Görüş Bildir
Haberler
Antik Mısır Hakkında 5 Hatalı İddia

Antik Mısır Hakkında 5 Hatalı İddia

Skeptik
17.03.2015 - 14:20 Son Güncelleme: 24.03.2015 - 18:08

Kaynak: Brynlovie / Sources Used

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski Mısır hakkında belki de yüzlerce iddia ortaya atıldı. Küçük iddiaların yanında binlerce sene önce yaşamış olan Mısırlıları uzay seyahatlerine bile çıkaracak kadar abartılı iddialar da yer almaktadır. Eski Mısır'a her zaman 'Gizemlerin olduğu ülke' gibi bir imaj verilmeye çalışılsa bile, olağanüstü mimarileri ve başarıları haricinde -atomaltı parçacıklarını inceleyebildiğimiz bu çağda- onları gereğinden fazla yüceltmek gereksizdir.

Not: Buradaki iddialar hakkında daha fazla detay için kaynaklara bakmayı unutmayınız. Mısır Piramitleri konusunu daha önceden burada ele almıştım, iyi okumalar dilerim.

1. Eski Mısır'da Uçak Teknolojisi

İddia: Eski Mısır'da modern çağımızda görülen uçak teknolojisine benzer duvar çizimleri görülmüştür. Bunlar o dönemlerde de kullanıldığını yada Mısırlıların uzaylılar tarafından bilgilendirildiklerini kanıtlar.

Açıklama: Seti I tapınağında (Abydos, Mısır) denizaltı yada tank, jet uçağı ve UFO'ya benzetilen çizimler görülmüştür. Eski Mısırlıların uzaylılarla iletişim halinde olduğuna inananları heyecanlandıran bu keşif aslında 'Palimpsest'(üst üste binen iki yazı) denilen bir yazı metodundan kaynaklanıyordu. Alttaki görsele dikkat ederseniz maviyle gösterilen çizimler Seti I'in zamanında ve yeşille gösterilen çizimler Seti I'in oğlu olan Ramses II'nin zamanında eklenmiştir. Aradan geçen binlerce senenin sonunda her ikisinin de çizdirdikleri birleşip ileri teknolojiye benzettiğimiz çizimler ortaya çıkarmıştır. Adeta antik bir illüzyon gösterisi gibi.

Kaynak: WWW.ASTROBRIL.NL

2. Uzaylıların Görünümü

İddia: Eski Mısırlıların yanında kısa boylu gri renkteki uzaylıları gösteren duvar çizimlerine rastlanıldı. Bu Eski Mısırlıların uzaylılarla iletişim halinde olduklarını kanıtlar.

Açıklama: Ptah-Hotep mezar odasının (Sakkara, Mısır) bir duvarında 'Griler' denilen bir uzaylı türüne benzer bir çizim görülmüştür. Uzaylıların Mısırlıları ziyaret ettiğine dair en çok öne sürülen kanıtlardan biri olarak gösterilse bile, uzaylı olduğu sanılan figürün kendisi bir vazodaki Lotus Çiçeğidir. Duvardaki tasvirler daha dikkatli bir şekilde incelendiğinde, bu çiçekler yiyecek, meyve ve hayvanlarla beraber Ptah-Hotep'e armağan edilmektedir.

Kaynak: Ancient Aliens Debunked – Part 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Antik Mısır'da Modern Aydınlatma

İddia: Bir duvar çizimde ampule benzer bir şey keşfedilmiştir. Ünlü yazar Erich von Daniken buradaki çizimde yılanın ince bir tel, Djed sütunun bir izolatör ve dışındaki tüp benzeri şeklin lambanın kendisi olduğunu belirtmiştir. Demek ki Eski Mısır'da elektrik kullanılıyordu.

Açıklama: Hathor tapınağında (Dendera Kompleksi, Mısır) Crookes tüplerini andıran bir çizim yer almaktadır. 'Dendera Lambası' olarak adlandırılan bu çizim Eski Mısır'da elektriğin kullandığına dair bir kanıt olarak ileriye sürülmüştür ve bu iddia ünlü Antik-Uzaylı teorisyeni Erich von Daniken'in hatalarla dolu yazılarıyla yaygınlaşmıştır. Yapıların iç kısımlarında çalışan işçilerin karanlıkta zorluk çekecekleri için aydınlatma için meşale kullanmaları duvarlarda ve tavanlarda ateşten dolayı siyah lekeler oluşturması beklenirdi, ancak iddiaya göre bu tarz lekeler hiçbir yerde görülmemekteydi. Bahsedilen tasvirde bir Djed sütunu, Lotus Çiçeği ve içinde bir yılan yer almaktadır. Buradaki yılan her sabah yeniden doğan Güneş'i temsil eden tanrı Harsomtus'un simgesidir ve duvar boyunca bir hikayenin anlatıldığı tapınak ziyaretçileri tarafından görülebilir. Djed sütunun bir izolatör olması ise mantıklı değildir çünkü bir ampulün camı yeterli bir izolatördür. Eski Mısır'a ait hiçbir yapıda herhangi bir modern aydınlatma sistemi yada elektrik kabloları bulunmamıştır. Bununla beraber meşalelerin kullanıldığına dair siyah lekelere birçok yerde rastlanılmıştır.

Kaynak: Don McCrady (Flickr)

4. Firavunun Laneti

İddia: Firavun Tutankhamun'un mezarını açanlar lanetlenip kısa süre içerisinde hepsi yaşamlarını yitirdi.

Açıklama: Mezarda lanetin aslında tehlikeli mantarlardan yada gazlardan kaynaklandığını söyleyenler olsa bile gerçekte ortada herhangi bir tehlike yoktu. Mezarı açığa çıkaran 58 kişiden 8'i mezarın açılışından sonraki 10 yıl içerisinde öldüğü bilinmektedir, seferin lideri olan Carter da mezarın açılışından sonra 16 yıl daha yaşamıştır. Bu gerçeklere rağmen medya bu olayı abartıp birçok insanın Eski Mısır'da gizemli ve ölümcül sihrin var olduğuna inanmalarına neden olmuştur.

Kaynak: Harry Burton (Rue des Archives, Getty Images)

5. Toplu Ölümler

İddia: Firavun öldüğü zaman hizmetçileri de öldürülür ve aynı mezarda gömülürler.

Açıklama: Mısır'ın Birinci Hanedanlığında iki Firavun hizmetçilerin onlarla beraber gömülmesiyle tanınmaktadırlar, ancak bu durum onlardan sonra gelen yaklaşık 300 Firavun için geçerli değildir. Bunun yerine ölen Firavunlar 'Shabti' denilen küçük figürlerle birlikte gömülürler. Bunların ölümden sonraki yaşamda yardımcı olabileceklerine inanılırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaynak: Serge Ottoviani

İlk üç iddianın en ilginç yanı ise tartışmalı olarak görülen çizimlerin her yerde değil ama tek bir yerde olmalarıdır. Eski Mısırlılar uzaylıların ve üstün teknolojilerin varlığını gelecek nesillere anlatmak isteselerdi, geriye daha fazla kanıt bırakmaları beklenirdi.

Kaynaklar:

1- Eski Mısır Hakkında 10 Mit, Evrim Ağacı

2- Eski Mısır'da Elektrik Safsatası, Evrim Ağacı

3- Abydos Helikopteri: Eski Mısır'da İleri Teknoloji Mi Vardı?, Evrim Ağacı

4- Ancient Near East sitesi

5- Psuedoscience, Psuedoarchaeology And Ancient Egypt sunumu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
29
17
11
11
9
8