesinde atışlarını kaçırmayan karakterimiz savaş alanına yolladığı kuzgunu sayesinde ise bölgedeki düşmanları işaretleyebiliyor.

Her bir karakter geniş bir yetenek ağacına da sahip.

Her bir karakter geniş bir yetenek ağacına da sahip.

Özel güçleri ile birbirlerinden ayrılan karakterlerimizi oyunda seviye kazandıkça yeteneklerini özelleştirerek de kendi oyun tarzınıza uygun hale getirebilirsiniz. 90 dakikalık oynanış süresi boyunca karakterlerin yetenek ağaçlarını detaylı inceleme fırsatımız olmadı ancak Arkane her karakterin temel yeteneklerini bambaşka bir biçimde etkileyecek bir yetenek ağacı üzerinde çalışmış. Bunun yanında silahlarımızı özelleştirmemiz de mümkün.

Gelelim aksiyon ve oynanışa.

Gelelim aksiyon ve oynanışa.

Redfall'ın kesinlikle doyurucu ve oturaklı bir aksiyon sunduğunu en baştan belirtmek gerek. Karakterlerimiz özel güçlerinin yanında ateşli silahlardan da bol bol faydalanıyor. Pek çok farklı silah çeşidine sahip Redfall'da bu silahların da seviyeleri ve ve elbette seviyelerine göre artan etkinlikleri var. Bu silahları dilerseniz kaynak harcayarak kendiniz yükseltebileceğiniz gibi haritada da bulma şansına sahipsiniz. Yakın dövüş yeteneğine de sahip karakterlerimizin bu özelliği ise genellikle düşmanları itmek ve onları birkaç saniyeliğine de olsa etkisiz hale getirmek için kullanılıyor. Bunun yanında bir düşmana yeterli hasarı verdiğinizde gidip tam kalbinin ortasına bitirici işi üstlenecek bir kazık saplamak ise fazlasıyla tatmin edici.

Karakterlerimizin özel güçleri ise epey dengeli. Özellikle takım oyununda birbirlerini tamamlar şekilde kullanıldıklarında sayısız olasılığa sahip savaşlar ortaya çıkartma potansiyeli olan özel yeteneklerimiz savaşlarda bir dengesizlik oluşturmak şöyle dursun, onları keyifli hale getiren unsurlar. Örneğin Layla'nın yeteneklerini ele alalım. Yarattığınız asansörü çatılara ulaşıp yüksekte konumlanarak düşmanları uzaktan birer birer indirmek için kullanabileceğiniz gibi savaş alanının tam göbeğinde yaratarak kendinizi bir süreliğine havaya fırlatarak farklı bir aksiyona girmek için de kullanabilirsiniz. Kısacası Redfall size elindeki her şeyi sunduktan sonra nasıl ilerleyeceğinizi size bırakıyor. Tam da Arkane'in oyun tarzından beklendiği gibi!

Oyun alanımız olan Redfall adası ise dolu dolu.

Oyun alanımız olan Redfall adası ise dolu dolu.

Dolu dolu derken hem fırsatlar, hem de düşmanlar ile! Oyunun hikayesinde gücü ele geçiren 4 büyük vampir adayı dış dünyadan güneşi karartarak ve denizi adeta bir kalkan gibi bükerek soyutlamışlar. Kısacası burası artık onların krallığı. Bize düşen ise bu adanın bize sunduğu her imkanı kullanarak hayatta kalmak ve savaşımızda galip gelmek. Öncelikle adada farklı grupların bulunduğundan bahsetmiştik. Bu gruplardan vampirler adanın elbette her yerindeler ancak kimi bölgelerdeki yuvalarında ise topluca bulunuyorlar. Bu vampir yuvaları toplu bir katliam ve güçlü teçhizatlar elde etmek için harika fırsatlar sunsalar da içerisi tahmin ettiğiniz üzere epey tehlikeli. Üstünüze akın akın gelen sıradan vampirlerin yanında özel güçlerle donanmış ve sizi hayli zorlayabilecek farklı vampirlerle de karşılaşabilirsiniz. Kısacası ne kadar risk alırsanız o kadar ödüllendirileceğiniz yerler vampir yuvaları.

Oyunun açık dünyasına tekrar dönecek olursak yapılacak, keşfedilecek bol bol materyal sunuyor bize. Şunu belirtmek gerek ki karşınıza çıkabilecek görevler haritanızda pat diye işaretlenmiyor. Onları bulabilmek için adayı dolaşmanız gerekiyor, bu da keşif hissiyatına bolca katkı sağlıyor. Karşınıza çıkan yan görevler sayesinde adanın gizemlerini çözerken değerli şeyler kazanabilir, kimi zaman kurtarılacak masum sivillere rastlayabilirsiniz. 

Haritada dolaşırken adeta çölde bir vaha bulmuşçasına sevinebileceğiniz güvenli sığınaklar da var. Bu sığınaklara girmek için çoğu zaman 'antenleri yok et' veya 'etraftaki vampirleri temizle' gibi ufak görevleri yerine getirmeniz gerekiyor. Sığınaklar bizlere aksiyondan uzak güvenli bir alan sunarken aynı zamanda içlerinde mühimmat ve sağlık paketleri gibi yararlı eşyaları da bol bol barındırıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son olarak...

Son olarak...

Redfall kesinlikle yılın en iddialı yapımlarından biri. Oyunun çok oyunculu yapısı tek oyunculu deneyimi (en azından deneyimleyebildiğimiz kadarıyla) etkilemiyor ve yalnızca aksiyonu değil, merak unsurunu koruyan hikayesiyle de oyuncuyu kendine çekmeyi başarıyor. Oyunda Arkane formülünün izlerini ise her adımda hissediyoruz ki en çok hoşuma giden noktalardan biri de bu oldu. Bir yere gireceksiniz ama yeterli merminiz mi yok? Veya en bariz yol size göre değil mi? Tüm oyun alanı sizin! Bir göreve yaklaşmanın tek bir yolu yok. Dilerseniz çatıları, dilerseniz çevredeki farklı şeyleri kullanarak hedefinize ilerleyin. Sonrasında ise isterseniz gizlice, isterseniz de büyük bir patırtı kopartarak tüm düşmanlarınızın işlerini bitirin. Kısacası açık dünya aksiyonunu ve vampir temasını seviyorsanız, bunun yanında hoş bir hikaye de bana eşlik etsin diyorsanız Redfall tam da size göre!

Redfall 2 Mayıs tarihinde Xbox Series X/S ve PC için çıkış yapacak. Çıktığı ilk günden itibaren ise Xbox Game Pass servisindeki yerini alacak. Oyunun PC fiyatı ülkemiz için 699 TL iken Xbox cephesinde ise 1,150 TL'lik bir fiyat etiketine sahip olacak.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın