Görüş Bildir
Haberler
Araçlarda ÖTV İndirimi Olacak mı? Hangi Araçlar Vergiden Muaf Olacak?

Araçlarda ÖTV İndirimi Olacak mı? Hangi Araçlar Vergiden Muaf Olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari araçlarda ÖTV alınmayacağının müjdesini verdi. Bu indirim, ticari aracını yenilemek isteyenler için geçerli olacak. ÖTV indiriminde fiyatlarda toplam yüzde 1 ila 15 arasında indirim uygulanacak. Peki hangi araçlar ÖTV indiriminden yararlanacak? ÖTV indirimi ne kadar olacak?

İçeriğin Devamı Aşağıda

ÖTV İndirimi Hangi Araçlar İçin Geçerli?

ÖTV İndirimi Hangi Araçlar İçin Geçerli?

ÖTV düzenlemesi, ticari araçlar için geçerli olacak. Buna göre;

  • Şehir içi taksi

  • Dolmuş

  • Servis

  • Midibüs/minibüs

  • Otobüs

  • Çekici araçlar

  • Kamyonlar (ticari yük taşımacılığı yapan araçlar) ÖTV indirimden yararlanabilecek. 

Bu araçlara sahip olan gerçek ve tüzel kişiler, sahip oldukları araçlarını 'aynı cins' taşıtlar ile yeniledikleri takdirde, yeni alınan taşıtın alımı sırasında ÖTV ödemeyecek. Aynı cins araçların ise aynı tarife pozisyonunda yer alması ve trafik tescil kuruluşlarınca aynı cins olarak belirtilmiş olması gerekiyor. 

ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerli Değil?

Yapılan düzenlemelere göre ticari maksatla taşımacılık faaliyetinde bulunmayan sadece personelini veya yükünü taşıyan araçlar ÖTV indiriminden yararlanamayacak. 

Aynı zamanda araç kiralama, motorlu taşıt sürücü kursu, özel yolcu transferi gibi hizmet verenler de bu taşıtlarında ÖTV indiriminden faydalanamayacak.  Ticari yük taşımacılığı veya yolcu taşımacalığı yapan ancak bu araçların sahibi olmayanlar da indirimden yararlanamayacak grup arasında yer alıyor. Bu indirimden ancak araç sahipleri yararlanabiliyor.

ÖTV İndirimi Ne Kadar Olacak?

ÖTV İndirimi Ne Kadar Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarına göre 'ticari taksilerden ÖTV oranı yüzde 45 ila 80 aralığında olan ve motor hacmi 1600 santimetre küpü geçmeyen binek otomobiller' kapsama alınacak. Bu muafiyetten yararlanacak diğer araçların detayları ise ilerleyen günlerde açıklanacak. 

Ticari araçların ÖTV indirimleri, ÖTV hesaplamalarına göre farklılık gösteriyor. Ticari araçların ÖTV hesaplamasında motor hacmi ve gümrük tarifesi dikkate alınıyor. Buna göre, ÖTV indirimi yapılan araçların fiyatında yüzde 1 ila 15 arasında fiyat indirimi yapılması bekleniyor.

Ticari Araçların ÖTV'si Ne Kadar?

Ticari Araçların ÖTV'si Ne Kadar?

Araçların ÖTV hesaplaması yapılırken gümrük tarifesi ve motor hacmi dikkate alınır. Panel ve minibüslerde %15, çift kabinli pick-up'larda ise yüzde %4 oranındadır. Aynı zamanda çekicilerden de %4 oranında ÖTV alınır. 

Genel olarak bakıldığında ticari araçların ÖTV'si yüzde 1 ila 15 arasındadır.

ÖTV İndirimi Ne Zaman Başlayacak?

ÖTV İndirimi Ne Zaman Başlayacak?

ÖTV indirimi uygulaması, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte başlayacak.

2016 yılında yapılan indirimden toplamda 70 bin yük ve yolcu taşımacılığı yapan kişinin yararlandığı açıklandı. Bu seneki indirimden ise çok daha fazla esnafın yararlanması bekleniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın